Bayramlar milli ve dini duygularımızın en üst seviyeye çıktığı çok özel günlerdir. Kurbanların kesildiği, akraba ve mezarlık ziyaretleri yapıldığı, sevenler arasında paylaşımların arttığı bir dönemdir. Aynı zamanda pek çok kişi tarafından da uzunca bir resmi tatil olarak sevinçle karşılanır, bilhassa normal zamanlarda izin alma sıkıntısı yaşayan çalışanlar tarafından. Bu nedenle, bayram tatili, biraz dinlenmek veya kültür gezisi yaparak yeni yerler keşfetmek isteyenler için ideal bir dönem haline gelmiştir. Bir tur operatörünün yıl boyunca yaptığı toplam satışın, yaklaşık %25’lik kısmı iki bayram döneminde yapılmaktadır. İşte bu nedenle sadece bayram dönemlerinde satış yapmak için firma kuran, internetten acente yetki belgesi olmadan satış yapan bir sürü acente ortaya çıkar. Hemen her bayram sonrası, şu firma kapattı, bu firmanın sahibi paraları alarak ortadan kayboldu gibi haberler duyulmaktadır. 20 yıldır bu sektörün bir profesyoneli ve Yurtdışı turları uzmanı olarak bu konuda seyahat severlere yol gösterecek soru-cevap şeklinde bilgiler vermeyi görev adlederim.
Kurban Bayramı turlarını seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
1 – Tur operatörü ve Seyahat Acentesi : Tur operatörü; turları organize eden, uçakları kiralayan, otelleri ayarlayan toptancı firmalardır. Seyahat acenteleri ise daha çok tur operatörlerinin ürünlerini satan, sizlerin yaşadığı semtlere yakın açılmış daha küçük çaplı tur satın alma firmalarıdır. Her ikisi için de Türsab’tan onaylı Seyahat Acente belgesine sahip olup olmadıklarını kontrol etmelisiniz. Mümkün olduğu ölçüde bayram gibi dönemlerde, az riske girmek adına marka olmuş firmaları tercih etmek iyi bir seçenek olabilir. Belgesini göremediğiniz bir tur operatörünün belgesini, Türsab’ın acenteler bölümüne telefon açıp da teyit edebilirsiniz.
2 – Seyahat sigortası : Tur operatörünüzün kanunen ön görülen yapmakla yükümlü olduğu “Zorunlu Seyahat Sigortası”nı yapıp yapmadığını kontrol edin. Bu sigortada “Ürün Sorumluluk” ve “Acentenin İflası” teminatı vardır. Yani acente sizi yurtdışına götürdü, 5 yıldız otelde kalacağınızı söyledi ama sizi 3 yıldızda konaklattı veya seyahatiniz esnasında acente kapandı veya ortadan kayboldu ise, ülkenize geri dönüş masraflarınızın karşılanacağı bir sigortadır. Böylelikle dolandırılmış bile olsanız, ekstra cebinizden para harcamak zorunda kalmaz, sinirinizi daha fazla bozmazsınız. Bu sigortayı yaptırmamış seyahat acentesi veya internet sitesinden satış yapan adı duyulmamış firmalara kesinlikle paranızı vermeyiniz, pişman olursunuz.
Ayrıca bayramda seyahate gidenlerdenseniz, mutlaka 10-15 Avro’nuza kıyın ve hiç düşünmeden “Tam Kapsamlı Seyahat Sigortası” da satın alın. Sigortanın içeriğine göre, Uçağınız 6 saatten fazla rötar yaparsa alandaki masraflarınız karşılanır, uçuşunuzda bagajınız çıkmaz veya bagajınızda hasarlar olmuşsa, seyahatiniz esnasında sağlık sorunu yaşarsanız, hırsızlık veya gaspa uğrarsanız, kaza yaparsanız vs. daha pek çok sizi koruyan özellikler poliçelerin kapsamında vardır. Tur operatörü veya seyahat acentenize “Tam Kapsamlı Sigorta” istiyorum diye ısrarcı olunuz, bedelini ödeyip satın alınız.
3 – Hangi turu almalı ? : Yapmak istediğiniz seyahat biçimine karar verin ve araştırmalarınızı ona göre yapın. Deniz ve dinlence mi? Yoğun gezi içeren bir kültür turu mu? Yoksa her ikisi de mi? Bu soruyu kendinize sorun ve lütfen samimi cevap verin ve böylelikle en doğru paketi almanız kolaylaşacaktır. Diyelim turunuza karar verdiniz, gazetelerin sayfalarından reklamlara bakabilir, internetten araştırma da yapabilirsiniz. Karar verdiğiniz turun fiyatı, tur operatörlerinin genelinde kaç para ise o rayiç bedeldir, kesinlikle birçok tur operatörü aynı servisleri 500 Avro’ya satıyorken siz internette araştırdım 350 Avro’ya buldum deyip almayın. Çok büyük bir ihtimalle o tura gidemeyebilir veya türlü sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Son anda turunuz da iptal olabilir ve ortada kalabilirsiniz, hatta paranızı geri isteyip alamayabilirsiniz. Paket tur alırken, her destinasyonun bir rayici vardır ve büyük tur operatörlerinin rakamlarına baktığınızda bu rayicin aşağı yukarı ne kadar olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Tavsiyem çok fazla kar edeceğim diye adı sanı duyulmamış bir firmaya, %30 daha az ödeyerek maceraya girmeyin, ben olsam yapmazdım!
4 – Rehberlik hizmetleri : Önümüzdeki Kurban bayramı özellikle yurtdışı turlarında çok fazla satış olduğundan, kapasitenin çok üzerinde tur kalkacak, mevcut rehber sayısının çok daha üzerinde rehbere ihtiyaç duyulacaktır. En iyi rehberlerin büyük çoğunluğu, yıl boyu tur alabildikleri için bayramda marka olmuş tur operatörlerinde çalışırken, daha ufak firmalarda bu hizmet konusunda eksiklikler olması muhtemeldir. Bu nedenle rehberlik hizmeti konusunda güçlü firmaların bir adım önde olduğunu söyleyebilirim.
5 – Otel konaklamaları : Turun içine dahil olan oteller genelde tur operatörleri tarafından bir otel ismi yazılmak suretiyle veya benzeri ifadesi ile programa yazılır ve çoğunlukla da o otel servis olarak verilemez. Bunun nedeni acentenin art niyeti değildir çoğunlukla. Turun satacağına emin olmadıkları için önceden oteli almazlar ve tur sattığında otele talep geçtiklerinde yer olmadığını öğrenince veya doluluk nedeniyle bütçelerin üzerine para istediklerinde, veya benzeri kategori otel ayarlanır. Ancak bazı firmalar bunu art niyet olarak kullanır, şehir merkezi otel ve kaliteli bir 3 yıldız ismi yazıp, şehirin banliyösüne doğru vasat bir 3 yıldız verebilirler. Bu nedenle, seçtiğiniz oteli alabileceğine güvendiğiniz tur operatörünü seçerseniz son dakika sürprizi ile karşılaşıp hayal kırıklığına uğramazsınız. En azından çok ekstrem bir şekilde otel ismi değişmiş olsa da, muadili veya daha iyi bir seçenekte konaklayabilirsiniz. Marka olmuş tur operatörleri genelde bu şekilde davranmak zorunda hissederler.
Yurtdışında, sorunsuz ve keyifli Kurban bayramı turları geçirmenizi dilerim.
Sarp ÖZKAR – Yurtdışı Turları Uzmanı