İstanbul Ticaret Odası (İTO) seçimleri, iş dünyası ile iktidar arasındaki ilişkilerin sağlamasını yapıyor. En yakın geçmişte, iş dünyası ile siyaset ilişkisinin ilk sınavı Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) verilmişti.
Bundan böyle kurumlarda “AKP ve diğerleri” arasında rekabet dönemi geride kaldı.
Artık AKP’nin tercihlerini tartışıyoruz.
TİM seçimlerinde Oğuz Satıcı koltuğundan bir işaretle kalkıp, yerini Başkan Vekili Mehmet Büyükekşi’ye bırakmıştı.
Kimsenin burnu kanamadı.
İşaret Ankara’dan gelmişti.
Satıcı, bu “olgunluğun“ karşılığını, AKP Bakırköy Belediye başkan adayı olarak da aldı.
Bu kez sıra kimde?
THY Yönetim Kurulu üyesi de olan Büyükekşi, AKP iktidarının öz evlatlarındandı ve çevresindeki halkayı büyütme yeteneği de göz dolduruyordu; TİM seçimi oldu bitti.
İTO’da da benzer bir durum beklendi.
Geçtiğimiz gün yapılan Meslek Komiteleri seçiminde İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile Başkan Vekili İbrahim Çağlar sandıktan çıkma korkusunu aştılar. Çağlar geçen dönemde, Ankara’nın ibresi Yalçıntaş’tan yana olunca İTO’da Meclis’e girememişti. Bu kez komite seçimlerinde rakibini ezdi geçti.
Çağlar gibi Yalçıntaş da “Meslek Komitesi” seçimlerinden güçlü çıkınca, ortaya eşitler arasında yarış pozisyonu çıktı.
Çağlar, Yalçıntaş’a dönüp “Sen bir dönem başkanlık yaptın, çekil bu dönemde de ben yapayım. Benden sonra da diğer Meclis üyelerimizden birisi yapsın“ diyor.
Yalçıntaş’tan “Hayır” yanıtını alan Çağlar rakibi için, “Çok hırslı“ diyor.
Gül ve Erdoğan faktörü
Yalçıntaş gibi Çağlar da “Uzlaşın“ çağrılarına kulaklarını tıkıyor. Yalçıntaş da, Çağlar gibi AKP’nin 73 kurucu üyesinden biri. İkisi de AKP’li.
Konyalı Çağlar “kökten AKP“ li sayılmaz. Rahmetli dedesi CHP ilçe başkanlarından.
Çağlar partiye girerken Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Ekonomi dünyasının projelerini partiye taşımak için aranıza katılıyorum, siyasette bir beklentim yok“ diyordu.
Yalçıntaş ise İTO’dan önce, AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı’ydı. Siyasi beklentileri vardı.
Yalçıntaş Gül’e yakın
Yalçıntaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yakınıdır! Yalçıntaş’ın babası ve AKP eski milletvekili Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın, Cumhurbaşkanı Gül’ün üzerinde emeği çoktur.
Gül, 1983 yılında Londra dönüşü İstanbul Üniversitesi’nde “Türkiye ile İslam Ülkeleri Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Gelişimi“ başlıklı doktora tezini verdi.
Tez hocası Prof. Dr. Yalçıntaş’tı.
Prof. Dr. Yalçıntaş, Gül’ün elinden bir kez daha tuttu ve Cidde’de İslam Kalkınma Bankası’nda iktisat uzmanı olarak görev almasını sağladı.
1980’lerde kurulan OTİM Grubu’nun başında olan Yalçıntaş ile Gül’ün siyasi yolculuğunu anlatmaya yerim yetmez.
TOBB’un içinden geldi
Çağlar “257 Meclis üyesinden 200’ü ile telefonda konuştum, yarına (bugün) kadar diğerlerine de ulaşacağım. Kollektif çalışmaya inanan ve insan ilişkilerini canlı tutan birisiyim, İTO’yu Meclis üyeleriyle yöneteceğim“ diyor.
6 ayda bir yapılan AKP kurucular kurulu toplantılarına katılmayı sürdüreceğini söyleyen Çağlar, kendisinden beklenenleri anlatıyor:
“TOBB Yönetim Kurulu üyesiyim, orada çok şeyi yapıyoruz. İTO olarak yapmadık. TOBB’un yüzde 30’u, İTO üyesinden oluşuyor. Dünyada iş yapma şekli değişiyor. Burada görevimiz, insanların önüne yeni bir yol haritası koymak. İstanbul’u cazibe merkezi haline getirmemiz lazım”
İTO seçimlerinde gözler Ankara’da: Gül, Erdoğan ve TOBB dengesinde bir kırılma olabilir mi?