Küresel ekonomiler son 5 yıldır halklarına, “Artık işsizsiniz; kendi işinizi kurun” mesajı veriyor.
Bugünlerde 102 ülkede düzenlenen sempozyumlarda, “Kendi imzanızı atın”; “Hayallerinizin peşinden gidin”; “Girişimcilik aşısı yapın” gibi, birbiri ardına etkileyici cümlelerin kurulduğu Global Girişimcilik Haftası’nı idrak ediyoruz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de, Anadolu’nun dört bir yanından gelen 600 kadın girişimciyi Ankara’da konuk ettiği, “Girişimcilik Kongresi” düzenleyerek, konuya verdiği önemin altını çizdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu açılışta “Biz iyi bir iş bulma değil, iyi bir iş kurma hedefi gösteriyoruz” diyordu ki; bu söz bana Başbakan Erdoğan’ın, işsizlik oranı tarihi rekorunu kırarken TOBB’un 1 milyon 200 bin üyesine dönerek, “Her biriniz bir kişiyi işe alsanız, işsizlik sorunu biter” sözlerini hatırlattı. TOBB bu söze destek vermediği gibi, bir de eleştirmişti (!)
Yıldız Tuna’nın başarısı
“Kötü ev sahibi, kiracıyı mülk sahibi yaparmış” sözü tam da benim size anlatacağım “Yeni girişimcilik” kavramının gerekçesini anlatıyor. Kötü ekonomiler, işsizleri patron yapıyor... Tabii yeni bir iş kurup batanlar olduğu gibi, hakikaten işleri yolunda gidenler de az değil. Bu özel hafta nedeniyle biz başarı örnekleri ilgileniyoruz.
Geçtiğimiz hafta sonunda düzenlenen “Girişimcilik Kongresi”nin ikinci günkü oturumlarından “TOBB İl Kadın Kurulu ve Genç Girişimciler Kurulları tarafından Gerçekleştirilmiş Örnek Projeler” başlıklı oturumun moderatörlüğünü iyi ki ben yapmışım. Bu sayede konuşmacılardan TOBB Yalova Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna dikkatimi çekti.
Siz de bu ismi bir yere yazın ve unutmayın, karşınıza çok çıkacak.
Bundan 3 yıl önce TOBB İl Kadın Kurulları kurulduğu zaman henüz iki girişimci kadın yan yana geleceği zaman ne yapacağını bilmiyordu, şimdi bulundukları coğrafyanın kaderini etkiliyorlar. Bu aşama konuşmacılardan TOBB Kadın Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve TOBB Genç Girişimci Kurulu Başkanı Ali Sabancı tarafından da tespit ediliyor.
Tuna’ya dönmek istiyorum. İTÜ İnşaat Mühendisliği eğitimi alan Tuna, Gülsena İnşaat Yönetim Kurulu üyesi bir girişimci.
Tuna, Yalova’da girişimci kadınların sayısının artmak için yaptıkları çalışmaların başına “Ben değil, Biz diyerek yola çıktık” anlayışını koyuyor.
Tuna’nın Yalova’da başlattığı “Özel İlgi A.Ş” girişimi herkesin çok dikkatini çekiyor. Tuna’nın ifadesiyle “Evin büyüklerinin”, gündüz saatlerinde vakitlerini geçirecekleri bir “yuva” açma yapma fikri beliriyor.
Ocak 2010’da kurulan, 200 bin lira sermayeli şirketin 22 ortağı var. Tuna, Yalova’daki kadınların Minel Soğuk Hava Deposu ve sosyal medyada AVM satışı gibi hayata geçirdikleri projelerinin yanı sıra turizm yatırımı da ilgilendiklerini söylüyor.
Konya’da pazarcı kadınlar
Diğer konuşmacı Konya’dandı. Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve TOBB’daki oda ve borsalarda Meclis’lere girebilen 100 civarındaki kadından biri olan Hatice Mendi’ydi. Mendi’nin eşiyle birlikte kurdukları 3M Mimarlık ve Mühendislik firması var. Konya gibi geleneksel ve muhafazakar bir toplumda önceleri yadırgandığını anlatan Mendi, “Oda’da erkekler yanıma gelmiyordu, ben masada tek başıma oturuyordum. Bana saygıdan... Rahatsız olmayayım diye. İçlerinden birisi geldi ve “Neden Hatice Hanım’ı yalnız bırakıyorsunuz?” diye sitem edince, durum değişti” diyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi İl Belediye Meclis üyesi de olan Mendi, bu imkanı kadın girişimcilerden yana kullandırmış.
Konya’daki kadınlar 12 semt pazarında stant açmış. Tarımsal ve el sanatları ürünlerini işlemek için de “Kadın Emeğini Değerlendirme Kooperatifi” kuruyorlar.
Kendilerini kurtaranlar, arkadakilere de yol açıyor... Kadın girişimci istatistikleri, iş yeri sahibi olan kadınların yüzde 80’ninin, bir iş bulamadıkları için bu yola başvurdukları ortaya çıkartıyor.
Memurluktan mağazacılığa geçen Koton Mağazaları’nın kurucu ortağı Gülden Yılmaz, kariyer olarak girişimciliğin benimsenmesine dikkat çekiyor.
İster kariyer, ister geçim derdi için olsun, kadınlar üretime katılmak zorunda.