Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TÜSİAD’ın son Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında kopan fırtınanın sessizce geçiştirilmesi mümkün değildi ve öyle de oldu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın, Doğan grubuna yönelik haksız vergi cezaları sitemiyle başlayıp, Ali Koç’un desteğiyle alevlenen tartışmalar, derneğin etkinliğini yeniden gündeme taşıdı.
Üyelerinin de sıkça dile getirdiği gibi; TÜSİAD’ın maraton koşusunda yönetim kurulu başkanlarına tüzüğün öngördüğü şekilde, 2 artı 2 yıllık dönemden oluşan 4 yıllık süre çok, 2 yıl da az geliyordu.
O nedenle son 9 yıldır Tuncay Özilhan ve Ömer Sabancı ile başlayan ve Yalçındağ’ın “İstifa ediyorum” açıklamasıyla devam eden 3 yıl başkanlık yapma iradesi, teamüle işaret ediyordu. Dün yapılan TÜSİAD Başkanlar Konseyi toplantısında, bu teamülün bir tüzük değişikliği ile resmiyet kazanması önerisi istişare edildi.
Toplantı sonrası TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç bir basın açıklaması yaparak, “TÜSİAD bünyesinde yer alan yönetim organlarının, mevcut uygulamanın devamı olarak, 2 yıllığına göreve seçilmelerine yönelik bir eğilim belirlendi“ dedi.
Koç aynı açıklamasında, TÜSİAD’da değişikliğe konu olan maddenin “Başkanlar Konseyi yapısının tüzüğe alınması” ile sınırlı olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

Ateşten gömleğe benziyor
Başkanlar Konseyi’nden tüzük değişikliği kararının çıkmamasının arka planını görmek için, işadamı Rahmi Koç’un Amerika’dan yansıyan sözlerine bakmak yeterli:
“Kimse aday olmak istemiyor. Daha evvel pek çok insan arasından seçim yapmak zorunda kalırdık. Şimdi ‘gel sen ol’ diye biz yalvarıyoruz. Fakat kimse çıkmıyor. TÜSİAD’a başkan bulmak için yalvarıyoruz.”
Koç’un sözleri, bırakın 3-4 yıllık süreler için, 2 yıllık süre için bile TÜSİAD başkanlığının, TÜSİAD eski Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun ifadesiyle, “ateşten gömlek” olduğunu gösteriyor.

Yönetimden seçilecek
Yine TÜSİAD teamüllerine göre, görev süresi bitmeden ayrılan başkanın yerine, yönetim kurulu başkan yardımcılarından birisinin geçmesi söz konusu oluyor. Yönetim kurulunun değişmemesi halinde, seçilecek yeni başkan koltuğunda “1 yıl ” oturacak, ikinci 2 yıllık dönem için ise başkanlık seçimi yapılacak.
Bu durumda Yalçındağ’dan boşalan koltuğa, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ferit Şahenk, Ümit Boyner ve Haluk Dinçer arasından bir seçim gündeme geliyor demektir. Bu noktada ortaya iki kuvvetli alternatif çıkıyor:
Birincisi; Boyner ile yola devam edilecek ve 2011’de yapılacak seçimli genel kurulda Şahenk 2 yıllığına başkan olacak.
İkincisi; Şahenk yeni başkan olacak ve geçmişte yaşanan Ömer Sabancı örneğinde olduğu gibi, 2011 yılında 2 yıl süreli başkanlık görevini üstlenecek.
Kulislerden sızan bilgilere görev süresinin dolmasına 1 yıl kalan Mustafa Koç, 600’e yakın dernek üyesine ulaşarak tüzük değişikliği hakkında görüş alacak. Başkanlar Konseyi’nin 2010 yılında görev yapacak yeni TÜSİAD Başkanı için bırakın 3 yıllık süre tanıması, fiili olarak görev süresini bir yıla çekmesi, önümüzdeki bir yılın zorluklarına odaklanmamızı gerektiriyor.