Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Erbil
Kuzey Irak Bölge Yönetimi’nin “başkenti” Erbil’de, Hıristiyan mahallesi olarak bilinen Ankava’daki lüks bir restorandayız.
Kuzey Irak Bölge Yönetimi Bakanlar Kurulu Danışmanı Dr. Halid Salih ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Ankara Temsilcisi Bahros Galali ve JP Morgan’ın temsilcileri davetin konukları arasında.
Ev sahiplerinin tutumunu merak ediyoruz. Ankara ve Bağdat’ın “pas geçtiği” ve Kuzey Irak kronolojisinde “1 Haziran 2009’da Taq Taq ve Tawke sahalarından petrol ihracına izin verildi” cümlesiyle yer alacak tarihi güne ışık tutulacak.

7 yıl sonra konuştu
Kürdistan Federe Hükümeti’nin enerji şirketi KEPCO’nun yüzde 20’şer oranında ortak olduğu Taq Taq sahasında; Çukurova Grubu’nun şirketi Genel Enerji’nin yüzde 44, Addax’ın yüzde 36 hissesi bulunuyor.
Tawke sahasında DNO’nun yüzde 55, Genel Enerji’nin yüzde 25 hisseleri var. Daveti, ilk aşamada günde toplam 100 bin varil petrol ihraç edeceği söylenen (ki henüz Bağdat günde 10 bin varil petrole izin veriyor, şirketler yapılacak ödeme şekli de tartışmalı) Genel Enerji’nin yüzde 70 hissedarı ve Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile ortağı ve şirketin CEO’su Mehmet Sepil veriyor.
Vatan gazetesi Ekonomi Müdürü Ercan İnan ile işimizi şansa bırakmak istemiyoruz; gözümüze kestirdiğimiz koltuklara konuk ediliyoruz.
 Sepil ve Karamehmet’le aynı masadayız. Son röportajını bundan 7 yıl önce Cumhuriyet’ten Leyla Tavşanoğlu’na veren Karamehmet acaba ne söyleyecek?

Tarlada petrol
Karamehmet’e, Turkcell’de Murat Vargı’nın yarattığı fırsata benzer bir yatırım imkanını, bu kez Sepil’in getirdiğini hatırlattığımızda, önce iyi bir dönem yakalıyoruz, sonra işler kötü gidiyor. Biz petrolü bulunca, fiyatlar düştü” yanıtını veriyor.
Bugün için açılması en kolay konu petrol, Sepil de ittiriyor:
“Karamehmet’in 1970 yılında memleketi Adana’daki çiftlik arazisinde petrol çıkma hikâyesi var. Mehmet’e babası (İki darıya sahip çık) demiş; devamını Karamehmet’ten dinliyoruz: “Pamuk ekiyoruz. Çiftçilerden birisi arazide petrol bulduğunu söyledi. Biz de bir korku, bir korku. O zaman devlet petrol arazilerine el koyuyor. Eyvah pamuk tarlalarını devlete kaptıracağız!..
Sızıntının olduğu alanları kazarak ilerliyoruz, geldiğimiz yer de çiftliğin akaryakıt deposu bulunuyor. İçimiz rahatladı, pamuk tarlası kurtuldu!”

Turkcell Türk şirketi
Soru: Turkcell’de ileriyi nasıl görüyorsunuz? Rus Alfa şirketi ile sorununuzun çözümü hangi yönde olur?
“İleride ne olacağını bilemem. Ancak Turkcell Türk şirketi olarak kalmalı. Alfa konusunda sakin olmamız gerekir. Alfa’ya Amerika’da borsa işlemlerinden dolayı açılmış bir dava da bulunuyor.”
Soru: TMSF ile mayıs başında Interbank kredisinden doğan protokolü imzaladınız. 530 milyon dolar borcu 398 milyon dolara indirdiniz. Daha iyi pazarlık yapabilir miydiniz?
“Borç benim değildi, velev ki benim olsun. TMSF Kanunu’nda borç TL olarak hesaplanır ve Hazine faizi uygulanır yazıyor; kredi borcu dolara çevrilmiş, fahiş bir faiz bindirilmiş. Aslında yaptıkları kanuni değil, imzalamazsanız el koyarız diyorlar. Tehdit altında imza atıyorsunuz. Varlığım Türk devletine armağan olsun.”
Soru: TMSF Kanunu’nda değişiklik bekliyor musunuz?
“Yapı Kredi, Hazine’nin ödemediği 2 milyar dolarlık Fiskobirlik borcu yüzünden battı. ‘Biz hortumcuyuz ya’... Kenan Evren için 12 Eylül’de neler düşünülüyordu, şimdi ne deniyor? 20-25 yıl sonra da TMSF gerçeği görülecek. Devlet hiçbir durumda yaptığı hatanın bedelini ödemiyor.”

Haberin Devamı

Karamehmet, petrol vanasını açtıktan sonra konuştu