Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

kesiftutkunu@gmail.com

Tüm Yazıları

Norveç’in başkenti Oslo, Oslo Fiyordu üzerinde 250 kilometrekarelik bir alanda bulunmaktadır. Yaklaşık 550,000 nüfusu ile Avrupa’nın birçok şehrine göre fazla sakin bir şehir olma özelliği taşır. Dünyaca ünlü Scream tablosunun yer aldığı Munch müzesi, aile hayatını en güzel şekilde ifade eden Vigeland Parkı ve müzesi, Astrup Fearnley Modern Sanat müzesi ve Nobel Barış Ödüllerine ev sahipliği ile ünlenmiştir. Oslo, ormanları, parkları ve 343 gölü ile turistlere muhteşem bir manzara ve görsel ziyafet sunmaktadır. Yelkencilik, yüzme, balık tutma, kış sporları tarzı hobisi olanlar için ideal bir şehirdir. Norveç’in para birimi Norveç Kronu olup, 1 euro karşılığı 7,43 krondur. Oslo’yu ucuz yoldan gezebilmek için, 24-48 veya 72 saatlik geçerli Oslo Card almanızı tavsiye ederim. Fiyatları 24 saat için 30 €uro, 72 saat için ise 55 euro’dur. Bu kart sayesinde Munch müzesinden , Viking müzesine, Holmenkollen tepesinden, 30’un üzerindeki müze ve etkinliğe, yazın yüzme havuzlarına, toplu taşıma araçlarına kadar ücretsiz faydalanma imkanınız olmaktadır. Norveç’te en çok tüketilen yemek türü deniz mahsulleridir. Norveç somonun fümesi ve birçok yemek türü bulunmakla birlikte, ringa, morina balığı ve karidesleri de çok meşhurdur. Alışverişi sevenler veya şehrin ışıltılı gece hayatını, cafe ve restaurantlarını ziyaret etmek isteyenlere Karl Johann caddesi, Aker Brygge, Majorstua/Frogner ve Grünerlokka’yı tavsiye edebilirim.

Haberin Devamı

Hadi hep birlikte Oslo’da görülmesi gereken yerleri birlikte gezelim. İşte Oslo’ya gelmişken görmeden dönmemeniz gereken yerler :

VIGELAND PARKI

1869 yılında arasında Norveç’te doğmuş ünlü heykeltıraş Gustav Vıgeland tarafından 1924 tarihinde inşasına başlanmış olan park 1950 yılında tamamlanmıştır. Gustav Vigeland 1943 yılında ölünce Vigeland park asistanları tarafından tamamlanmıştır. Vigeland’a ait 212 heykelin ve en yüksek noktada 17 metre yüksekliğinde 121 insan figürünün iç içe geçtiği Monolit parkın şaheserlerini oluşturur. Heykeltıraş Gustav Vigeland heykellerinde aile yaşantısını çalışmalarına yansıtmıştır. Park 32 hektar alana yayılmış olup Oslo’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başındadır. Özellikle de kış döneminde kar altında park biraz melankolik, biraz romantik, biraz da siyah beyaz nefes kesici bir manzara ile gezenleri büyüler. Yazın ziyaret edeceklere ise yemyeşil doğası, güneşi, cıvıl cıvıl kuş sesleri, aileleriyle gezen Norveç’liler ve anaokullarından gelen yüzlerce çocuk ile tam bir yaşam parkı kimliği sunar. Ayrıca Gustav Vigeland’ın parktan alınma bazı eserlerinin de sergilendiği Vigeland Müzesi de görülmeye değer.

Haberin Devamı

VİKİNG GEMİSİ MÜZESİ

İsveç’li bir profesör tarafından 20. yüzyılın hemen başında inşa edilmiş önemli bir müzedir. 19.yüzyıl sonlarında Oslo fiyordu üzerinde yapılan kazılarda bulunan 2 adet Viking gemisi müzede sergilenmektedir. Ayrıca o döneme ait birçok kişisel Viking eşyaları, cenaze salı ve arabası müzede görülebilmektedir.

HOLMENKOLLEN TEPESİ

Oslo kentinin en önemli noktalarından biri olan tepe, yıllar boyunca kayakla atlama müsabakalarına ev sahipliği yapmıştır. İlk olarak 1892 yılında Norveç kralı Olav’ın yarışmacı olarak katılımı ile açılmıştır. Çeşitli zamanlarda genişletilen rampa en son olarak 2010 tarihinde yenilenmiştir. Tepenin hemen girişinde yer alan Kayak müzesinde geçmiş yıllara ait kayak malzemeleri ve kayağın tarihine bir yolculuk yaptırmaktadır. Yine tepe girişinde bulunan kayak simulatöründe 5 dakikalık bir kayak keyfi, kaymaktan korkan veya yapmaya fırsatı olmamış kişilere keyifli bir kayak zevki sunacaktır. Holmenkollen kayak rampası ziyaretçilere açık olup, günbatımına doğru panoramik muhteşem bir manzaraya doğru fotoğraf makinelerinizi hazırlamanızda fayda var. Dünya Kayak Şampiyonasına ev sahipliği yapan Holmenkollen, 2012 yılı Dünya Snowboard şampiyonasının da yapıldığı kayak merkezidir.

Haberin Devamı

CARL JOHAN CADDESİ

Oslo kentinin en önemli caddesidir. Oslo Üniversitesi, Parlamento ve Hakon sarayının bulunduğu Carl Johan caddesi, 2 km uzunluğunda olup, aynı zamanda bünyesinde bir çok cafe, restaurant ve alışveriş merkezini de barındırır. Oslo’ya gelenlerin mutlaka gezmesi gereken önemli bir caddedir.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ MERKEZİ

Oslo kentinin tam merkezinde bulunan ödül merkezi; 1872 yılında eski bir tren istasyonu olarak inşa edilmiştir. 2005 yılında Norveç kralı tarafından Nobel Barış Ödülü Merkezi olarak tekrar düzenlenmiştir. Her yıl 10 Aralık’ta Oslo kentinde Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine, verilen Nobel ödüllerinin, Barış kategorisi burada sahibini bulur. Müze bölümünde Alfred Nobel’in barış ve savaş konuları üzerinde yapmış olduğu çalışmaları yakından görebilir, fotoğrafları inceleyebilir, videolarını izleyebilirsiniz.

Kuzey Avrupa’nın bu güzel şehrini keyifle keşfedeceğiniz, güzel seyahatler dilerim.