AKP Grup Başkanvekili ve Kayseri Sanayi Odası’ndan Meclis’e giren Mustafa Elitaş ile yasama dönemine bakmaya çalışıyoruz.
Boğaz’daki esintinin tersine, siyasette havanın boğucu olduğu bir gün.
Elitaş, AKP’nin ilk kez “taban ve tavan” vurgusuyla tanıştığı olaylı İstanbul İl Başkanlığı Kongresi’ne katılmış; askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan gece yarısı önergesiyle ilgili düzenledikleri basın toplantısından geliyor.
Elitaş ile iş dünyasında tartışma yaratan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yasası, kredi kartları ve istihdamı düzenleyen yasaları konuşmak istiyordum ki, gündem “gece yarısı önergesi”ne kilitlendi!
CHP ile uzlaşma
Baştan şunu söyleyeyim. Elitaş’a “Bu kadar önemli bir önergeyi Meclis’e getirmeden önce kamuoyunda uzlaşı arayışına gitmediz?” sorusunu yönelttim, aldığım yanıt bu yazının da özeti sayılabilir:
CHP ile uzlaşınca, gerek duymadık!
Önergenin görüşüldüğü geceyi anlatan Elitaş, “Muhalefetin saat 20.00’de önergenin içeriğinden bilgisi oldu. Meclis’in arka odasında toplanan parti temsilcileri, önerge üzerine mutabakata vardı. Bunun üzerine, kaçakçılıkla ilgili 9. maddede öngördüğümüz değişikliği, CHP’nin itirazını dikkate alarak geri çektik. Önerge Meclis’e gece 01.00’de geldi. Muhalefetin önergeyi değerlendirmesi için yeterli süresi vardı” diyor.
Meclis’in arka odasında, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ bir araya gelmişti.
Parlamento iklimi
Elitaş, “Meclis İç Tüzüğü’nün 87. maddesine göre partiler arasında mutabakat varsa, değişiklik önergesi komisyona götürülmeden Meclis’e inebiliyor. Ergin orada önergeyi kelime kelime okudu” diye de ekliyor.
Arka odadaki “atmosferi” anlamak için, CHP’nin 12 Eylül’ün yargılanmasına yol açacak Anayasa’nın geçici 15. maddesindeki değişiklik için AKP ile masaya oturmasının parlamentoda yarattığı “darbe karşıtı” iklimi de göz ardı etmemek gerekebilir.
Öyle ki, “arka odada” bir araya gelen muhalefet temsilcilerinin gece yarısı önergesi için “Tam da darbeyi önleyecek madde” diye övgüler düzdüğü de söylenmiyor değil.
Elitaş’ın yorumu çok net: CHP uyumadı, uyuduk numarası yapıyor!
Anayasa Mahkemesi kararı
Elitaş, tartışmalı düzenlemeyi AB uyum yasaları çerçevesinde anlatıyor:
“Partimiz bu konuda hazırlıklıydı. Türkiye, AİHM’de askeri mahkemelerde görülen davalarla ilgili cezalar aldı. 1977 yılında meydana gelen bir olayda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararda, ‘Anayasa’nın eşitlik ilkesini belirleyen 10. maddeye atıf’ yapıldı. Bu olayda Jandarma Genel Komutanlığı, Askeri Yargıtay’da görülen davayı konu ederek, ‘Aynı suçu işleyen biri asker, diğeri sivil iki kişi, farklı mahkemelerde yargılanamaz’ iddiasını Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Anayasa Mahkemesi, Jandarma’yı haklı buldu.”
Milletvekilleri tarafından seçilen “Meclis grup başkanvekillikleri” AKP’de uzmanlık alanlarına ayrılıyor. Başkanvekillerinden Elitaş iş dünyası, Bekir Bozdağ hukuk, Nurettin Canikli de maliye alanında yasal süreçleri takip ediyor.
Mülkiye kökenli, Kayserili sanayici Elitaş’la 1994 yılında kurulan TİM yasasıyla ilgili süreci de konuşuyoruz, “Aslında TİM’in TOBB gibi özerk bir kurum olmasını istedim ama o kadarını yapmamız mümkün olmadı” diyor.
Meclis bir yasama dönemini daha geride bırakırken, sanırım “bağımsızlık ve demokrasi“ mücadelesinde aldığı notlarla anılacak.