Geride bıraktığımız haftalarda en çok merak edilen konulardan biri Ahmet Çalık’ın Sabah-atv ihalesi için gerekli 1.1 milyar doları bulup bulamayacağı sorusuydu. Ahmet Çalık, dosta - düşmana “Bu parayı bulma gibi bir sorunum yok” diyor, ancak pek çok kimse bu açıklamaları şüpheyle karşılıyordu.
Nasıl ödeyeceği sorusunun yanıtının bundan en fazla 20 gün önce belirmeye başladığını söyleyebiliriz. Paranın “bulunduğunun” ilk sinyalini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 5 Şubat 2008’de yaptığımız Katar gezisinde almıştık. Çalık, bu geziye katılmıştı.
Çalık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Nisan’da yaptığı son Katar gezisine de katıldı. Bu gezi sırasında Çalık’ın Katar’dan 750 milyon dolar istediği bilgisi kulağımıza çalınmıştı. Anlaşılan Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife el Tani’yi ancak 125 milyon dolara razı edebilmişler.
Ticariler vermedi
Herkes için tam açıklık kazanmamış bir konuyu burada tekrarlamakta yarar var. O da şu: Turkuvaz’ın 500 milyon dolarlık sermayesinin yüzde 58’i Çalık Holding’e ait. Katar Emiri Tani’nin şirketi Al Wasaeel International Media’nın yüzde 25’lik hissesi, Çalık Holding’in bu payından aktarılarak verildi.
Ticari bankalarla yapılan görüşmelerin bir sonuca varmaması üzerine kamu bankalarının kapısı çalındı. Vakıfbank’ın oluru çıkınca, Halk Bankası da ardından geldi; Ziraat bu topa girmedi.
Kamu bankaları kamuoyuna açıklama yaparken, vade ve faiz oranı gibi temel bankacılık işlemleri bilgilerini sakladılar. Bankacılık Kanunları’na aykırı davrandıklarını düşünmüyorum ancak, yaratılan kılıflar ilginç.
Cemaatle akrabalık
Kredinin ‘proje finansmanı’ olduğu açıklandı. Sabah - atv’nin alınmasının bir ‘proje’ olduğu belli de; gazeteleri, dergileri, matbaası, televizyonu, radyosu, dağıtımı ile Sabah-atv’nin ‘proje’ olarak nitelenmesi ilginç.
TMSF’nin ifadesiyle Sabah-atv , bir ‘iktisadi bütünlük’, yatırımlar açısından da bir ‘varlık’ değil midir?
RTÜK’ün Turkuvaz’a verdiği 3 aylık şartlı onay süresi 7 Mayıs’ta doluyor. Turkuvaz, RTÜK yasası gereği, Radyo ve TV şirketi ile gazete ve dergileri ayrı şirketlerde topladı. Bunlar için ayrı 18 yeni medya şirketi kurdu. İçlerinde Turkuvaz Yeni Asır Televizyon ve Turkuvaz ATV gibi şirketler bulunuyor. Bu şirketlerin tümünde Ahmet Çalık ve Başbakan’ın damadı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak ortak görünüyor.
Anlıyoruz ki, Sabah’ın künyesinde Yönetim Kurulu Başkanı olarak Çalık, ikinci adam olarak da Serhat Albayrak olacak.
Şirket sicil kayıtları en güzel tanıklardır. “Sabah-atv-Zaman-STV Grubu” diye boşuna dememiştik. Bugün de bakın sicil kayıtlarına, ilginç akrabalık bağlantıları göreceksiniz.
Gülen Cemaati’nin yayın organı durumundaki Zaman gazetesinin künyesinde en tepede, en yetkili isim olarak “İmtiyaz Sahibi: Ali Akbulut” adı yazılı. Akbulut, Çalık’ın ablasının eşi, yani eniştesi. Ali Akbulut bir tekstil şirketi dışında, Çalık Grubu şirketlerinin önemli bölümünde eskiden yönetim kurulu üyeliği de yapıyordu.
Randevu istedi
Ahmet Çalık’ın da Fethullah Gülen Cemaati ile en azından iyi ilişkiler içinde olduğu bir sır değil.
Bu ilişkiye yeni eklenen isim ise son yıllarda Kazakistan’da büyük yatırımlar yapan Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince.
Tamince adı, bu ödemede kafa karıştıran çok önemli bir noktayı açıklıyor; Çalık’ın Tamince adına TMSF Başkanı’ndan randevu istemesi Sabah-atv için üçüncü finans kaynağının adresini gösteriyor olabilir.
Çalık’ın, krediler (750 milyon dolar) ve Katarlı şirketin koyduğu (125 milyon dolar) para dışında, kendisinin ‘özkaynak’ olarak koyduğu 375 milyon doları nasıl denkleştirdiğini de tartışmıyor muyuz? Çalık para ararken bir ‘Kazak fonu’ adının geçtiğini de hatırlayalım.
Son bir nokta daha: Çalık Grubu, Katarlı ortağının fiilen bir medya kuruluşu olup olmadığı bilgisine - dün öğleden sonra yazıyı yazdığım saatler itibariyle - henüz sahip değildi.