Hindistan’a gitmeden önce pek çok kişi sizi, yeme-içme konusunda uyaracak, oralarda ne yersin ne içersin, buradan konserve bir şeyler götür diye telkinlerde bile bulunacaklardır. Nereden biliyorum derseniz aynısı benim de başıma geldi. Dünyanın pek çok ülkesini gezmiş, insanlarla bütünleşmenin kültürlerin kaynaşmasının en güzel yolunun lokal lezzetleri tatmak olduğuna inanan bir seyyah olarak giderken fazla endişe etmedim aslında. Yine de aklımda temizlik konusunda bazı soru işaretleri de yok değildi. Hindistan’da Delhi, Agra ve Jaipur’u da içeren klasik altın üçgen rotasını yaptım ve karşıma çıkan ne kadar lokal lezzet varsa hepsini çekinmeden denedim. Baharat ağırlıklı özellikle acının da yoğun kullanıldığı bu mutfağı geç keşfettiğim için üzüldüm diyebilirim. Bazı gurmeler baharatın bu denli fazla kullanımının yemeğin lezzetini öldürdüğü tezine rağmen, ben iddia ediyorum ki dünyanın sayılı mutfakları içinde mutlaka yer bulabilecek leziz bir mutfak.
Gelin nasıl lezzetler olduğunu dilimin döndüğü kadar aktarmaya çalışayım. Bir kere inançlar gereği vejeteryanlığın son derece yoğun olduğu bir ülke olduğundan hemen her restaurantta vejeteryan menüler ve sebze-meyve ağırlıklı yemekler mutlaka bulunuyor. Tabii isteyene et yemekleri de var. Et yemekleri daha çok koyun eti veya tavuk eti olarak sunuluyor. İnek kutsal sayıldığından kesilmiyor bu nedenle, inek-sığır-dana gibi etleri bulmak sadece Müslüman mahallelerinde mümkün oluyor, nadiren balık da yemeniz mümkün olabilir. Türk seyahat sever için en önemli artısı ise, domuz eti ülke genelinde neredeyse yok denecek kadar az bulunuyor. Özellikle ülkenin kuzeyinin mutfağı Moğol imparatorluğundan çok etkilenmiş. Bu nedenle kebap restaurantlarına sıkça rastlıyorsunuz. Et dürüm veya et yemeklerinin yanında karışık sebze kebabı olarak bilinen Alugovhi servis ediliyor. Veya sebzenin yanı sıra pilav da yemeklerin yanına eşlik eden bir yemek oluyor. Köylerde Roti olarak telaffuz edilen, Hindistan genelinde büyük şehirlerde Chapati olarak bilinen tandır ekmeği son derece lezzetli, bol baharatlı yemeklerin yanında kendinizi yemekten alıkoyamıyorsunuz. Sofraya her oturuşumda yemekten önce Chapati siparişi veriyordum, kuru kuruya da son derece keyifle yenebilen güzel bir ekmek. Saç üzerinde odun ve tezek ateşi ile pişirilen bu ekmek, Hindistan’ın en çok tercih edilen ekmeği. Bunun yanı sıra başka ekmek çeşitleri de sık olmasa da bulunabiliyor.
Sebze ağırlıklı mutfağı olan Hindistan’da mercimeğin bile 7-8 türü bulunuyor. Hindistan genelinde mercimekli yemeklere Dal deniyor. Palak yani ıspanak da ayrıca en çok tüketilen sebze türlerinden biri. Ispanak’ı Mısır veya Paneer olarak adlandırdıkları köy peyniri ve tabii olmazsa olmaz baharatlarla karıştırarak güzel bir tabak oluşturuyorlar. Karışık sebze Alugovhi her yemeğin yanında veya ayrıca da servis edilebiliyor. Aunda isimli yumurtanın köri ile karıştırılarak yapılan yemeği çok leziz.
Shorba olarak ifade edilen, isminden de anlayacağınız üzere çorbalar sıkça tüketilen yemekler arasında. Bu sıcakta çorba mı yenir demeyin, özellikle domates çorbaları son derece değişik ve denemeye değer bir lezzet.
Yemeklerin içinde en çok kullanılan baharatlar, köri, zerdeçal, kakule, kırmızı biber, zencefil, anason, fesleğen, kişniş, safran, siyah tuz, sarımsak, karanfil, tarçın, beyaz ve kara biber. Bunlar sadece benim yemeklerin içinde tatlarını alabildiğim baharatlar. Bundan emin olun ki, belirttiklerimin birkaç katı daha fazla çeşit baharat yemeklerin içine girmekte. Özellikle taze kişnişle yapılmış tavuk suyuna çorbalar son derece lezzetli. Et sevenler için kebaplar başarılı ama tabii ki bol baharatlı. Chicken Tikka Curry, tavuk etinin küçük parçalar halinde köri ile pişirilerek elde edilen lezzet de denemeye değer.
İtiraf etmeliyim ki, baharat seven bir insansanız Hindistan mutfağı belki de dünyanın sayılı en iyi mutfaklarından biri. Hindistan’da 1 hafta kaldım ve döndüğümde tartıldım, sonuç 4 kilo almıştım.
Yemeklerle birlikte ne içsem diye düşünüyorsanız, bizdeki ayranın tuzsuz hali, yogurt ismi ile sipariş edebilirsiniz. Taze sıkılmış Mango suyu veya farklı bir lezzet isterseniz şeker kamışı suyu da deneyebilirsiniz.
Sıra geldi tatlılara… Kulfi olarak adlandırılan taze inek veya koyun sütünden yapılan çeşit çeşit dondurmalar, çocukluğumuzda yediğimiz doğal köy dondurması tadında. Kulfi’lerin bazıları kesme dondurma kıvamında biraz sert, bazıları ise kaşıkla kolayca yenebilen türden. Her ikisi de denenmeli, tavsiye ederim.
Malpua isimli krep tarzı bir tatlı var ki parmak yediren cinsinden. Şeker şerbetinde kızartılmış krep tarzı bir tatlı. Pista Barfi isimli irmik tatlısı da başarılı. Hepsi bir kenara Gulab Jamun bir başka tarafa. Kemal Paşa tatlımızı andıran Gulab Jamun hemen her restaurantta yer alan belki de yegane tatlı. Sıkça tüketiliyor, bir adet Julab Gamun ortalama 7-8 cm çapında yusyuvarlak baharatla lezzet verilmiş kemal paşa tarzı, kesinlikle ılık yenmesi tavsiye edilen muhteşem bir tatlı.
Tatlının yanında tabii ki, Masala Tea. Yani süt ve kakule ile yapılan Masala çayı. Sokak satıcılarında 5 kuruşa içebileceğiniz, restaurantlarda da fincanı 75 kuruş olan ekonomik olmasına rağmen son derece leziz bir çay. Ülkemizde de bazı Amerikan zinciri kahve dükkanlarında 8-10 TL vererek bayıla bayıla içtiğiniz çay aslında, ama Hindistan’da hem daha ucuz hem de lezzeti kıyaslanamaz bile.
Gelelim hijyen konusuna. Sokak satıcılarında aynı bardak ve tabakla, sabahtan akşama kadar binlerce kişinin yediği-içtiği şeyleri denemezseniz hijyen sorunu yaşamayacağınızı düşünüyorum. Ben de öyle her gittiğim yerde en iyi resturantlarda yemek yemedim, üstelik ne bulduysam denedim, ama mide bağırsak sistemimde hiçbir sorun yaşamadım. Yemeklerin sunumu göze çok fazla hitap etmeyen, bulamaç kıvamında olsa da ön yargılı olmadan Hindistan’da ne bulsanız denemenizi tavsiye ediyorum, her lezzet gerçekten tatmaya değecek türden… Çekinmeden tadın güzel lezzetleri, Hindistan’a gidin, hedefiniz sadece güzel yemek olsa bile… Bu güzel ülkeye, sıradışı keyifli lezzetlere ulaşmak için, Qatar Airways'in Doha aktarmalı uçuşları ile yılboyu uygun promosyonlar bulabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Lezzetin peşinde, nice güzel seyahatleriniz olsun.
Not : Fotograflar Ömer Serkan Bakır'a aittir, izinsiz kullanılamaz, dağıtılamaz.