Zorlu Enerji’nin 15’inci yıl kutlamasında, Ahmet Nazif Zorlu ile kapıda karşılaşıyoruz; “En genç şirketiniz bile 15 yaşında olmuş” diyorum. Zorlu’nun yanıtı kürsüden geliyor:
“Önümüzdeki 15 yılda elektrik üretim kapasitemizi 15 bin megavata çıkaracağız. 2012 yılında 4 bin 200 megavata erişmiş olacağız.”
Enerji yatırımları
Türkiye’nin elektrik üretimi kurulu gücü 40 bin megavat civarında. Tüketimin yoğun olduğu saatlerde elektrik kesintileri kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle, bir “elektrik tasarrufu“ etkinlikleri, öbür yandan da özel sektörün yatırımları gündeme geliyor.
Yılda ortalama yüzde 5 büyüme durumunda bile, yıllık elektrik açığının 2 bin megavat olacağı varsayılıyor.
Yılda 1000 megavat elektrik kapasitesi üretme hedeflerini mütevazı bulan Ahmet Nazif Zorlu, kaynağa iniyor.
Doğalgaz ve petrol arıyor. Rüzgâr santrallerı kuruyor, termik santralla ilgileniyor, nükleer santral için dosya hazırlıyor.
Doğalgaz buldu, petrol arıyor
Zorlu, Türkiye’nin 200 megavat rüzgâr santralı kapasitesi varken, Adana Osmaniye’de 250 megavat kapasiteli bir rüzgâr santralı kuruyor.
Zorlu, rüzgâr tribünlerinin hepsini General Electric’ten alıyor. Tanesi 5 milyon dolar bu rüzgâr tribünlerine 250 milyon dolar yatırım yapacak.
Trakya’da açılan üç kuyudan doğalgaz çıkarıyor. Gaziantep’in yanı sıra Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş’nin işletmesini de alan Zorlu’nun, 16 adet doğalgaz ve petrol arama lisansı bulunuyor.
Zorlu’nun ayrıca Tekirdağ’da doğalgazdan elektrik üreten 500 megavat gücünde bir santralı bulunuyor.
Özelleştirme İdaresi’nin açtığı ihaleden Ankara Doğalgaz ve Elektrik Üretim ve Ticaret şirketi bünyesindeki 9 termik ve hidrolik santralı da 510 milyon dolara almıştı.
Zorlu, Suriye’de de bir Amerikan şirketi ile petrol arama lisansı aldıklarını belirtiyor.
Zam yapılmadı, yanlış oldu
Karayolları arazisi Zorlu’da kalmıştı. Arazinin satışına yapılan itiraz, Danıştay’dan geri döndü, proje başladığı yerden devam ediyor.
“800 milyon doları ödemiştiniz, paranızın gittiğini düşünüp korktunuz mu?” diye soruyoruz.
Zorlu, “Kapalı kapılar ardında ihale almadım. Hukuka, devlete güveniyorum. Ülkeme para yatırıyorum, korkmuyorum” sözleriyle ihaleye olan inancını vurguluyor.
“İstikrar lazım. Türkiye son 6 yılda nereye geldi?” diyerek hükümete olan güveninin de altını çizen Zorlu, konu enerji fiyatları olunca bir “es” veriyor:
“Enerji darboğazı var. Türkiye’nin büyüme stratejisine göre enerji yatırımları yapılmadı. 5 yıl önce hidrolik santral yatırımı uygun değildi. Devlet 6-7 yıl elektriğe zam yapmadı, yanlış oldu. Yarın her evde klima olacak, bunun parasını niye devlet ödesin ki? Kullanan ödeyecek.”
Moskova’da 700 megavat, İsrail’de ise 1000 megavat kapasiteli santral yatırımı yapan Zorlu, “Enerjinin fiyatını devlet belirliyordu, bu dönemde biz Türkiye’de yatırım yapamadık. Yeniden serbest piyasaya dönüşle enerji alanında yatırım iklimi yaratılmış oldu” diyor.
Gecede Zeki Zorlu da “Evimizde, şu masalarınızdaki ışıklar gibi mum ışığında yaşadık, şimdi elektrik üretiyoruz” diyerek ailesine de mesaj vermeyi ihmal etmiyor.