Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tunceli

Tunceli Girişimci Kadınlar Derneği’nin düzenlediği panele giderken, sorunlar bizi Elazığ’dan bindiğimiz feribotta yakalıyor; henüz Tunceli Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olarak yola çıkan bir genç kız...
Kızımız Adanalı, ailesinin yanında kalmak istediği için öncelikle Çukurova Üniversitesi’ne girmek istiyor ama bu gerçekleşemiyor. Üniversite öğretim üyeliği kadroları için açılan sınavdan yüksek bir not almasına karşılık, okula alınmıyor.
Dicle Üniversitesi’ne giriyor ancak orada da çektikleri ayrı bir dert. Örnek ister misiniz? Medyada yer aldı; haziran ayının ilk günlerinde Dicle Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı görevinden, Kütüphane Daire Başkanlığı’na oradan da garaja sürgün edilen Murat Ateşal fare zehri içerek intihar ediyor.
“Karşınıza çıkan engel nedir?” diye soruyorum. Aldığım yanıt “Cemaat...”
Anladınız tabii; “okyanus ötesi” işaret ediliyor...
Tunceli’deki toplantıda, Anadolu’nun birçok yerinden gelen girişimci kadınlar öykülerini anlatırken içlerinden birisi kalkıyor, “Cemaate girmezseniz ticaret hayatınız sıfırlanır” diyor. Ve ekliyor, “Kadınlar mutfak-din-çocuk üçgenine sıkıştırılmak isteniyor.”
Araştırmak gerekir elbette, ancak ben bu samimi sesleri önemsiyorum ve Fethullah Gülen Hareketi’ni “orta sınıf hareketi” olarak niteleyen liberal ekonomistlerin dikkatini çekmek istiyorum.
Kadının eli toprağa değmeli
Fidan Aydın toplantının açılış konuşmasını yaparken “Anadolu’da kadın girişimcinin eli toprağa değmeli” diye bir saptama yapıyor. Aydın, Tunceli’de ilk organik bal sertifikası aldı ve Arıcılar Birliği Başkanlığı yaptı. Bir dönem Tunceli Ticaret Odası Başkanlığı da yapan Aydın, “Tunceli’de fabrika yok. Organik tarım için çok uygun bir yer. Peynir, sarımsak ve dut için de organik ürün sertifikası çalışması yapıyoruz” diyor.
Aydın bugün de önemli konuklar ağırlayacak. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel Tunceli’de düzenlenen “Tunceli’nin Göreli Üstünlükleri ve Kalkınma Stratejileri” paneline katılıyor.
TÜSİAD Tunceli’de
Aydın’a “TÜSİAD’ı Tunceli gibi sanayisi olmayan bir kente gelmeye nasıl ikna ettin?” diye soruyorum.
Türkiye’nin her yerinde kadın girişimci toplantılarına katıldığını söyleyen Aydın “Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da yapılan toplantıda davet etmiştim, o zaman Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD Başkanı olarak gelmeye söz vermişti. Yönetim değişince projeyi Boyner’e açtık, memnuniyetle kabul ettiler” diyor.
Sanayici ve işadamları Tunceli’ye, Elazığ’da katıldıkları bir panelden sonra vardılar. Boyner toplantıda yeni anayasa talebini yineledi. Fidan da Munzur vadisindeki HES projelerine dikkat çekerek “Dersim’in cennet ortamı barajlarla cehenneme dönüştürülmesin” dedi.
Benim şu kısa günde dinlediklerim arasında erkeklerin eşleri için icat ettikleri modeller de vardı!
Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Derneği Başkanı ve AB proje danışmanı Gül Ayşe Yetmez, ilin yaşadığı ağır ekonomik krizin kadınları iki kat etkilediğini anlatıyor:
“Kahramanmaraş tutukevindeki kadın mahkûmları ziyaret ettik, okuma yazma bilmeyen kadınlar çek-senetten hüküm giymişler. Erkekler şirketleri zora girince ekonomik faaliyetlerini kadınların üzerine geçirmişler, şimdi onlar içerideler.”
Kadına yönelik ekonomik şiddeti de anlatacağım ama yerim bitti. Bu konuda örnek isterseniz, önceki yazılarıma dönüp, Adana’da çeteye yakalanan bir kadın girişimcinin öyküsünü okuyabilirsiniz.
Yazımı umutsuzlukla noktalamak istemem; son 4 yılda bölgelerinde yeni bir girişimci kadın sınıfının doğumuna ebelik yapıyorlar. Başbakan’ın talebiyle medyatik olan ve kilosu 50 milyon liraya kadar çıkan “altın çileği” Afşin’de kadınlar üretiyor...


Dersimspor’a formalar Bakan’dan sponsor sözü TÜSİAD Başkanı’ndan

Dersim’in girişimci kızları


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Tunceli’de iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldiğinde ilde 15 yıldır tamamlanamayan organize sanayi sitesiyle ilgili sorunları dinledi. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’a telefonla bağlanan Çağlayan, sanayicilerin sorunlarının çözülmesi yönünde talimatlar verdi. Ovacık’ın ünlü fasulyesine TSE’den patent alınması ve coğrafi işaretlemeye girmesi için destek vereceğini de açıklayan Çağlayan, “Tunceli’nin bakanı yok diye düşünmeyin. Beni fahri bakanınız olarak görebilirsiniz” dedi.
Sohbet toplantısının sürprizi ise Dersimspor Başkanı Yaşar Moğultay’dan geldi. Başkan, Çağlayan ile birlikte kente gelen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen’e kulübün formasını hediye etti. Kulübe destek de isteyen Başkan, Çağlayan’dan forma sözü alırken altyapı tesislerinin eksikliği hatırlatıldığında devreye Boyner girdi ve “Tuncelili arkadaşlarım var. Onlardan size maddi destek almak için çalışacağım” dedi.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Yılmaz da Tunceli Üniversitesi’nin kendisine aktardığı süt ürünleri üretim yatırımı talebi üzerine bölgede küçükbaş hayvancılıkta ortak proje yapabileceklerini dile getirdi.
Panelde DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu’nun Taşkesen’e “Dersim Valisi” olarak hitap etmesi valinin gülümsemesine yol açtı. Panel sırasında konuşmacılarının tümünün Tunceli yerine Dersim ifadesini kullanmasını gözden kaçırmayan Çağlayan ise yaptığı konuşmada bölgeye tarih boyunca verilen tüm isimlerin kabulü olduğunu vurguladı.