Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bizim işimiz kolay oluyor: “Yandaş medya“ denince, kimlerden söz ettiğimiz hemen anlaşılıyor.
Ancak “iş dünyasında“ kesimleri gruplandırmak o kadar kolay olamıyor.
Bazen çıkarlar iç içe geçiyor, bazen de ayrışıyor.
“Muhafazakâr“ desen olmuyor, “Liberal“ desen oturmuyor, “AKP’li” desen, olmayanı da var, “Dinci“ desen çeşit çeşit...
“Tarikatçılar“ tanımını sevenler var ama, bu da herkesi kapsamıyor!..
Tarikat liderleri ile parti liderleri arasında gidip gelen bir grup, çıkarı nereye yakınsa oraya yatıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Bülent Barlak, 23 Şubat Pazartesi günü yapılacak,”meclis“ seçiminde sonuçları belirleyecek gruba güzel bir isim bulmuş: “dernek ekibi!” 5 gün sonra da yeni İTO Meclisi, başkanını seçecek.

ASKON, MÜSİAD, TUSKON
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve Başkan Vekili İbrahim Çağlar’ı destekleyen taban “dernek ekibi“ olarak nitelendiriliyor.
Söz konusu ekip AKP ile ticaret köprüsü kuran MÜSİAD, Necmettin Erbakan’ın kurduğu ASKON, Fethullah Gülen Hareketi’nin liderliğindeki TUSKON’dan oluşuyor.
Ekip geçen seçim dönemde, Çağlar için yapılan “AKP’nin adayı“ yorumları karşısında geri adım atmış, Yalçıntaş isminde uzlaşmıştı.
Balayı bir dönem sürebildi.
Liberal kanattan yönetime giren Bülent Barlak, “Bana müsaade“ diyor, Ferruh Gök ise “Muhalifim“ gerekirse de, “Adayım“ konumunu koruyor.
Yalçıntaş’ın yanındaki isimlerden kopmalar oluyor, Çağlar adı “dernek ekibi“ tarafından öne çıkarılıyor.
Son dönemdeki etkinliklerde MÜSİAD ile TUSKON arasındaki ayrışma da dikkat çekiyor. Çağlar’a bu dönemde “AKP’li“ değil de, “TOBB Yönetim Kurulu üyesi“ vurgusu yapılıyor. Ne farkı kaldıysa!..
Alınan pozisyonu değerlendiren eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, “meclis başkanı“ adayı profili çiziyor.

Arkasını IBM topluyor
Yolsuzluk dosyaları elden ele dolaşınca İTO’nun bilgilerini kamuoyuyla paylaştığı web adresi, “ito.org.tr“ çok meşhur oldu. Giriyorsun internete ve kim kiminle ortak, öğreniyorsun.
Geçtiğimiz gün, bu meşhur site, gidilmek istenilen birçok sayfada “Yapılandırma sürüyor“ anonsları vererek, yüzünü yeniledi.
Sayfayı açınca, seçimlerde “e-ito“ projesinde havaya giden 4 milyon TL’nin hesabı sorulmasın diye bu yola gidildiği izlenimi edindim. Sitenin yenilenmesinde, seçmen listelerinin oluşmasında İTO’ya teknik destek sağlamak için de acele edilmiş olabilir.
Yalçıntaş yönetimi “e-ito“ projesini, IBM’nin de içinde olduğu yazılım şirketleri tarafından “Şartname ihtiyaçlara uygun değil, adrese teslim ihale yapıyorsunuz“ türünden yazılı eleştirilere rağmen, geçen yıl ihaleye çıkarmış ve işi Ankara’da Simetri diye bir yazılım firmasına vermişti.
Firma işi yarım bırakıp gitti, arkasını IBM topluyor.

Şirket kardeşliği
İTO yönetimi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “şirket kardeşliği“ de gözden kaçıyor. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) hisselerinin yüzde 40’ı İTO’nun. Ancak İDTM’nin Yönetim Kurulu Başkanı İBB
Başkanı Kadir Topbaş.
İTO bu dönemde İDTM’deki fuar alanında “9-10-11“ numaralı hollerin işletmesini devlete kaptırdı.
İDTM’nin başına Beltur Yönetim Kurulu üyesi Alpaslan Ertekin geçmişti. Ertekin birtakım spekülasyonlar nedeniyle bu görevinden ayrıldı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eski patronu, Elif Et’in sahibi Çamur Ali Kopuz ile ortak olarak Beka İnşaat şirketini kurdu.
Kopuz’un oyunu merak ediyorum. 270 bin üyeli İTO’da gücün kimde olduğunu gösterecek.