Londra
Londra’da son 24 saat içinde olup, biten “Türkiye İle Büyüme” (Grow with Turkey) konferansı, Ruslar’ın matruşka bebeklerini andırıyordu.
Ortada büyük gövdeyi andıran “Konferansı”, iç içe geçen toplantılar serisi izledi. DEİK Türk-İngiliz İş Konseyi’nin (TİİK) düzenlediği konferansa yoğun ilgi vardı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın CEO’lar ile iki ayrı görüşmeye katılmasının yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Londra finans kesimi ile yaptığı yuvarlak masa toplantısı, bu organizasyonun alt etkinlikleri arasında yer aldı.
Bloomberg TV, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kraliçe 2. Elizabeth ile görüşmek için Londra’da bulunan Başbakan Erdoğan’ı, yalnızca İngiltere’deki CEO’lar ile de buluşturdu.
“İstanbul finans merkezi” vizyonunun paylaşıldığı buluşmada Erdoğan’a, “Merkez Bankası Başkanı iyiydi, değişmesi sorun yaratır mı?” mealinden bir soru geldi. Erdoğan’ın verdiği, “Ekonomi politikasını iktidar belirliyor, Bu değişim önemli değil” yanıtını aktaran kaynaklar, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığı” iddiasını çelişkili bulduklarını söylediler.
Bir iyi, bir kötü haber
2010 büyüme rakamının yüzde 8.9 seviyesinde açıklanması, temasların en önemli itici gücü oldu. Günün en kritik sorularından bir diğeri de İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin istifası haberleriyle birlikte dile getirildi.
Finans kesiminin tepe yöneticilerinin katıldığı oturumlarda Özince’nin, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın sözlerine ilişkin yaptığı yorumlar speküle edildi. Babacan’ın “Polise tedbirlerle yapmak istemiyoruz” cümlesine Özince “Polisiye tedbir basındaki gibi gelip götürmek mi?” karşılığını vermişti. Londra’da görüştüğüm finansçılar, artan munzam karşılık oranlarının faizsiz olmasını eleştiren sohbetler yaptılar.
Sözünü ettiğim matruşkaların en hamaratı “CEO Forum” çıktı. Son 10 dakikasına Erdoğan ile birlikte Cameron’un da katıldığı Forum’a Türkiye tarafından davet edilen 9 CEO’ya TİİK Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ile 10 CEO’nun katıldığı İngiltere tarafına ise Vodafone Dünya Başkanı Vittorio Colao başkanlık etti.
Erdoğan toplantıya Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış ile Şimşek’ini yanı sıra Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı ile katılırken, Cameron’un ekibinde İngiliz Ticaret Bakanı Lord Green yer aldı. Toplantıya gelen CEO’lar bir saat içinde ortaya kapsamlı bir yol haritası çıkardılar. Bu meselenin ayrıntısına girmeden önce kısa bir karşılaştırma yapmak istiyorum. Türkiye ile Amerika arasında da “CEO Forum” benzeri bir “Konsey” kurulmuştu. Türkiye ve Amerika’nın siyasi zirvesinde ortaya çıkan “model ortaklık” tezi, ekonomik kazanımlarla güçlendirilmek isteniyordu. Konseye her iki taraftan da temsilciler seçilecekti.
Amerika tarafı “küt” diye işadamlarının listesini ilan etti; Türkiye tarafı zorlandı. Sonunda TÜSİAD; TİM, DEİK, MÜSİAD gibi iş dünyası STK’larının temsilcilerinden oluşan bir liste hazır edildi. Amacı her iki kurum arasında oluşum biçimleri arasında önemli farklar oluştu.
Londra tümüyle DEİK üyelerinin içinden, özel sektörün organizasyonu ile oluştu ve 1 saat içinde liste ortaya çıktı. Washington ise devletler düzeyinde oluştu. Bakalım hangi kurum daha verimli çalışacak?
Bu sorunun yanıtını ile en çok kimin ilgilendiğini, TOBB-DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı toplantıda öğrendik. Hisarcıklıoğlu, Sabancı Dinçer’e, DEİK- Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı ve eşi Haluk Dinçer’i işaret ederek “Sizin çalışkanlığınız Dinçer’i kıskandıracak” yorumu yaptığını aktardı.
Milyar dolarlık işbirliklerinin konuşulduğu bir alanda Londra ve Washington rekabeti “stratejik” bir anlam da içeriyor.
Pozitif ayrımcılık yaptığım düşünülmesin; Londra Türkiye’nin iki hamarat kadınına emanet. Birisi Hisarcıklıoğlu’nun da vurguladığı gibi Sabancı Dinçer, diğeri de konferansın ana sponsorlarından Vodafone Türkiye Başkanı Serpil Timuray.
Bir bilen: Remzi Gür
Dönelim iki ülkenin ekonomik ilişkilerini geliştirmek üzere kurulan CEO Forum’a… Burada yapılan toplantıda Türkiye’nin uluslararası alanda “marka” olarak pazarlamasına karar verildi.
“Branding Turkey” başlığı ile İngiltere’nin marka deneyimlerinden yararlanılacak bu çalışma, 7 ana sektörün izlenmesi için oluşan komitelerle desteklenecek.
Forum; Finans Hizmetler-Doğuş Grubu, Bilgi-Telekomünikasyon-Vodafone Türkiye, Savunma Sanayi Sanayi ve Havacılık-Koç Holding ve THY, Elektrik Üretim, Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik-Sabancı Holding, Petrol, Doğalgaz Dağıtım, Enerji Koridoru-Çalık Holding, Altyapı ve İnşaat-Borusan CEO’larından oluştu. Sağlık ve Tarım başlıkları sonraki dönemlerde açılacak.
Forum’un CEO olmayan tek üyesi Ramsey’in patronu Remzi Gür’dü. Gür’ün katılımı izaha muhtaç bir durum yarattıysa da, yanıt bulundu: İngiltere’de uzun yıllar iş yaptı!
Forum’un İngiltere tarafında, Vodafone’nun yanı sıra BP, Rolls Royce, BAE Sytem, Mott MacDonald, HSBC, Arup, Clifford Chance-The City UK, URS Scott Wilson, WPP, Diageo Europe liderlikleri üstlendi.
Londra’da Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone’un CEO’su Vittorio Colao’nun başkanlık ettiği toplantıya katılan isimler şöyle...
Türkiye tarafı; Sabancı Holding (Zafer Kurtul), Koç Holding (Turgay Durak), Borusan Holding (Agah Uğur), Vodafone Türkiye (Serpil Timuray), Doğuş Holding (Hüsnü Akhan), Türk Hava Yolları -THY (Temel Kotil), Çalık Holding (Berat Albayrak), Zorlu Holding (Ömer Yüngül ) ve Ramsey (Remzi Gür)
İngiltere tarafı; BAE System (Ran King), BP (Bob Dudley) Mott MacDonald (Keith Howell), ARUP (Philip Dilley), Clifford Chance&The City UK (Stuart Pophan), Diaego Europe (Endrew Morgan), HSBC Turkey (Martin Spurling), URS Scott Wilson (Jerome Munro Lafon), Rolls Royce (Michael Shipster) ve WPP (Martin Sorell)