Kim kiminle ortak? Türk Telekom’un, 14 Kasım’da yapılan genel kurulu öncesinde bu soruya odaklanmıştım.
Türk Telekom yönetim kuruluna giren, Kuveyt Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli’nin ortakları arasındaki, Suudi Arabistanlı yatırımcılar kadar yerliler de dikkat çekiyordu.
Tivnikli; Sinpaş, Akkök ve Ülker ile ortak Saf Gayrimenkul şirketini kurmuştu. Acıbadem’deki eski Ford’un arazisine “alışveriş şehri” yapıyorlardı.
Tivnikli’nin gayrimenkul yatırım projelerinden bir diğeri de Ottoman Gayrimenkul’dü. Burada da Sinpaş’ın patronu Avni Çelik ile birlikte Suudi ortaklar bulunuyordu.
10’nun üzerinde enerji şirketi kuran Tivnikli ailesinin asıl işi gıdaydı.
Tivnikli’nin ağabeyi Fahrettin Tivnikli ile birlikte Barbaros Ceylan ve Yusuf Aksu’nun yönetim kurulunda olduğu Eksim Holding aile şirketleriydi.
Topbaş’ın vakıfları
Fahrettin Tivnikli, Erenköy Cemaati lideri Musa Topbaş’ın damadı. İş dünyasında Albaraka Türk Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş ile ünlenen ailenin yolları, vakıflarda kesişiyor.
Yeni Şafak gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Albayrak ile birlikte Eksim’in ortaklarından Yusuf Aksu ve Barbaros Ceylan Siyaset Ekonomi Toplum Vakfı’nı (SETAV) kurucuları arasındaydı.
Boğaziçi Vakfı’nı Avni Çelik, Tivnikli ve Topbaş ailesi kurmuştu.
Topbaş ve Ülker ailesinin vakıf geleneği yeni değil. 1972 yılında İlim Yayma Vakfı’nı kurmuşlardı. Bu vakıfta kimler yoktu ki?!
Eymen Topbaş, Sabri Ülker, Prof. Dr. Sabahattin Zaim, İbrahim Bodur, Turgut Özal, ağabeyi Korkut Özal, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu...
Ülker yol ayrımında
Anılan isimler yeni bir vakıf serüvenine atılıyor. Ülker ASAM’dan desteğini çekti, 10 Ekim’de Avrasya Türk Kültürü Stratejik Araştırmalar Vakfı’nı (AVSAV) kurdu.
1999 yılında Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın kurucu başkan olduğu Avrasya Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın (ASAM) son başkanı emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu olmuştu.
İçinde akademisyenlerin emekli generallerin yer aldığı ASAM, Ankara’da 5 katlı bir binaydı. Parası boldu.
Ülker, ASAM’dan neden desteğini çekti?
Ülker’in, 28 Şubat’ın izlerini silmek için desteklediği ASAM’ın siyasi çizgisinden rahatsız olduğu yaygın bir kanı.
Yıldız Holding (Ülker) İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker ile birlikte kurulu üyeleri AVSAV kurucuları arasında yer aldı.
AVSAV’ın Başkanı eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu oldu. ASAM’dan ayrılan emekli Orgeneral Edip Başer de AVSAV’a geldi. Başbakan Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, siyasiler Murat Sökmenoğlu, Edip Safter Gaydalı, Ersin Taranoğlu ve Saffet Arıkan Bedük, EİK Başkanı Rona Yırcalı, Kızılay Başkanı Tekin Küçükali ve Prof. Nur Vergin’in de yer aldığı bir heyet. Yine en paralı düşünce kuruluşu olacak: 1 milyon YTL mal varlığıyla kuruldu.
TESEV’in yedeği geldi
1990’ların başında TÜSİAD’ın sosyal alandaki kuruluşu gibi algılanan TESEV, Bülent Eczacıbaşı’nın kopmasıyla, yeni bir yapıya bürünmüştü. Yerli kaynaklarla finanse edilemeyen TESEV, ünlü spekülatör George Soros’tan destek alarak ancak ayakta kalabilmişti.
Başbakan Erdoğan ile bir ev davetinde bir araya gelen TESEV Başkanı Can Paker yine bu STK’lardaki sorunları dile getiriyordu. Paker’in dertlenmesi boşuna değildi; TESEV’deki destekçileri İshak Alaton ve Osman Kavala ile 450 milyon YTL mal varlığıyla adını Soros’un vakfından alan “Açık Toplum Vakfı” kurdu.
TESEV de ASAM gibi kapanırsa şaşırmam.
Artık sahada, TOBB’un düşünce kuruluşu TEPAV, Ülker’in AVSAV ve Soros’un “Açık Toplum Vakfı”nı görürüz.