Sabancı Üniversitesi (SÜ) sürdürdüğü yüzlerce “toplumsal duyarlılık projesi“ kapsamında, öğrencileriyle “engelliler, yaşlılar, çocuklar ve mülteciler“e destek programları yürütüyor.
Sabancı Müzesi’nde, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Tara Hopkins’ten yeni başlattığı “çöp(m)adam“ projesini dinliyorum.
Mahkûmlardan öğrendi
SÜ, Hopkins’i, önerisi üzerine, “ambalaj atıklarından çanta yapma tekniğini“ öğrenmek üzere geçen yıl Meksika’da bir hapishaneye göndermiş.
Hopkins buradaki mahkûmlardan bir ay eğitim görmüş.
Üniversite geçtiğimiz ağustosta “Çöp(m)adam Ltd.” şirketini kurdu ve üretime başlandı.
Ayvalık’ta kiraladığı kahvehaneyi atölyeye dönüştüren Hopkins burada 80, İstanbul’da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Gültepe atölyesinde 10 ve Diyarbakır’da KAMER’in atölyesinde de 10 kadın bugüne kadar cips, gofret, hazır çorba ambalajlarından (Knorr, Magnum gibi lame, dore ve renkli kâğıtlar) 1000 kadar çanta yaptı.
15 ile 70 TL arasında etiket taşıyan bu çantalar SÜ’de satılıyor.
Hopkins, atık projesini çeşitlendirdiklerini çorap ve eldiven eskilerinden de oyuncaklar yaptıklarını söylüyor.
Ayda ortalama 200 TL
Bugüne kadar hiç maaş almamış, istihdama katılmamış kadınlar “çöp(m)adam” projesiyle ayda 75 ile 400 TL arasında (ortalama 200 TL) değişen gelire sahip oluyorlar.
Kadınlar ürettikleri çanta sayısına göre gelir sağlıyor.
Ayvalık’ta zeytin toplayan kadınlar günde 15, erkekler ise 25 TL kazanıyor.
Bu hesapla bakarsak, çanta örmek daha kârlı duruyor. Çünkü kadınlar 8 saatlik “mesai“ yapmayı da istemiyorlar.
Hopkins “Emek karlığında gelir elde eden kadınların kendilerine olan güvenlerinin artması çok önemli“ diyor.
Hopkins’in, “Türkiye’nin zenginleri yok mu? Niye hep AB projelerinden destek bekleniyor?“ diye sitem etmesi de ilgimi çekiyor.
Sabancı’nın vasiyeti
SÜ Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, “Başarılı öğrencilere lisans üstü burs vermek, öğrencilerimizin ve hocalarımızın fikirlerini üretime dönüştürmek ve müze, Sakıp Sabancı’nın vasiyeti” diyerek söze giriyor.
Hopkins’in “çöp(m)adam” projesi, gelir sağlamak amacıyla oluşturulan bir proje değil. Ancak SÜ’nün gelir amacıyla kurduğu şirketler de var.
Terzioğlu’na müzede yaptığımız güzel kahvaltıda “akademik“ çalışma dışında her şeyi soruyorum.
BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş’in durumu...
1 Ocak’ta UNDP’ye istifasını sunup, temmuzda biten görev süresini beklemeden kurumdan martta ayrılacağını açıklayan Derviş’in “zaman yönetimi“ merak uyandırdı.
Türkiye’ye mi gelecek? CHP’nin İstanbul Büyükşehir adayı olacak mı? Geçtiğimiz günlerde Vatan gazetesinde yazdığı gibi, “Brookings Enstitüsü, Sabancı ve Columbia Üniversitesi“nin içinde olduğu bir akademik paketin içine mi girecek?
Derviş Brookings’te
Terzioğlu “Part time (yarı zamanlı) belediye başkanlığı var mı, bilmiyorum“ diye söze giriyor.
Brookings ile SÜ’nün ilişkilerini anlatan Terzioğlu, “Her yıl mayıs ayında Washington’da ‘Sabancı Konferansı’ düzenliyoruz. Brookings, ABD’de Demokratlara yakın. Obama’nın ekibini de tanıyan Derviş, Brookings ile anlaşmayı imzaladı. Bizdeki durumu yarın (bugün) belli olacak” diyor.
CHP’ye sorsam o da “Yarın belli olacak“ diyecek.
Derviş’e “Nereye gidiyorsunuz?” diye sormanın gereksizliğini bilmiyor değiliz. Artık neye niyet, neye kısmet!
Yalnız mümkünse, “iktidara“ yakın bir yer olsun ve otobüs tepesine çıkmak icap etmesin.