Başbakan Tayyip Erdoğan Ak Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada TOBB’a yönelik eleştirilerini sürdürürken, “Antalya’ya havalimanı yaptılar, 500 kişiyi işe aldılar” sözleriyle IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ağrılı işadamı Çeçen’i örnek gösterdi
İşsizlik en büyük dert. Yalnızca ekonomide mi, kurumlar arasında da... Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) arasında bir süredir gerilen ip, istihdam sorununa gelince düğümlendi.
AZERBAYCAN’A ZAHA HADİD PROJESİ
Azerbaycan’da 1.5 milyar dolarlık taahhüt işi alan Çeçen, ünlü mimar Zaha Hadid’in projesi olan “Haydar Aliyev Müzesi”nin yanı sıra, Bakü’de “Flam Towers” ve Shahdag Kayak Tesisleri projelerini sürdürüyor. 2006 yılında yerel ortakla kurulan DİA Holding’in çatısı altında Azerbaycan’ın yanı sıra Dubai ve İstanbul’da da ofisleri bulunuyor.
Azerbaycan’da “Devlet Sahil Tesisleri” inşaatını bitiren DİA’nın Flam Towers projesi, Azerbaycan’ın ebedi alevlerini temsil eden Bakü’nün simge yapısı olacak.
Çeçen’e Türk-Azeri ilişkilerindeki gerilimi sorduğumda, “Halklar arasında problem olmaz. Kardeşler arada kavga ederler, geçer” diyerek nokta koyuyor.
2010 YILINDA 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK
“2009 yılı korku yılıydı, 2010’dan umutlandık” diyen Çeçen, bu yıl Amerikalı ortakları AES ile birlikte enerji alanında devreye girecek HES projeleri ile 800 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını belirtiyor.
HES projeleri tamamlandığında 470 mgw’lık bir kapasiteye erişeceklerini söyleyen Çeçen, “2 yıl bürokrasiyle uğraşıyoruz, 2 yıl da santralın fiziki yatırımı sürüyor” diyor.
Ayrıca İstanbul Bomonti’de 250 milyon dolar yatırımla bir turizm tesisi kuruyorlar. 30 dönüm arazinin içinde yer alan ve 1880’lerden kalma tarihi Tekel Bira Fabrikası’nı restore edeceklerini söyleyen Çeçen, “İstanbullulara nostalji yaşatacağız” müjdesini veriyor.
Çeçen, önümüzdeki günlerde, 20 milyon yatırımla tamamladıkları, 400 yat kapasiteli Çeşme marinasını hizmete açacak. Denizden karaya doğru, yeni bir yaşam alanı açma iddiasıyla tasarladıkları marinanın Akdeniz’de cazibe yaratmasını hedefliyorlar.
Havalimanı işletmeciliğinde ise Antalya ile deneyim kazanan grup, Kosova Havaalanı ihalesinin sonuçlarını bekliyor.
Koç’u değil, İzzet Baysal’ı örnek aldı
Geçen yıl, 4100 öğrencinin eğitim gördüğü “Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi”ni de yine Erdoğan ile birlikte açan Çeçen, ilk gençlik yıllarını geçirdiği toprağı şöyle tanımlıyor:
“Hayatımın yatırımı; benim için tek gelecek, tek haz alacağım yatırım Ağrı Üniversitesi’dir. Ağrılı olmanın ötesinde, oraya yatırımı vicdani bir borç kabul ediyorum. Ağrı Türkiye’nin en fakir ilidir. Kendime İzzet Baysal’ı örnek aldım, onun gibi üniversiteyi yapıp devlete veriyorum. Mütevelli Heyeti’ne isterlerse koyarlar... Koç, Sabancı üniversiteleri gibi eğitimden para kazanmayı hiç düşünmedim. Hangi gelişmişlik endeksine bakarsanız bakın Ağrı en aşağıda yer alıyor: Kişi başına geliri 600 dolar, çocuk ölümlerinde başta, üniversiteye giriş oranlarında en aşağıda; tiyatro, sinema, müze yok! Ağlayan, kanayan bir yer...”
Üniversitesinin Ağrı’nın ekonomik, sosyal ve kültürel hayatını değiştireceğini iddia eden işadamı hedeflerini de şöyle anlatıyor: “Herkes kavak, söğüt dikmiş; kiraz, elma, ceviz gibi besin ve ekonomik değeri olan ağaçlar dikilmemiş. Rektörümüz 14.000 meyve ağacı dikti, bunların sayısını 200 bine çıkarmayı hedefliyor. Yurtdışına açılan bölge üniversitesi olmak istiyoruz. Ağrı’nın üzerine bir pergel koyup çevirirseniz, 5 ülkeyi kapsar; Çince, Rusça gibi dilleri de öğreteceğiz.”
Bayındırlık Müdür Vekili olduğu dönemin Bitlis Valisi ile ters düşmesi sonucunda 26 yaşında devletten ayrılan Çeçen, “İdealim yazar ve siyasetçi olmaktı” diyor.
İnşaat mühendisliği eğitimi aldığı sırada Ankara’nın kaldırımlarında ressamların yanında tanesi 25 kuruşa karikatür çizen Çeçen’in eşi Nezahat Çeçen’in bir resim galerisinin olduğunu da bu sayede öğreniyorum.