Ankara’da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısıyla başlayan fırtına hızı artarak sürüyor. Cumhur ittifakının yol haritası netleşirken, karşı blokta ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkıp çıkmayacağı da netleşmek üzere. CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye transferi operasyonu muhalefet cephesinde uzun bir süredir olmayan taktik üstünlük ve moral-motivasyon yarattı. Ancak, CHP’nin bu riskli operasyonla, hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunda seçilmesini önleme hem de genel seçimlerde mümkün olan en geniş ittifakla AK Parti’nin parlamento çoğunluğunu sarsma muradına ermesi tereyağından kıl çeker gibi olmayacağa benziyor.
Kritik 24 saat
Her şeyden önce, muhalefet bloğunun ortak adayı olma konusuna, konuşulmaya başlandığı günden bu yana en yakın olduğu aşamaya ulaşsa da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ismi üzerinde tam bir uzlaşma sağlanamıyor. Gül de, beklediği momentumu yakalasa da beklediği en geniş destek yelpazesini yakalayamamış durumda.
En azından dün akşama kadar böyleydi. Değişebilir mi; değişebilir. Ancak bir yandan da CHP’deki Gül çatlağı ve cumhurbaşkanlığı adaylığından taviz vermeyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de var.
Genel seçime dönük olası geniş ittifakın da ancak cumhurbaşkanlığı adaylığındaki konsensusla gerçekleşebileceği gerçeğinden hareketle önümüzdeki 24 saatin çok kritik olduğunu söyleyebiliriz.
Gergin hava
Gelelim Meclis’ten dün yansıyanlara. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ruhuna uygun bir özel oturum ortamının oluştuğunu söylemekten çok uzağız. Parlamentodaki gergin hava, 24 Haziran seçim kampanyalarının da ne kadar sert ve kırıcı geçeceğini, hangi argümanların rekabet konusu yapılacağını da gösteriyor. Dün akşam bayram nedeniyle TBMM’de gerçekleşen resepsiyonun temel konuları da bunlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’li Özgür Özel’i sert ifadelerle eleştirdi. “15’ler olayı” diyerek İYİ CHP’den İYİ Parti’ye transferlere ve Abdullah Gül’ün adaylığına ilişkin köşeli değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Binali Yıldırım’la, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de aynı konularda açıklamaları oldu.
Albayrak: Başları öne eğikti
Resepsiyonda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’la yaptığımız sohbetin ana gündemi de Meclis’teki gerginlikti. Albayrak, “Bence ona gergin denemez. CHP’nin klasik taktiği böyle” dedikten sonra şunları söyledi: “Kemal Kılıçdaroğlu ne zaman sıkışsa ortaya bir şey atar, gündemi değiştirmeye çalışır. Bugüne kadar gündem neydi? Kılıçdaroğlu aday olacak mı? Peki hülleci milletvekilleri nasıl izah edilecek? Görmediniz mi, o 15 milletvekili bugün yeni partilerinin sıralarına bile oturamadılar. Yarın da grup toplantısına çıkamayacaklar. Hafta sonu yapılan basın toplantısında da başları öne eğikti. Mahcubiyetleri yüzlerinden okunuyordu. Bunlar toplumun yüzde 50’sine ‘koyun’ diyorlardı. Yüzde 25 oy alan bir parti milletvekilleriyle ilgili böyle bir tasarrufta bulunurken ‘koyun’ mu oluyorlar? Yarın sahaya gittiklerinde bunu seçmene nasıl izah edecekler? Seçmen demeyecek mi, ‘oyumu CHP ye verirsem acaba HDP ye mi başka bir partiye mi gidecek’ diye. CHP’nin 6 oku var. Bu 6 okla hiç ilgisi olmayan marjinal partilerle işbirliğini nasıl açıklayacaklar?” Ankara’da siyaset gergin. Taşlar yerine oturmadan tansiyonun düşmesini beklemek gerçekçi olmaz.