Türkiye'nin tatil için yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen destinasyonlarından biridir, Kemer. Antalya'ya bağlı, Akdeniz kıyılarının gözbebeği bir ilçe olan Kemer, il merkezine 45 km. mesafede yer almaktadır. Nüfusu yaklaşık 42.000 olan Kemer, tüm Akdeniz'e kıyısı olan yerler gibi oldukça eski bir tarihe sahiptir. Yapılan araştırmalardan elde edilen bulgulara göre Kemer'in kuruluşu M.Ö. 690 yılına kadar dayanmaktadır. Böylesine köklü bir geçmişin yanında ilçe doğal güzellikleri, koyları, yat limanı ve tertemiz masmavi deniziyle öne çıkmaktadır. Beldibi, Göynük, Tekirova, Çamyuva, Kiriş, Çıralı, Olimpos ve Adrasan, Kemer'in meşhur tatil beldeleri ve tatil merkezleri olarak öne çıkmaktadır. Saydığım tüm bu beldelerde tatil için gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veren büyük oteller, küçük oteller, ağaç evler ve kamp alanları bulunmaktadır. Kemer, ev sahipliği yaptığı tüm bu güzellikleriyle dört mevsim tatilciler tarafından tercih edilmektedir. Kemer tatilinizde denize girebilir, güneşin tadını çıkarabilir, bol bol dinlenebilirsiniz. Bunun yanında bölgenin tarihini keşfedebilir ve aktivitelerle dolu bir tatil de yapabilirsiniz. Eğer tarihle biraz ilgiliyseniz bölgede keşfedilmeyi bekleyen birçok antik kent var.
Kemer çevresinde neler yapılabilir?
Hazır Antalya’da Kemer’e kadar gelmişken, çevresinde de yapabileceğiniz birçok aktivite ve gezebileceğiniz pek çok yer bulunmakta… İşte Kemer’e kadar gelmişken, mutlaka gezmeniz gereken yerlerden bazıları :
1 - Phaselis Antik Kenti
Kemer ilçe merkezine sadece 15 km. uzaklıkta yer alan bu antik kent ilk keşfedebileceğiniz nokta olabilir. Tarihte Likyalılar için önemli bir liman görevi üstlenen antik şehir, Rodoslular tarafından kurulmuştur. Kentin bulunduğu yerde yaşanan bir deprem sonucu antik şehrin bir kısmı denize doğru kayarak batmıştır. Antik kentin battığı koyda yüzmek de bambaşka bir deneyim yaşatmaktadır. Phaselis antik kentini de gezdiren, birkaç koyda deniz molası veren, öğle yemekli bir tekne turuna da çıkabilirsiniz.
2 - Çıralı - Yanartaş (Kimera)
Kemer'in bir diğer dikkat çeken noktasıdır bu tarihi yer. İlçe merkezinden yaklaşık 35 km. uzaklıktaki Çıralı'nın ünü, ev sahipliği yaptığı tepelerde, doğal gaz sızıntısının hava ile buluşması sonucu hiç durmadan yanan taşlardan gelir. Sonsuz ateşin yandığı yer olarak anılan bölgeye yıl boyunca yerli ve yabancı yüzbinlerce turist gelmektedir.
3 - Olimpos Antik Kenti
Kemer'in batısında ve ilçeye yaklaşık 28 km. uzaklıkta yer alır, Olimpos. Çıralı'dan sadece 10 dakikalık bir yürüme süresi ile bu eski Likya antik kentine ulaşabilirsiniz. Harika bir doğaya sahip olan Olimpos, tarihi ve plajıyla mutlaka görülmesi gereken ören yerlerinden biridir. Akçay deresinin her iki yanına kurulmuş olan antik kent, Likya uygarlığının en büyük şehirlerindendir. Bölgede farklı bir deneyim yaşamak içinse; Olympos Teleferik'le Tahtalı Dağı'na çıkabilirsiniz. Teleferik yolculuğunuz süresince, yemyeşil çam ormanlarından yükselen havayı solurken muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir, Olimpos'un ihtişamına şahit olabilirsiniz.
4 - Göynük Kanyonu
Büyüklü küçüklü şelalelerin muhteşem bir manzaraya eklendiği Göynük Kanyonu'nda farklı aktivitelere de katılabilirsiniz. Görsel bir şölenle birlikte ruhunuzu dinlendirebileceğiniz bu doğa harika yerde, gün boyunca vakit geçirebilirsiniz. Kanyonun çevresindeki büfe ve restoranların sunduğu yiyeceklerle damağınızı da şenlendirebilirsiniz.
5 - Beldibi Mağarası
Denize yaklaşık 100 metre mesafedeki mağara müthiş bir manzaraya sahiptir. Akdeniz'in mavisi, Torosların yeşili ve gökyüzünün beyaz bulutları bu manzarada birleşir. Manzarasının yanı sıra Beldibi Mağarası tarihi kalıntıları ile de ünlüdür. Aşağı ve yukarı olmak üzere ikiye ayrılan mağaranın her iki bölümü de aileleri barındırabilecek büyüklükte olup sığınakların çevresinde insan, ev ve hayvan freskleri dikkat çekicidir.
6 - Idyros Antik Kenti
Idyros Antik Kenti, Kemer'in ünlü dalış bölgesi Ayışığı Koyu'na oldukça yakındır. Bu yakınlığı ile de kolay bir ulaşıma sahiptir. Phaselis Antik Kenti'nin hemen kuzeyinde yer alan bu antik kent, Bizans duvar kalıntılarıyla ve kilisesiyle dikkat çekmektedir. Kenti saklı kalan güzelliklerini gün ışına çıkarmak için araştırmacılar kazılara günümüzde de devam etmektedir.
7 - Paris Batığı
Profesyonel dalgıçsanız Kemer tatilinizde mutlaka keşfetmeniz gereken bir yer de 1917 yılında Kemer yakınlarında batan Paris 2 adlı Fransız gemisidir. Kemer Yat Limanı'nın yaklaşık olarak 1,5 kilometre kadar açığında bulunan Paris 2 batığı, günümüzde dünyanın en iyi 100 batığı arasında gösterilmektedir. Gemi, savaş esnasında Türk zabiti olan Mustafa Ertuğrul tarafından top atışı ile batırılmıştır. Ayrıca Paris 2 batığına, dünya genelinde en iyi dalış bölgesi olarak birçok uluslararası yayın yer vermiştir.
8 - Beşkonak Köprülü Kanyon Rafting
Kemer tatilinizde deniz yerine birazda azgın sularla boğuşmak isterseniz Kemer ilçe merkezine 130 km. uzaklıktaki Köprülü Kanyon Milli Parkı'nı tercih edebilirsiniz. Köprüçay üzerindeki Köprülü Kanyon Milli Parkı içinden akan ırmağın azgın sularında sabah saatlerinde başlayan rafting eğlencesi akşam saatlerine kadar sürmektedir.
9 - Kekova Batık Kent
Akdeniz'in en ünlü tarihi noktalarından biri olan Kekova, 2.yüzyılda yaşanan deprem sonucu sular altında kalmıştır. Bu hazin geçmişi ile günümüzde binlerce meraklı yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan Kekova batık şehrini, özel dizayn edilmiş tabanı cam teknelerle keşfedebileceğiniz gibi, deniz kanosu ile de gezebilirsiniz.
10 - Adrasan Koyu
Adrasan Koyu'nda etrafınıza baktığınız anda fark edersiniz ki, üç tarafı yemyeşil olan ve Toros Dağları’nın koruması altındaki bir koy gibidir. Yaklaşık iki kilometrelik kesintisiz kumsala sahip olan Adrasan Koyu, dalgıçların ve kampçıların en sevdiği yerler arasındadır. Denizi sığdır; özellikle yeni yüzme öğrenenler ve çocuklar için idealdir. Kemer’in en sessiz, sakin koylarından da biridir.
Kemer’de çevre gezisi yapmak isterseniz, otellerin içindeki acente rehberlerinden veya Kemer şehir merkezindeki Ginza Travel’dan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kemer’de nerede, ne yemeli?
Yıllar sonra Kemer’e gittiğimde her yerin Aspava pidecisi olduğunu gördüm. Oysa yıllar önce sadece bir tane vardı ve efsane leziz pidenin adresi idi. Şuan hangisinin gerçeği olduğunu bilemediğimden yemedim, ancak arzu ederseniz deneyin… Yok pideyi her yerde yerim diye düşünenlerdenseniz, Phaselis antik kentinden hemen biraz ötede Olimpos’a doğru giderken Ulupınar mevkiine uğrayın. Kiremitte tereyağlı Alabalık veya sac kavurmanın tadına bakın. Antalya döner restauranta giderek de, panoramik keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Bir de yılların kalitesinden hiç birşey kaybettirmediği Antalya’nın 7 Mehmet Restaurant’ı da ziyaret edip, ciğer veya köfte tadabilirsiniz.
Kemer’e nasıl ulaşılır? Nerede kalınır?
Kemer, Antalya havalimanına 45 kilometre mesafededir, yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla ulaşılır. Taksi veya Antalya otogarından minibüsler ile rahatlıkla Kemer’e gidebilirsiniz. Kemer içinde ve çevresindeki Beldibi, Göynük, Kiriş, Çamyuva, Tekirova ve Olimpos’ta birçok konaklama alternatifi vardır. İster pansiyon, butik otel, isterseniz tatil köyü veya Resort tesislerde konaklayabilirsiniz.
Öncelikle hemen her koyunda mavi bayraklı plaja sahip Kemer’de hangi bölgede kalırsanız kalın tertemiz bir denizde yüzeceğinizi garanti edebilirim. Eğer macera dolu bir seyahat için Kemer’e gittiyseniz, sizlere tavsiyem Olimpos’taki Kadir’in Ağaç Evlerinde kalmanızdır. Kafa dinlenmek isterseniz, Adrasan’daki Changa Hotel’de kalınabilir ve çok uygun fiyatlı otel arayanlara Melisa Moment Apart Otel’de kalabilirler. Çocuklardan uzak bir tatil düşlüyorsanız, sadece yetişkinleri kabul eden TUI Robinson Club Çamyuva otellerinde kalabilirsiniz. Çocuklu aileler için ise Bary Star adlı özel çocuk konseptine sahip Barut Kemer otelinin Penthouse Suite odalarını tavsiye ederim. Barut Kemer’in gece animasyon şovlarını da, son derece başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Bu tavsiyelerimin dışında yüzlerce otel ve değişik kategorideki konaklama seçeneklerini incelemek ve yorumları okuyup değerlendirmek isterseniz, Neredekal otel arama motoru ve Otelpuan sitelerine girerek kendinizede bütçenize uyacak, müşteri tarafından olumlu yorumları bulunan diğer alternatifleri araştırabilirsiniz.