Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ŞANGHAY

Uluslararası Tekstil Sanayicileri Federasyonu (ITMF) başkanlığına seçilen Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası TÜTİS Başkanı Halit Narin ve beraberindeki tekstil sanayicileri, 23-25 Ekim tarihleri arasında şanghay’da düzenlenen “Dünya Tekstil Sanayinde Yapılımsal Ayarlamalar” konulu konferansta, “Sanayi ile kalkınmayı nasıl gerçekleştirebiliz?” sorusunun yanıtını aradılar.
Türkiye’den gelen TÜTİS yönetim kuruluna seslenen Narin, ITMF’ye üyeliğin hayal olduğu yılları anımsatarak, “Arkamıza Çin’i, yanımıza da Amerika ve Avrupa’yı almalıyız” sözleriyle gönlünde yatan aslanı dile getirdi. Narin, yaklaşan tehlike olarak da Suriye, Sudan, Ukrayna Mısır, Ermenistan ve Irak gibi kapı eşiğinde bekleyen yeni pazarlara işaret etti..
Narin “10 yıl içinde Asya kendi para birimini kullanır” diyerek yeni dünyaya selam çaktı.

Haberin Devamı

Tekstilciler medyayı sordu
Konferansın ana konuşmacısı Almanya’nın eski Başbakanı (1998-2005) ve Rus enerji devi Gazprom’un Denetim Kurulu Başkanı Gerhard Schröder’di. ABD’nin en çok izlenen TV kanallarından Fox TV yayınlarında, Afganistan savaşı ve ekonomik krizde aldığı tutumlardan dolayı eleştiri oklarını ABD Başkanı Obama’ya çeviren medya baronu Rubert Murdoch’a Beyaz Saray’dan “Onlara hasımlarımıza nasıl davrandıysak öyle davranacağız” açıklaması yapılması Türk tekstilcilerinin de dikkatini çekmişti.
Konferans sonrası Schröder ile bir araya gelen sanayiciler lafı Murdoch’tan Doğan Grubu’na kesilen vergi cezasına getirdiler.
Schröder politikacı günlerini aratmayan bir kıvraklıkla “Dünyada benzeri olaylar yaşanıyor, mahkemeler karar verecek” diyerek, arkadaşı Erdoğan”ı karşısına almayacak bir yanıt vermekle yetindi.
Toplantı sonrasında sanayiciler birbirlerine Schröder’in ne demek isteğini soruyordu ki, en açık yorum TOBB Tekstil ve Hazır Giyim Sanayicileri Konseyi Başkanı Umut Oran’dan geldi.
“Hükümet iş dünyası örgütlerinin taleplerini, eleştirilerini toplum önünde dile getirmesinden rahatsız oluyor. Bize hükümete yakın olduğunu söyleyen aracılar geliyor, ‘Biz sorunuzu yetkililere taşırız‘ diyorlar.”
Umut Oran, TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş ve İTHİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Narin’e tekstil sektörü adına teşekkür anısı vermek için Şanghay’daydı. Yangze nehrinin kenarında yükselen 88 katlı Grand Hyatt Sanghay’da düzenlenen konferanstan bir gece önce Çin’in marka gösterisi yaptığı bir defileyle açılan konferansta dikkatler tekstil sektörünü rekabet gücüne, yani geleceğine odaklıyordu.
Çin’e Türk tekstilinden çok umutlu bir tablo yansımıyor. Son 10 yılda TÜTİS üye olan 150 sanayiciden 98’i ayakta kalabildi. Kayıtlı üyelerin bile bir kısmı artık tekstilci değil. 1 miyar dolar aktife, 500 milyon dolar nakit fona ulaşan Sendika son bir gayretle yurtdışı fuarlara katılan tekstil sanayicilerine son üç yılda 11 milyon dolara yakın kaynak aktardı.

Haberin Devamı

Mercedes’i hükümet veriyor
Sektörde istihdamda ise azalma sürüyor. 900 bine yakın kayıtlı işinin 200 bini son bir yılda işini kaybetti. Şanghay’da, Çince yazılan “kriz” kelimesini iki heceye bölüp okumak mümkün mü? Eğer mümkünse “tehlike” ile “fırsat”ın buluştuğu adresteyiz.
Narin, Çin hükümetinin şehir merkezinden taşınan sanayiciye verdiklerini, arsa, makine, işçi evleri, okul diye sıralıyor. İhracatın yüzde 14 düştüğü, iç tüketimin ise yüzde 12 oranında arttığı Çin’de devletin 586 milyar dolarlık teşvik paketi bunlarla sınırlı değil. Sanayicinin Mercedes otomobili ya da evi de hükümetten.
“Türkiye ufukta görülen parlayan yıldızdır. Dış ticaret hacmimiz 500 milyar dolara ulaşmazsa herkes bizi ezer” diyen Narin, Türkiye’nin bu hedefe 2000 yılında gelmeyi planlamasına rağmen, halen ulaşamadığının altını çiziyor.
1.3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, 1978 başında, 32. sıradaki konumunu 2000’li yıllarda ilk 5 ülke arasına taşıyabildi. Toplam 1.2 trilyon dolar ithalatta Türkiye’nin payı 1.5 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Buna karşılık Çin Türkiye”ye farklı verilere göre 13-17 milyar dolar arasında ihracat gerçekleştiriyor.