Enerji koridorunun kilit ülkeleri: Ukrayna, Gürcistan ve Türkiye. Eneriji sektöründeki gelişmeleri bu gerçeği hiç unutmadan okuyalım.
Rus gazını Karadeniz’den geçiren “Mavi Akım” borularını döşeyen ve “Bizim Çalık“ın ortağı Eni’den başlayalım. Enerji sektörünün “Nobel”i gözüyle bakılan “Eni Award 2009“a, Türk bilim adamları da aday gösterildi.
Eni Ödülü’ne son yıllarda eklenen “Hidrokarbonlarda Yeni Açılımlar“ kategorisinde, birinciye 300 bin euro ödül verilecek.
1998 yılında kurulduğundan beri “Cumhurbaşkanlığı Enerji Danışmanı“ görevini yürüten Doç. Dr. Volkan Ediger’in bu daldaki adaylığını 18 Aralık tarihli yazımda sizinle paylaşmıştım.
Eni Ödülü’ne Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa İlbaş ile Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Bülent Coşkun da aday olarak gösteriliyor.
Eni Ödülü Bilim Komitesi’nin, “Yenilenebilir ve Konvansiyonel Olmayan Enerji“, “Çevre Koruması“ ve “Yeni Araştırmalar“ ile birlikte toplam 4 alanda incelediği 490 aday, dünya enerji literatürüne kazandırdıkları eserleriyle yarışıyor.
Marmara’da petrol
ODTÜ’de dersler de veren Doç. Dr. Ediger, “Osmanlı’da Neft ve Petrol“ kitabı ile TGC-2006 Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü ile Türkiye Petrol Jeologları Derneği’nin 2007 Cevat Eyüp Taşman Ödülü’nün sahibi.
Prof. İlbaş Erciyes Üniversitesi’nde geliştirdikleri “hidrojen aracı“ ile TÜBİTAK’tan “Hidromobil 2008-En İyi Tasarım“ ödülünü aldı.
Türkiye, Kazakistan, Cezayir ve Irak’ta TPAO ve Amerikan şirketi Hussco ile petrol aramalarına katılan Prof. Coşkun ise en son Marmara Denizi’ndeki petrol rezerviyle ilgili araştırmasıyla dikkatleri çekmişti.
Türkiye enerji koridoru olmaya aday önemli bir geçiş ülkesi ve bu ülkenin bilim adamlarının kamuoyunu aydınlatacak bilimsel veritabanını beslemeleri umut veriyor.
ABD desteğini çeker!
Doğalgaz kaynak ve geçiş ülkelerinin katılımıyla 26-27 Ocak’ta Budapeşte’de “Nabucco Zirvesi“ düzenlenmişti.
Hazar ve Ortadoğu doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco hattının “kilit” ülkesi konumundaki Türkiye, bu toplantıya Enerji Bakanı Hilmi Güler ile katıldı.
Zirveye AB gibi Nabucco’yu destekleyen ABD’den de katılım vardı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Mattsew Bryza’nın da yer aldığı toplantıda, Zeyno Baran da enerji gündemini takip etti.
Bryza’nın eşi ve Washington Hudson Enstitü’nün uzmanlarından Baran ile bu hafta sonu Arı Grubu’nun düzenlediği bilgilendirme toplantısında bir araya geldik.
Baran “Rusya bu projeye girerse, ABD desteğini çeker“ diyordu.
Davos’tan seslenen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, “Rusya olmadan Nabucco’nun gerçekleşmesi mümkün değil“ tezini seslendiriyordu.
Moskova ne diyecek?
AB, 7.9 milyar euro maliyeti olan ve Türkiye’den Avusturya’ya kadar Avrupa’da herkesi birbirine kilitleyen “Nabucco“ projesine 250 milyon euro’luk destek veriyor.
Asıl desteğin doğalgaz üreten ülkelerden gelmesi bekleniyor. Gözler, Budapeşte’deki zirveye katılan Irak, Türkmenistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Mısır’da.
Zirveyi aktaran Baran, “Nabucco’yu destekleyen Azeri lider Aliyev Rusya’ya gaz satmıyor, çünkü derdi para değil“ yorumunu yapıyor.
Türkiye ile Azerbaycan arasında BTC ve BTE projeleri gerçekleşti. Nabucco iki ülkenin üçüncü boru hattı deneyimi olacak
Cumhurbaşkanı Gül 12 Şubat’ta Rusya’ya gidecek; oradan gelecek sesi merak ediyorum. “Mavi Akım-2“ projesi ısıtılıyor olabilir.