Hükümet ekonomik krizi ciddiye aldı, 4’üncü pakette yer alan beyaz eşya, otomotiv ve konuta getirilen vergi indirimlerinden sonra, 1 milyar TL’lik 5’inci paketi de açtı.
Maalesef binlerce çalışan işsiz kaldıktan, esnaf kepenk indirdikten sonra küresel krizle mücadelenin bir hükümet sorunu olduğu anlaşıldı.
“Zamanlama” bazen en büyük başarı olabiliyor. İnsan hayatında olduğu gibi:
Şu satırları yazarken devletin gözü hala BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopteri göremedi!!!
Söylenecek çok şey var, ancak umudu yitirmek istemiyorum.
Turizmi teğet geçti
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ile Milliyet yazarları olarak 8’inci kez aynı masa etrafında konuşuyoruz.
Ulusoy, ülke gündemine paralel olarak turizm sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi veriyor.
Önce 5’inci pakette de turizm sektörünün yer almadığını bir dipnot olarak düşeyim ve sonra Ulusoy’un şu sözlerine yer vereyim:
“Bizler (Sayıları 5 bin 800’e ulaşan turizm acenteleri) KOBİ olarak nitelendirilip, kredi olanaklarından yararlanmalıyız. Bir Denizbank ve TURBAN vardı; sektöre ucuz kredi verirlerdi, özelleştirmeden sonra bu olanaklar kalktı.”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada “Turizm sektörü döviz getiren hizmet sektörü olarak ihracatçı sayılacak ve KOBİ desteklerinden, istihdam kolaylıklarından yararlanacak“ sözlerinin yerine gelmesi için, Meclis’te bekleyen yasaların çıkması gerekiyor.
Nisanda uygulanacak
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bu yasanın ip uçlarını şöyle vermişti:
“Hazine olarak kaynak koyacağız. TOBB, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da para verecekler. Bankaların KOBİ’ler verdiği kredinin riskinin yüzde 60’ını biz üstleneceğiz. Nisanda uygulamaya geçeceğiz.”
Bu çalışmanın ayak sesleri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile 18 Aralık 2008 tarihli söyleşimde vardı:
Bankaların kredi borçlarına Hazine garantör olabilir!
Hükümetin çarkları işte bu kadar geç işliyor: Neden?
Erdoğan uzun süredir Başbakanlık’ta oturmuyor. AKP il kongrelerini yaptı. Seçim mitingleri sürüyor.
Bakanlar da, illerinde seçim karargahı kurdular. Ankara boşaldı.
İşçileri atmayın
Türkiye, hem Rus hem de Batılı turist için Akdeniz çanağındaki en cazip ülke.
İspanya ve Yunanistan gibi rakiplerine oranla oteller yeni ve modern, fiyatlar ucuz. Geriye bir tek bu turistlerin havayolu ile desteklenmesi kalıyor.
Arkadaşlarına “İşçileri atmayın” diye seslenen Ulusoy, iç pazar için “ucuz tatil kredisi” istiyor.
Yılda 22 milyar dolar döviz getiren turizm sektörünün, hükümet tarafından ne ölçüde dikkate alındığı konusu sektörün en çok tartıştığı konuların başında geliyor.
Siz hiç Orman Bakanlığı’nın (şaka yapmıyorum) turist rehberi belirlediğini duydunuz mu?
Gelibolu Yarımadası’nı yılda yaklaşık 2.4 milyon kişi ziyaret ediyor. Bu ilgi birilerinin başını döndürmüş olacak ki, “alan kılavuzu” diye bir numara çeviriyorlar.
Samsun sahile oy verecek
AKP’nin adayı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, 63 kişinin gözaltına alındığı davada
4 numaralı sanık. CHP ile MHP ise kendi arasında yarışıyor
CHP, Cumhuriyet yolculuğunun ilk limanı Samsun’da “yaralı” siyaset yapıyor.
2005 kongresinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın rakibi olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Samsun’da görkemli bir miting yapmıştı.
Baykal’ın karşısında aday olan Haluk Koç da Samsunlu. Baykal, SP ve DP’nin miting yaptığı MHP’nin ertelediği Samsun’a gelmedi. CHP’nin Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Atalay’ın şansı, biraz da bu yaralı siyaset nedeniyle düşüyor.
Samsun’da AKP ve CHP’den sonra üçüncü parti durumunda olan MHP’nin adayı İbrahim Özyer, seçimi ikinci parti olarak tamamlamaya çalışıyor.
Muhalefet cephesi puan peşinde koşarken, AKP adayı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “yıpranmadan” seçilme mücadelesi veriyor.
Adını terminale yazdıSamsun’un en göze çarpan yatırımı “Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Terminal Binası”. Terminal, Metro Turizm’in sahibi ve Samsunlu işadamı Galip Öztürk’e kiralandı.
Samsun, tersane ve turizm yatırımı bekliyor. Karadeniz’in 5 yıldızlı iki otelinden birisi Trabzon’da Zorlu, diğeri de 1997’de Samsunlu Kurumahmutoğlu ailesine geçen Büyük Samsun Oteli’ydi. Büyük Samsun Oteli, İl Özel İdaresi ile kira anlaşmazlığından dolayı iki yıldır kapalı. 20 bin metrekare kapalı alana sahip, Fransızlardan kalma tarihi Tekel (Reji) binası harap halde duruyor.
Sahil şeridindeki derinlik, tersane yatırımları için Samsun’u cazibe merkezi yapıyor. 2023’e kadar Samsun’da 10 tersane açılacak!
Polonya’dan raylar30 milyon TL yatırımla, 17 bin istihdam gerçekleştirmesi beklenen tersane inşaatı henüz tamamlanmadı. Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi’nin Karadeniz’deki ayağının Ordu’ya kayacağı söylentisi, kentteki istihdam sorununu ateşliyor. Yılmaz, “Samsun’u denizle buluşturan başkan” olarak anılıyor. 2010’da tamamlanması öngörülen ve 108 milyon euro’ya mal olacak “hafif raylı toplu taşıma sistemi” için Polonya’dan ithal edilen demirler, hafta başında kent merkezine ulaştı!
19 Mayıs 1919’da Samsun’da Tütün İskelesi’ne çıkan Atatürk ve 18 silah arkadaşının heykeli, açık hava müzesi gibi sergileniyor. Bandırma Vapuru, Samsun’da demirli duruyor. Parkta ana heykeli, balıkçı heykeli de göze çarpıyor. 35 kilometrelik sahil şeridinde, Devlet Demir Yolları binaları, Sebze ve Balık Hali yıkılıp 8 kilometrelik sahil düzenlenip, kent yaşamına katılmış.
Balık Hali dağa çıktıYılmaz, Balık Hali’ni dağın başına taşımış. Balıkçılar, “Esnaf bizden balık almaya gelemiyor” diye yakınıyor.
Belediye sahilde açtığı tesislerde içki ruhsatı vermiyor. Yılmaz ile, Sevgi Cafe’de levrek yiyoruz.
CHP kökenli Yılmaz, birincisinde ANAP, ikincisinde ise AKP’den seçilerek “Başkanlık” koltuğuna oturmuştu.
Yılmaz’ın AKP’den ikinci kez aday olma süreci sancılı geçti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Samsun adayını diğer büyük illerden sonra açıklaması çeşitli yorumlara yol açtı.Samsun’un altı AKP’li milletvekili, Yılmaz’ın adaylığını istemedi. İki kez yapılan temayül yoklamalarında yüksek oy almayı başaran Yılmaz’ın adaylığının önünde engel kalmadı.
“İhaleye fesat karıştırmak, rüşvet, resmi evrakta sahtecilik” gibi suçlamalar nedeniyle, jandarma ve emniyetin ortaklaşa düzenlediği “A Takımı” operasyonunda, 63 kişi ile birlikte gözaltına alınan, Yılmaz’ın Başkan Vekili Adnan Bahadır ile Genel Sekreter Kenan Şara iki ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.
Yolsuzluk önemsenmiyorAynı davanın dört numaralı sanığı olarak yargılanan Yılmaz, “Çalıştığım arkadaşlarımın zimmetine para geçirdiği söylensin, hemen görevi bırakırım, Samsun’u terk ederim” diyor. Şara görevinin başına dönerken, Bahadır “Denge” adında yerel bir gazete çıkararak, muhalefet rolüne soyundu.
Samsun’da yolsuzluk iddiaları çok da önemsenmiyor. CHP, Atakum ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Adem Bektaş hakkındaki yolsuzluk iddialarını yargıya taşıdı. Yine de Bektaş, CHP adayı Metin Burma’ya kolay bir galibiyet şansı vermiyor. 19 Mayıs ilçesinde ise, 20 yıl 6 ay belediye başkanlığı yaparak Türkiye rekoru kıran DP adayı Yılmaz Erel’in yeri sarsılacak gibi görünmüyor.