Fenerbahçe Spor Kulübü’nün; 26’sı yurtdışında toplam 146 “Fenerbahçe Derneği” olduğunu, bunların her birinin yaşadıkları yerin sorunlarıyla ilgilendiğini ve son 10 yılda Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü haline geldiğini öğrenmek için Mardin’e gitmek gerekiyormuş!
FB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyesi Ali Koç’un hava muhalefeti nedeniyle Atatürk Havalimanı’ndan döndüğü gezi, sosyal amaçlıydı.
2008-2009 döneminde 12 bin ilköğretim çağındaki çocuğu giydirmeyi amaçlayan Fenerbahçe Derneği’nin yolu bu kez Midyat’a düşmüştü.
Mardin, Bursa ve New York Fenerbahçe Derneği’nin sponsorluğunda; Mardin ve çevresinde yaşayan ihtiyaç sahibi 2 bin ilköğretim çocuğu baştan aşağı giydirildi.
Yerel idarecilerin de katılımıyla şenlik havasında geçen törende dağıtılan koliler, “kişiye özel” olarak hazırlanmıştı.
Mardin’de FB Yönetim Kurulu’nu; Başkan Vekili Nihat Özdemir, derneklerden sorumlu Asbaşkan Mithat Yenigün ve üyelerden Serhat Çeçen temsil ediyordu.
İlk Müslüman aile
Yenigün “mecazi” anlamda değil, gerçekten ev sahibiydi. Yenigün, konuklarını restorasyonu yeni tamamlanan Kasr-ı Nehroz (Yenigün) Oteli’nde ağırladı.
Irak, Libya, Afganistan, Rusya ve Türkiye’deki müteahhitlik hizmetlerinin yanı sıra, Antalya’da otel ve golf sahası bulunan Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, bir dönem kilise olarak da kullanılan 1200 yıllık tipik bir Midyat konağı olan evlerini; 32 odalı otele dönüştürmüş.
Yüzyıllarca Süryanilerin yaşadığı Midyat’a gelen ilk Müslüman aile (Nehrozlar) olduklarını söyleyen Yenigün, “Ailemiz, 260 yıl önce civar aşiretlerin saldırısından korunmak isteyen Süryanilerin davetiyle Midyat’a yerleşti” diyor.
Tarih ile bugün öylesine yan yana düşüyor ki; törene gelen Yenigün’ün Midyat’taki çocukluk arkadaşı Anter Can anlatıyor:
“Mithat çocukluk arkadaşım. 1960’lı yıllarda Midyat’tan ayrılıp İstanbul’a yerleştik. Kapalıçarşı’da kuyumculuk yapıyorduk. 1984 yılında Türkiye’den göç ettik. O tarihten beri Los Angeles’ta kuyumculuk yapıyorum. Kardeşim Meksika kıyılarından yüzerek Amerika’ya girebilmişti, ben İsviçre üzerinden Amerika vizesi alabildim. Yıllar sonra akrabalarımın bir kısmının yaşadığı Varşova’da Yenigün ile ortak iş merkezi yaptık.”
Vali’nin itirafı
Sohbetimizde,“Sosyal yardım, sosyal yara oldu; devlet yardımı alan çalışmıyor” başlığı veren Mardin Valisi Duruer’den özet bilgiler:
“Ortaöğrenim çağındaki çocukların yarısından fazlası okula gitmiyor. İhracatta 22. sosyal gelişmişlikte ise 72. sıradayız. Suriye ile ticaretimiz artacak. 2000 yatak kapasiteli Mardin’e 2010’da Hilton açılacak. 5 kamu binasını yıktık. Gözü rahatsız eden tüm yapılar yıkılacak. 50 milyon dolara Mardin kentini kazanırız.”
Konu spor olunca sözü, Fenerbahçe USA Derneği Başkanı Ekmel Anda’ya vermeli. Anda, Amerika’da çocukların 5 yaşından itibaren hafta sonlarını spor kamplarında geçirdiklerini anlatıyor.
Öyle çok örnek veriyor ki; bırakın Mardin’i bunlardan bir tanesini İstanbul’da görmeye razıyım!