Malezya seyahatimi planlarken, ülkenin kültür ve sanatını yakından tanıyabilmek için hem Kuala Lumpur gibi bir kozmopolit şehir, tipik yöresel kasaba hayatı için Melaka ve son olarak da tropik adalardan biri olarak da Langkawi’yi programıma dahil ettim. Daha önce tropik adalara birkaç defa gitme fırsatım olmuştu ve Langkawi için de beklentim fazlası değildi.
Oysa Langkawi’ye varıp, tur rehberimiz adayı anlatmaya başladığında bambaşka güzelliklerle karşılaşacağımı anladım. Zira şehir tanıtım turunda, vardığımız yerler bir adadan çok kara parçasında yer alan son derece zengin turistik faaliyetler ve mucizevi doğayı işaret ediyordu. Langkawi görünenin aksine tam 99 irili ufaklı adadan meydana gelmiş. Bunların en büyüğü ve genelde en çok ziyaret edileni ise Pulau Langkawi’yi ziyaret ettim.
Adada dinlenip stresten arınmak isteyenler için ideal bir ortam olduğu gibi, diğer tropik destinasyonlara nazaran bolca gezip keşfetmek isteyen turist için de sayısız güzel aktivite bulunmakta. Bunlardan bazılarını sayacak olursam, Kilim Geoforest Milli parkı ve yöresel tekneler ile Mangrove turu, Hamile Bakire gölünün keşfi, Laman Padi çeltik tarlalarında pirincin turistler tarafından toplanması, Makam Mahsuri’nin evi ve mezarı, balık çiftlikleri, yarasa mağarası, Atma Alam batik sanatı köyü, Langkawi vahşi yaşam parkı, Langkawi akvaryum, Taman Buaya timsah çiftliği ve belki de en önemlisi olan Langkawi Cable car aktivitesi. Denize girip güneşlenmek ve dinlenmek için pudra kıvamında beyaz kumsalları ile Langkawi gerçekten güzel bir ada. Balayı çiftleri veya romatizm yaşamak isteyenler için de birbirinden güzel konaklama imkanı sunan oteller var. Meritus Pelangi Beach Hotel bu anlamda ilgi çekici bir seçenek. Otelin hemen deniz kenarında yer alan ve tahtadan yapılmış doğal ortama uygun odaları ve romantizm için beyaz kumların üzerine kurulan akşam yemeği için mumlarla özel meşalelerle aydınlatılan localarında sevdiğinizle güzel bir yemeğin tadını çıkarabilirsiniz. Üstelik otelde herhangi bir sorununuz olursa, resepsiyon müdürü de, Taner Bey. Bir Türk olarak yıllarca Singapur’da yaşadıktan sonra, Malezya’lı hanımı ile evlendiğinde bu adaya yerleşmiş, otele gelen Türk misafirlerle bire bir ilgilenip, konforları için her şeyi yapıyor.
Kısaca adada yapabileceğiniz aktivitelerin içerikleri hakkında biraz bilgi vermemde fayda var, böylelikle ilk defa bu adayı keşfedecekseniz ve zamanınız kısıtlı ise ilginizi çeken aktiviteleri programına eklemenizde fayda olacaktır.
Langkawi Cable Car : Langkawi’nin belki de ilk yapılması ve en etkileyici aktivitesi. Guinness rekorlar kitabına girmiş, 920 metre uzunluğunda tek iple, en uzun serbest dönüşlü teleferiğine bineceksiniz. Deniz seviyesinden yaklaşık 708 metre yüksekliğindeki Gunung Mat Chincang dağının tepesine ulaşıyorsunuz. Tepeden Langkawi’nin onlarca adasını kuş bakışı görebiliyor, göz alabildiğine yemyeşil bir doğa ve bulutların üzerinde sonsuzluğa kavuşup uçtuğunuzu hissediyorsunuz. 42 derecelik son derece dikey bir açı ile çıkan teleferik, dünyanın en dik çıkan teleferiklerinden biri olup, iniş ve çıkış esnasında içinizde muhteşem duyguların oluşmasına sebep oluyor.
Eagle Square : Denizden lüks teknelerle gelenleri karşılayan bu meydan, Kızıl-kahve renkli bir devasa kartalın, kanatlarını açarak adeta ziyaretçieri kucakladığı bir yer. Eski Malayca kaynaklara göre “Helang” Kartal ve “Kawi” ise kızılımsı-kahverengi anlamını taşıyor. Böylece Langkawi adının da nereden geldiğini öğrenmiş oluyoruz, kızıl-kahve kartal… Kartal o kadar devasa ki, insanlar altında küçücük kalıyor, kartalın altında yazan devasa Langkawi yazısı fotograf çektiren turistler için güzel bir anı olarak kalıyor.
Kilim Jeoparkı ve Mangrove turu : Malezya’nın ilk Jeopark bölgesi, Langkawi’dedir. Doğayla içe olmayı seven, keşif duygusu yüksek turistler için ideal bir çevre gezisidir. Langkawi’nin anlamı bu seyahatle daha iyi keşfedilebilir. Kilim’le birlikte Langkawi’de toplam 3 adet Jeopark vardır. Kilim Jeopark yaklaşık 100 kilometrekare kare bir alana yayılmış devasa bir doğal yaşam alanıdır. Mangrove ormanları, beyaz kumsallar ve mavi renkli deniz içerir. Seyahatiniz boyunca Iguanalar, ağaç yengeçleri, Kahverengi ve Beyaz kartallar, makak maymunları hatta yarasalar bile göreceksiniz. Balık çiftliğinizde elinizle devasa vatozları besleyecek, görkemli bir mağarada maymunları ve onbinlerce yarasayı fotoğraflayabileceksiniz. Bilhassa tekneden denize atılan tavuk etlerine adeta hücum eden kızıl kartallar ve beyaz kartalların denize yaptıkları pikeler, suyun üzerinden avlarını kapışları son derece ilgi çekici bir manzara…
Hamile bakire gölü : Kilim Jeopark turu esnasında göreceğiniz bu göle ayrı bir parantez açmak istedim. Zira çok özel bir hikayesi var. Bir zamanlar bu bölgede, ilk çocuğu doğumdan hemen sonra ölen bir prensesis varmış. Ölen çocuğunu bu gölün kristal sularına bırakmış ve gölü de kutsamış. Efsaneye göre çocuk sahibi olamayan kadınlar bu göle girdiklerinde bu kutsama sayesinde çocukları oluyor ve annelik mertebesine ulaşabiliyorlarmış. Ünlü sanatçılarımızdan Gülben Ergen’in de uzun süre çocuk sahibi olamayışı sonrası bu gölü ziyaretinden hemen sonra hamile kalması da, basında bir dönem kendi yaptığı beyanatlarda da bu gölü işaret etmiş ve buraya geldiğini doğrulamıştır.
Kültürel el sanatları : Adada gerek gümüş kakmacılığı gerekse geleneksel sanatlardan olan batik işçiliğini yakından inceleyebileceğiniz güzel merkezler bulunmakta. Bunlardan ilgi çekici olanları ise; Craft Cultural complex, Oriental Village, Air Hangat village ve Atma Alam batik köyünü sayabilirim.
Laman Padi : Malezya halkının temel besin maddelerinin başında yer alan pirincin çeltik tarlalarında ay ay gelişimlerini görecek ve bilgilendirileceksiniz. Arzu ederseniz sıvayın paçalarınızı dalın çeltik tarlasının içine, işin ustaları size eski ve yeni metotla çeltik nasıl ekilir öğretsinler. Deneyin, seyahatinizde bambaşka bir deneyimin tadını çıkarın.
Kota Mahsuri : Geçmişe dayalı özel bir hikayesi olan bölge adanın en çok ziyaretçi alan yeridir. Rivayete göre, haksız yere kocasının aldatmış olması ile suçlanan Mahsuri isimli saf-iyi kalpli bir bayan, ölüm cezasına çarptırılmış. Ve öldürüldüğünde kanı, masumiyetin simgesi olarak bembeyaz akmış. Rivayete göre, ölmek üzere iken adaya lanet okumuş olan Mahsuri’den sonra 7 nesil ada lanetlenmiş, daha yeni yeni 7 neslin geçmesi sonrası ada turistik güce kavuşabilmiş.
Adada doğal ortamın çok iyi korunduğu gibi aynı zamanda, turistik anlamda bazı güzel oluşumlar da yapılmış. Yaban hayatınıza ilginiz var ise, Langkawi akvaryumu, Langkawi vahşi yaşam parkından 2000’in üzerinde kuş türü, Malezya kaplanı gibi birçok hayvanı yakından görebiir, Crocodile Adventureland’de doğal ortamlarının hemen yanı başında korunmaya alınan timsahların günlük yeme içme ve oyun oynayışlarını izleyebilirsiniz.
Langkawi’ye nasıl gidilir? Nerede kalınabilir?
Langkawi’ye gitmek için Türk Hava Yolları’nın haftanın her günü direkt seferi ile Kuala Lumpur’a ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 10 saat sürmektedir. Oradan da lokal havayolları ile uygun fiyatlara Langkawi’ye 1 saatlik bir uçuşla ulaşabilirsiniz. Adada değişik fiyat alternatiflerinde pek çok konaklama imkanı mevcut. Meritus Pelangi Beach oteli ise Türk seyahat severe uygun tarzda, damat tadımıza uygun lezzetler sunan bir oteldir, tercih edebilirsiniz. Ben bu kadar detayla oteli, uçağı, çevre gezisi ile uğraşamam derseniz, Prontotour’un kişiye özel seyahat hizmetlerine danışarak, size özel, en uygun paketi oluşturmalarını isteyebilirsiniz.
Keyifli ve keşfedilesi yepyeni coğrafyalara seyahatleriniz olsun.
Sarp Özkarwww.sarpozkar.com