Dikkat! Seyahate çıkmadan önce…
Seyahate gitmek; adı üzerinde, bulunduğunuz ikametgahınızdan çıkıp bir başka beldeye doğru yer değiştirme faaliyetidir. Bunu yaparken evinizi, arabanızı, bazı sevdiğiniz yakınlarınızı yaşadığınız yerlerde bırakıp yola koyuluyorsunuz. Bu nedenle gitmeden önce bazı hazırlıklar yapmalı ve bazı konulara dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde sorunlarla karşılaşırsanız, çözmeniz imkansız olabilir… Gelin hep beraber bakalım neymiş bu önemli detaylar!
Seyahatinize başlamadan önce ne yapmalısınız?
· Pasaportunuzda gideceğiniz ülkenin vizesinin süresini ve tarihlerini kontrol edin, biletinizi de kontrol edip yanınızdan ayırmayın. Pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olduğunu da kontrol edin.
· Gideceğiniz ülkenin para birimini yanınızda bulundurun, USD-Euro paritelerini de gitmeden önce mutlaka öğrenin.
· Kredi kartlarınızın yurtdışı kullanımı olup olmadığını, cep telefonunuzun yurtdışına açık olup-olmadığını da kontrol etmelisiniz.
· Avrupa Birliği ve tüm dünyada geçerli 30,000 Avro teminatlı tam kapsamlı bir seyahat sağlık sigortasını mutlaka yaptırın ve yanınızda taşıyın. Bilhassa Schengen üye ülkelerine kanunen bu belge olmadan girmek mümkün değil. Nadiren sorsalar da, sigortanız yok ise ülkeye kabul edilmeyebilirsiniz.
· Gideceğiniz şehirde hangi otellerde kalacaksanız tur programınız ne ise, lokal acenteden veya tur operatöründen veya webden yaptığınız rezervasyon için, belgeleri yanınızda bulundurun. Varsa Voucher (Otele giriş belgesini) de unutmayın.
· Seyahate çıkmadan; daha önce birkaç defa giyip de rahatlığından son derece emin olduğunuz en rahat yürüyüş ayakkabılarınızdan birini seçip, yanınıza alın. Yeni satın aldığınız ayakkabıyı, ilk defa seyahatte giyerseniz ayağınızı vurduğunda, yeni bir çift de oralardan almak ve ayakkabıcı aramak zorunda kalabilirsiniz.
Peki ya son kontroller?
· Hırsızlık ihtimaline karşı pasaportunuzun bir fotokopisi, kredi kartlarınızın fotokopisi ve tüm bankaların kredi kartı Call Center’larının telefonlarını yazacağınız not kağıdını yanınıza alın.
· Seyahatiniz esnasında ödemekle yükümlü olacağınız faturaları, gitmeden ödemenizde fayda var.
· Evinizde kıymetli ziynet eşya, para vs. var ise önlem amaçlı bankada bir kasaya koymak, sonradan pişman olmaktan iyidir.
· Evde bırakacağınız evcil dostlarınızı veya bitkilerinizin bakımını bir komşunuza-akrabanıza teslim etmenizde fayda var. Böylelikle arada, eviniz de kolaçan edilmiş olur.
· Elektrikli aletleri prizden çektiğinizden emin olup, ocağı kontrol etmeniz yararlı olacaktır. Elektriğin sigortasını tamamen kapatmayın, buzdolabında derin dondurucu başta olmak üzere tüm yiyeceklerinizi kaybedersiniz…
· Musluklar, doğalgaz vs. kontrol edilmeli.
· Gideceğiniz ülkeye ait aşı olma mecburiyeti var ise, devletin seyahat sağlık birimlerinde aşınızı olup, aşı sertifikanızı da yanınıza mutlaka alınız.
· Evinizin kapısını, penceresini kapattığınızdan emin olup, alarmı da çalıştırdınız mı, daha ne olsun!
· Her ihtimale karşı belki araba kiralarsınız veya lazım olabilir, ehliyetinizi yanınıza alın, yine her ihtimale karşı o ülkeden biri ile tanışır iş bağlantısı yapar veya dostça muhabbet sonrası gerekebilir, kartvizitiniz de yanınızda olsa fena olmaz.
Keyifli seyahatler dilerim.
Sarp Özkarwww.sarpozkar.com