Yoğun bir çalışma temposu ile geçen kış aylarında özlemle beklenen tatil gelip çattığında, en büyük hayal kırıklıklarından biridir hasta olmak. Otobüste, uçakta, yolda ya da otelde hastalanmaktan daha kötü bir şey olamaz. Kaderinize lanet edebilir, tüm motivasyonunuzu kaybedebilir ve bavulları açmadan geri dönmeyi düşünebilirsiniz. Ama tatile ya da seyahate çıkanların yaklaşık yüzde 65'inin bu süre zarfında hastalandığını söylersek, belki içiniz bir nebze olsun rahatlar. Üstelik tatilde hastalanma ihtimali, normal zamanlara oranla daha da yüksektir.
Tatilde hasta olmak, yolculuk sırasında rahatsızlanmak aslında öylesine ciddi bir problem ki, bu konuda WHO'nun (World Health Organization/Dünya Sağlık Örgütü) bir raporu var. Bu raporunda WHO; seyahate çıkanların yüzde 65'inin çeşitli nedenlerle küçük rahatsızlıklar yaşadığını belirtiyor, geri kalanların yüzde 15'i ciddi sağlık sorunları ile yüzleşebiliyor, yüzde 8'i seyahatte yaşadığı rahatsızlık nedeniyle bulunduğu yerde doktora gidiyor, yüzde 4'ü bulunduğu ülkede hastaneye yatırılmak zorunda kalıyor, yüzde 6'sı seyahatini yarıda kesiyor ve evine geri dönüyor, yüzde 2'si döndüğünde işine gidemeyecek kadar hasta oluyor. Seyahate çıkanların binde biri ise, gittikleri ülkede hayatlarını kaybediyor.
Fazla evham yapıp endişelenmeye gerek yok; zira seyahat sırasında hayat kaybetmek, görüldüğü gibi çok düşük bir ihtimal. Ancak hastalanmak, o kadar da düşük bir olasılık değil. Seyahat hastalığı olarak da adlandırılan bu tür rahatsızlıklar, çok farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyorlar. Hatta bazıları ne kadar tedbir alırsanız alın, yakanızı bırakmıyorlar.
SEYAHATE ÇIKACAKLARA ÖNERİLER
Seyahate çıkacaklar böbrek, kalp ya da diyabet gibi ciddi hastalıklara sahiplerse ve de gittikleri yerde bir haftadan fazla bir süre kalmayı planlıyorlarsa, tatile çıkmadan doktorlarına görünmeliler. Ayrıca hastalıkları ile ilgili sahip oldukları genel bilgileri tazelemelerinde de fayda var. Son yıllarda internette televizyon yayıncılığı gelişmeye başladı. Ben de birçok konuda bilgi almak adına uzmanların ağzından videolar seyredip, hızla bilgiye ulaşmayı tercih edenlerdenim. da ziyaret ettiğim önemli bir site. Bu siteden pek çok önemli hastalık hakkında bilgi ediniliyor, hatta Doktortv.com uzmanlarına danışıp, sitenin doktorlarından görüş alma imkanınız da bulunmakta. Ben internetten anlamam gelenekselciyim diyenlere de tavsiyem, sahip olunan rahatsızlıkları konusunda sağlık ansiklopedilerinden araştırma yapmalarıdır.
Seyahatte sizi yakalayan hastalıkların bir kısmının havuzlar aracılığıyla bulaştığı bilinmekte. Yüzme havuzları, hoş ve keyifli dakikalar yaşamak adına sağlığınızı elinizden alabilir. Bu nedenle havuza girmeden önce araştırmalı ve havuzun temizlik durumu raporu, ozonla temizlenip-temizlenmediği ile ilgili bilgi almanız yararınıza olur.
Özellikle yaz aylarında çıkılan yolculuklarda veya tropik destinasyonlara gidildiğinde, en sık görülen rahatsızlık güneş çarpması ve güneş yanıklarıdır. Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalan ciltte yanma olurken, başta da ağrı ve genel anlamda bir halsizlik görülebilir. Bunun için mümkünse güneşin en zararlı olduğu saatler olan 11-15 saatleri arasında güneşe maruz kalmadan dinlenmek iyi bir seçim olur.
Tatil sırasında aileleri tedirgin eden bir diğer mesele, çocukların yaşayabileceği seyahat hastalıklarıdır. Ne kadar uyarsanız da laf dinlemeyen çocukların güneşte kalması ile oluşabilecek güneş yanıkları, sersemlik, hatta böcek sokması ya da enfeksiyon gibi rahatsızlıklar tadınızı kaçırabilir. Çocuğunuz tatil esnasında rahatsızlanırsa paniklemeyin ve en yakın sağlık kurumuna başvurun.
Tatilde yurtdışına çıkmak; Avrupa'yı, Amerika'yı, Afrika’yı hatta Uzakdoğu'yu görmek çoğu kişinin özlemi. Yurtdışına seyahat edenlerin bir kısmı yurtdışı seyahatlerinden hiç de memnun olmadan dönebiliyorlar. Zira yurtdışı seyahatlerinde hastalanma oranı, yurtiçi yolculuklara göre daha yüksektir.
Tatil için yurtdışını ve de uzak bir ülkeyi tercih ediyorsanız, yapmanız gereken ilk şey bu ülke hakkında sağlık bilgileri araştırılmalı. Örneğin sağlık sistemi nasıl işliyor, bir turist olarak hastalandığınızda neler yapmalısınız ya da gideceğiniz ülkenin mutfağında ne gibi yemekler tercih ediliyor ve hijyenik şartlar ne seviyede, muhakkak kontrol edin.
Gidilen ülkenin coğrafi ve iklimsel koşullarına bağlı olarak rahatsızlanmak mümkündür. Nemli bir Uzakdoğu ülkesine gidiyorsanız nem sizi hasta edebilir. Burada karşılaşacağınız sinek ve böcek çeşitleri de, küçük rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle tedbir olarak etkin bir böcek ilacı bulundurmalısınız.
Soğuk bir ülkeye gidiyorsanız, soğuk algınlıklarına karşı hazırlıklı olun ve bunun için uygun ilaçları yanınızda bulundurun. Seyahatinizde üşümeyeceğiniz şekilde giysilerinizi yanınıza alın.
Seyahatlerinizde keyfiniz kaçmaması adına, birkaç ufak tedbir ve seyahate çıkmadan önce yapılacak küçük bir ön hazırlık yeterlidir. Yapmanız gereken biraz tedbirli ve hazırlıklı olmak. Üstelik her şeye rağmen hastalansanız bile, hastalığınızın derecesine göre, yine de harika bir tatil geçirebilirsiniz. Rahatlayın! Tatil, riski ne olursa olsun insan için en önemli ihtiyaçlardan biridir. Hadi durmayın hak ettiğiniz tatile koşun, sağlık ve huzurla… Yeni keşifler ve iyi seyahatler dilerim.