Sharjah kelimesi, Arapça’daki Şarika yani doğu anlamına geliyor. Bölge İngiliz himayesi altındayken, Şarika’yı telaffuz edemeyen İngilizlerin Sharjah demeleri neticesinde günümüze bu şekilde ulaşmıştır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin 7 emirliğinden biri olan Sharjah yaklaşık 2 milyon nüfusu ile Dubai’den sonra en kalabalık emirlik. Aslında 600,000 civarı nüfusu olduğu söyleniyor, fakat ev kiralarının ve yaşamın daha ucuz olması nedeniyle Dubai’de çalışan azınlıklar Sharjah’ta yaşıyorlar. Dubai’ye en yakın olan emirlik, Sharjah-Dubai arası yollar müsait ise 20 dakika sürüyor. İş çıkış saatine denk getirmeyin seyahatinizi, zira sabah ve akşam iş başlangıç-çıkış dönemi 1 saat kadar sürebiliyor.
Sharjah’ta nüfusun %43’ü Hintli, %20’si Pakistanlı, %17 Arap yani Emirati kökenli, geri kalan %20 ise onlarca milletten oluşuyor. İş gücünün yabancılarla karşılandığını gösteren bu rakamsal istatistik sonucunda, Emirati’ler kendi ülkelerinde kendi dillerinde sipariş veremiyorlar. Bu sebeple, Birleşik Arap Emirliği genelinde İngilizce de Arapça ile birlikte ana dil olarak anılıyor.
1727’li yıllarda incicilik mesleğinin popüler olduğu bir balıkçı kasabası imiş Sharjah. Ve o dönemden günümüze kadar gelen köklü aile Qasimi’ler bugün Sharjah emirliğini yönetiyorlar. Şeyh Dr.Sultan bin Muhammad al Qasimi emirliği yönetiyor. Aslen Ziraat mühendisi olmasının yanı sıra Tarih ve felsefe doktorasına da sahip. Sharjah emirinin en önemli hobisi mimari çizim yapmak. Sharjah’ta bakanlık, parlamento veya benzeri devlet dairesi varsa hepsi çok güzel binalar ve tamamı Şeyh Dr.Sultan bin Muhammad al Qasimi tarafından dizayn edilip, usta mimarlara yaptırılmış.
Turizme son yıllarda çok ciddi yatırımlar yapan Sharjah’ı diğer Emirliklerden ayıran bazı özellikleri var. Alkollü İçkiler diğer emirliklerde sadece otellerde serbest ancak marketlerde satılmıyor. Sharjah şeriat kanunlarının hakim olduğu bir emirlik, bu nedenle diğer emirliklerde bulunan içki, Sharjah genelinde yasak. İçkinin yanı sıra emirlik genelinde tütün mamullerine de hassasiyetleri var, sigara satılıyor ve sokakta dahi içilebiliyor ancak emirliklerde hemen her yerde tüketilen Nargile de içki gibi yasaklar arasında. Bunlar sizi dehşete düşürmesin, şeriatla yönetiliyor bu yasak şu yasak diye konuya girince, bazı seyahat severler bu ne yahu diyebilirler… Halbuki şeriat kelimesini ne denli doğru kullandığım tartışılır zira, Sharjah’ta turistler kısa şortla, kolsuz T-Shirtlerle gezebiliyor, kadınların başı açık dolaşması etek giymesi de sorun değil. Sharjah’ta dolaşan turistler arasında daha çok Rus, İtalyan, Alman ve Uzakdoğulu turistler göze çarpıyor.
Bunları bir kenara bırakırsak, Sharjah’ı diğer emirliklerden ayıran en önemli özelliği, dünyada yaşayan yaklaşık 1,5 Milyar Müslüman nüfusunun temsilcisi oluşudur. 2014 yılında Sharjah, İslam Kültür başkenti seçildi ve Medine’de bu ünvanı tescil edildi. Dünya üzerinde yapılan herhangi bir dini konferansta İslam ülkelerini Sharjah temsil edecek ve ülkeler arası – kıtalar arası İslam konferanslarında başkanlığı Sharjah yapacak, böylelikle dünya Müslümanları temsilciliği görevi Sharjah’ta bulunacak.
Sharjah’ı 4 gün boyunca doya doya gezdim ve gözlerime inanamadım. Tam bir tarih kültür emirliği. Diğer emirliklerde sadece gökdelenler, lüks binalar eğlence merkezleri görürken, Sharjah’ta bunlar da var ancak kültür sanat anlamında son derece zengin bir destinasyon. Düşünün ki emirlikte 22 müze var ve inanın her bir müze son derece kültür-sanat-tarih dolu. İslam medeniyetleri müzesi, Topkapı sarayından sonra belki de en büyüğü. 3 katlı büyük bina son derece güzel organize edilmiş, İslam medeniyetlere ait sizi adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. İslam Medeniyetleri müzesi yanı sıra ilgi çeken diğer müzeler; Kaligrafi müzesi, Sharjah Sanat müzesi, Sharjah Tarih müzesi, Arkeoloji müzesi, Sharjah Hısn, Keşif merkezi, Bilim müzesi, Bait al Naboodah, Islah okul müzesi,Baid Sheikh Saeed Bin Hamad al Qasimi, Sharjah Akvaryum ve Denizcilik müzesi, Klasik otomobiller müzesi, tarihi uçakların olduğu Al Mahatta müzesi en çok ilgi çeken müzeleri.
Sharjah şehir turunda görülmeye değer pek çok yer var. Bilhasa şehrin tarihi merkezi olan Heritage Area, 1971’li yılların tarihini soluyabileceğiniz otantik, toprak sıvama yapıları ile dikkat çekiyor. Eski tarihi şehir o dönemden kalma tarihi şehir surları ile çevrili. Surların içindeki yapıların büyük bir kısmı müze olarak düzenlenmiş. Islah okul müzesinde 40-50 yıl öncesindeki çocukların oturdukları sıralar, öğretmenin odası ve duvarlardaki resimlerde çocukların bahçede koşan görüntüleri sizi o günlere yolculuğa çıkaracak. Kaligrafi müzesinde de halen eğitim gören kişiler müzenin içinde hoca gözetiminde çalışmalar yapıyor, son derece ilgi çekici eserler meydana getirmişler. Heritage Area bölgesinde Bait Al Naboodah’ı ve Keşif merkezi Discovery Centre’ı da gezdim. Son derece geleceği gören bir yönetimi var Sharjah emirliğinin. Öyle ki; 1970’li yıllarda şehrin merkezi nasıl ise, eski planların maketlerini çıkartmışlar aslına uygun olarak çarpık yapılmış kentleşmeyi yani devasa binaları, plazaları, lüks bazı rezidansları yıkarak, eski şehir merkezini 10 yıl içinde eski haline döndürecekler. Ve bir daha da bozulmayacağını ifade ediyorlar. Tebrik ediyorum ben de bu yapıcı ve tarihi yaşatmaya yönelik düşünce için.
Şehrin tarihi merkezi ve İslam Medeniyetleri Müzesi dışında şehirde görülecek daha pek çok eser ve yer var. Denizi temiz, yalnız su sıcaklığı ortalama 25 derecelerde, yani soğuk bir suyu yok. Normaldir havanın her daim 36 derece 40’ın üzerinde hissedildiği bir memlekette. Emirati Araplara özel kadınların girebildiği Ladies Club isimli bir beach club var, yalnız yabancı uyruklular kabul edilmiyor. Sharjah şeriatla yönetiliyor demiştim biliyorsunuz ama belki de en büyük eksiklik İslam ülkelerinden ciddi turist çekeceklerini düşündüğüm kadınlara ve erkeklere özel plaj konusunu hiç düşünmemişler. Sonuçta muhafazakar kesim için önemli bir kriter ki, Türkiye her ne kadar şeraitle yönetilmese bile bizim ülkemizde bile pek çok bu tarz tesis bulunmakta. Belki bunu sahillerinin kilometre olarak yetersiz olması sebebiyle de yapamıyor olabilirler.
Sharjah’a gitmişken; mutlaka Denizcilik müzesi Maritime müzesi ve hemen onun yanındaki Akvaryum’u ziyaret edin. Denizcilik müzesinde Sharjah’ın 300 sene öncesine kadar gidiyorsunuz, müzedeki resimler ilginç olduğu kadar aynı zamanda inci toplamak için kullanılan eski dönem aletleri de sizi geçmişe götürecek. Sharjah’ta, sebze ve Meyve pazarı ve balık pazarına da mutlaka gidin, köpekbalığından, torike, yengeç ve karidese kadar her tür deniz mahsulünü bulabiliyorsunuz.
Sharjah’a sadece 20 dakika mesafede bulunan Equestrian Center’da dünyaca meşhur arap atlarının nasıl yetiştirildiğini yakından görebiliyorsunuz. 21 yaşındaki akıllı Lebib isimli beyaz atın şaha kalkarak yaptığı şov, atların karantina odaları ve arzu edenleri atlara binip eğitim alabildikleri Sharjah’ın en önemli at binme kulübü. Ata binme ile işim olmaz demeyin, orada bulunmanız dahi ruhunuzu dinlendirecektir, mutlaka Equestrian Center’ı da programınıza dahil edin.
Saat kulesi, Suudi Kral Faisal’ın yaptırdığı camii, Şeyh Dr. Sultan bin Muhammad al Qasimi’nin yaptırdığı Al Noor Camii, Cultural Centre, Altın çarşısı, Merkez alışveriş çarşısı Central Souq, Londra’daki benzerinden daha büyük olduğu söylenen Qasba’da Sharjah Eye’a binip tepeden şehri görebilirsiniz. Al Majaz Waterfront ise belki de şehrin en güzel en dinlendirici yerlerinden biri. Gündüz ayrı bir keyif gece ise hem eğlencenin olduğu, cafe restaurantların cıvıl cıvıl olduğu bir bölge. Al Majaz Waterfront’ta kahvenizi yudumlayıp, leziz bir pasta yerken, su üzerinde ışık dansı ve suların göğe doğru yükselerek dans ediş sesleri, akşam olduğunun farkına varmanızı sağlayacak. Akşam olmasına rağmen meydanda patene binenler, aynen bizim ülkemizde olduğu gibi ayçekirdek çitleyenler ve tabii dünyaca ünlü cafe restaurant zincirleri hepsi Al Majaz’da. Al Mazaj meydanının hemen arkasında Al Noor camii var ki, gece görüntüsü de son derece etkileyici.
Al Noor Camii’ne ayrı bir parantez açmak istiyorum. Zira Şeyh Dr. Sultan bin Muhammad al Qasimi İstanbul ziyareti esnasında Sultanahmed Camii şerifinden etkileniyor ve ona benzeterek bu camii yapıyor. Al Noor Camii’nin bir diğer özelliği ise şehirde yabancıların içine girebildiği tek camii. Sharjah’ta 2014 Mart ayı itibariyle 600 adet camii varmış, 2014 sonunda bu sayının 1000 olması için yeni camilerin temellerini atmışlar pek çok camii inşaatı gözünüze çarpıyor.
Sharjah kültür ve üniversiteler şehri diye de adlandırılıyor. Al Qasimi Üniversitesi, Sharjah üniversitesi ve Sharjah Amerikan Üniversitesi yanı sıra Skyline University College tarzı Community College’lere de Sharjah’ta sıkça rastlanıyor. Sharjah’a kadar gelmişken, Arap ülkeleri arasında dünyanın en başarılı çöl safarisi turuna çıkmayı sakın ihmal etmeyin, çöl safarisinde develere binebilir, metrelerce yükseklikteki kum tepelerinden aracınız ile yanlamasına kayabilir, çölün olağanüstü gün batımı manzarasını izleyebilirsiniz.
Bir parantez de . Şeyh Dr.Sultan bin Muhammad al Qasimi’nin sahibi olduğu Air Arabia havayollarına açmakta fayda var. Air Arabia Sharjah’ın milli havayolu, Emirin prensipleri gereği 5 yıldan daha eski uçağı bulunmuyor ve tüm uçakları da Airbus 320 modelinde. Menzili en fazla 6-7 saat olan bu uçaklar İstanbul Sabiha Gökçen’den kalkıyor. Sharjah’a en ekonomik ve Türkiye’den sadece bu havayolu direkt uçuş imkanı veriyor. Low cost carrier olduğundan, vergiler dahil tek yön 119 Avro ve gidiş-dönüş 199 Avro’ya Sharjah’a uçulabiliyor. Kenya, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka için de son derece uygun fiyatları bulunuyor, hiç aklınızda yokken uçak bileti fiyatlarını görünce bu ülkelere gitmiş bulabilirsiniz kendinizi. Unutmayın Sharjah Dubai’ye sadece 20 dakika mesafede, yani yarın Dubai’ye de gitmek isteseniz ekonomik uçak ararsanız aklınızda olsun, havalimanından Dubai’ye ücretsiz servisleri de var.
Ben bunlarla uğraşamam turla giderim diyorsanız, içinde; uçak bileti, rehberlik hizmeti ve konaklama dahil olan, Prontotour’un organize ettiği seyahat paketlerine katılabilirsiniz. İyi seyahatler dilerim.Sarp ÖZKAR - www.sarpozkar.com