Kütahyalı Gürallar Grup’un, Akdeniz bölgesindeki üçüncü oteli Ali Bey Resort Side’nin açılışındaydık.
Güral ailesinin kızlarının her biri, bir başka işkadını derneğinin içinde aktif olarak yer alıyor. O nedenle davetliler arasında yer alan sosyal paydaşlara bakınca; “Bütün kızlar toplandık” da diyebilirim.
Gürallar Grup’un cam ve turizm kolu ile ilgilenen Rıza Güral’ın kızı ve yönetim kurulu üyesi Esin Güral TİKAD üyesi, Kütahya Porselen’in patronu ve TOBB Meclis Başkanı Ali Nafi Güral’ın kızlarından biri KAGİDER, diğeri TİKAD üyesi, grubun kurucusu Ali Bey’in kızı Sevim Güral Olgun ise Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı.
Bir parantez açma ihtiyacı içindeyim; TOBB’un illerde örgütlenen “Kadın Girişimciler Kurulu” başkanları içinde, eşi ya da babası “odalarda“ yönetici olmayan kaç kadın var?
Tornacılıktan, sanayiciliğe
50 milyon dolar yatırımla gerçekleşen Ali Bey Resort’un dostlar arasında yapılan açılışı eğlenceli geçti. Enbe Orkestrası çaldı kızlar oynadı, çiftler romantik danslar ettiler...
Böyle samimi kutlamalar çok olmuyor, onun için “eğlencenin“ altını çiziyorum.
Ertesi sabah Esin Güral’ı, geçtiğimiz hafta aynı otelde 50’nci evlilik yıldönümünü kutlayan babası Rıza Bey ve annesi ile kahvaltı masasında buluyorum.
Rıza Bey’in, sanayicilik hevesi hiç bitmemiş. Aksi halde babasının okula gitmediği için ceza olarak gönderdiği tornacılığı meslek edinen Rıza Bey; Türkiye İş Bankası’nın iştiraklerinden Şişe Cam’ın karşısına, 1994 yılında Art Craft markası ile üretim yapan bir cam fabrikası kurup, yılda 55 milyon dolar ihracat yapamazdı.
Rıza Bey’e önümüzdeki 5 yılda, 75 milyon euro ciro hedefleyen gurubun, 1300 kişiye istihdam yarattığını hatırlatarak, “Başbakan size, istihdamı desteklemek için 1 kişi işe almanızı söyledi, kardeşiniz TOBB’un sözcülüğünü üstlenerek ‘Alamayız‘ dedi: Çok mu zor?” diye üsteliyorum.
Rıza Bey, “Bu yıl 500 kişiyi işe aldık, artı 1 kişi fazlaydı!” esprisi yapıyor.
Önümüzdeki 5 yılda, 5 otel açmayı hedeflediklerini söyleyen Esin Güral, açılıştan sonra soluğu Mısır’da alacak.
Akdeniz çanağında yeni otel yatırımları peşinde olan Güral, “Yunanistan’daki kriz yeni olanaklar getirebilir, işletmeci olarak da ilgileniyoruz” diyor.
Katar Şeyhi’nin evleri
Gürallar, turizmde lüks kategorisinde gelişiyor.
Side’deki otelin iç mimarı Zeynep Fadıllıoğlu’nun Osmanlı yaşam kültürüne yaptığı tasarım yolculuğu burada da sürüyor. Açılışa gelen Fadıllıoğlu’na “Osmanlı ve İslam kültürü popüler olmaya başladı; bunda Körfez sermayesine artan ilginin payı var mı?” diye soruyorum.
Fadıllıoğlu, Katar Şeyhi Hamad Bin Halifa El Tani ailesinin üç evini restore ettiğini ve bunların yanı sıra Katar ve Dubai’de iki caminin tasarımını üstlendiğini söylüyor.
Fadıllıoğlu’nun Karacaahmet Mezarlığı’nda iç mimarisini yaptığı Şakirin Camii, anlaşılan Körfez ülkelerinde referans proje kabul ediliyor.
Turizm ve tasarım “kültür ve sanatın” içinde buluşabilir mi? Çok zor!
Zaten Fadıllıoğlu da Akdeniz’in en pahalı otel yatırımı olan Antalya’daki Mardan Palace’taki işinden pek memnun görünmüyor.
“Müşterin kadar iyi olabiliyorsun!” diyor.
Türkiye de ürettiği kadar iyi olacak; yeni yatırımı kutluyorum.