Türkiye’nin ‘stil ikonları’ arasında başı çeken ve ‘İkoncan’ olarak tanınan Eda Taşpınar artık işkadını... Taşpınar, tasarıma olan ilgisini ‘işe’ dönüştürme kararı aldı ve bu hafta kendi şirketini kurdu.
Eda Taşpınar’ın yeni şirketinin adı ‘Yıldız Dükkânı’... 200 bin liralık sermayesiyle dikkati çeken Yıldız Dükkânı, Taşpınar’ın tüm tasarım işlerini çatısı altında toplayacak.
Yeni şirketin yol haritası henüz belli değil. Taşpınar da yeni girişimi hakkında bilgi vermeyi tercih etmiyor. Konuya yakın isimler ise Taşpınar’ın giyimden günlük eşyaya birçok konuda yapacağı tasarımları bu ‘dükkân’dan çıkaracağını anlatıyor.
Şirketin adı da kulağa hoş geldiği için seçilmiş. Kurulacak bir internet sitesi de projeye katkı sağlayacak ancak işler bununla sınırlı kalmayacak.
Merkezi İstanbul Gümüşsuyu’nda olan şirketin müdürlüğünü de Eda Taşpınar yapacak.
Temelde heykel yatıyor
Taşpınar’ın tasarım konusunda bugüne kadar en iddialı projesi, ünlü çizgi film kahramanı Tweety’yi kullanarak tasarladığı ve ‘Tweety by Eda Taşpınar’ markasıyla satışa çıkardığı çantalar oldu. Taşpınar’ın tasarıma olan ilgisinin temelinde küçüklüğünden beri ilgilendiği heykel sanatı yatıyor. Yeni şirketin ilk ciddi tasarımlarını seneye çıkarması bekleniyor.
Bir dönem Çeşme’de tatil sezonunu açmasıyla ve sörf merakıyla gündemden düşmeyen Eda Taşpınar yeni yılla birlikte iş hayatıyla öne plana çıkacak gibi duruyor.
Türkiye’deki paraları Finli ‘fabrika’ yönetecek
Finlandiyalı özel bankacılık ve fon yönetim şirketi Taaleritehdas, Türkiye’ye iddialı bir giriş yaptı. Helsinki merkezli şirketin adı ‘altın para fabrikası’ anlamına geliyor.
Finlilerin Türkiye’de bu ay kurdukları portföy yönetim şirketinin adı ise Taaleri, yani altın para. Türkiye operasyonunun Yönetim Kurulu Başkanı Olli Eklund, işleri yöneten ise son iki yıldır Finli şirkette çalışan İsmail Erdem.
Türkiye yatırımını 1.5 yıldır planlandıklarını anlatan Erdem, “Türkiye çok büyük potansiyeli olan bir pazar. Sermaye Piyasası Kurumu şirket başvurumuzu olumlu buldu. Ocakta ise faaliyete geçmek için başvuruda bulunacağız. Ofisimizi Levent Loft’ta açacağız” diyor.
‘Gözümüz bireyselde...’
Türkiye’de hem şahıs, hem de şirket varlıklarını yönetmeye talip olacaklarını belirten Erdem bir diğer hedeflerinin bireysel emeklilik sistemi olduğunu söylüyor. Erdem şunları anlatıyor:
“Türkiye’de profesyonel portföy yönetimi pazarı çok küçük. Büyüklüğü 1 - 2 milyar dolar civarında. Bu rakam ABD’de gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 20 - 30’u seviyesinde. Türkiye’de bu işin henüz gelişmemesinin nedeni uzun yıllar faizin yüksek olmasıydı. Bankada yatan paranın getirisi insanlara yetiyordu. Şimdi faizler düştükçe profesyonel para yönetiminin önemi artacak. Bu alanda büyük bir potansiyel var. Türkiye’de bireysel emeklilik fonlarındaki paranın yönetimiyle de ilgiliyiz. Bu alanda da büyük bir potansiyel görüyoruz.”
Güvenlik Şahenk’ten sorulacak
Doğuş Holding’in patronu Ferit Şahenk son dönemde birbiri ardına ortak olduğu restoranlarla dikkat çekiyor. Bankacılık, otomotiv, inşaat ve medyayla büyüyen Şahenk’in portföyünde artık yeme - içme sektörü de önemli bir yer tutuyor. Nusr-Et’ten Kahve Dünyası’na, GQ Bar’dan Kitchenette’e Türkiye’nin popüler restoran ve kafelerinin ortağı ya da sahibi haline gelen Şahenk tüm yatırımlarını yakından ilgilendiren yeni bir işe giriyor.
Şahenk bu hafta ‘D Koruma ve Güvenlik Hizmetleri’ adlı 1 milyon TL sermayeli bir şirket kurdu. Yeni şirketin konuları arasında özel güvenlik ve koruma yetiştirmek, bankaların para nakillerinde güvenliği sağlamak ve bir alarm merkezi kurmak da var. Yeni şirket, Doğuş Grubu bünyesindeki banka şubelerinden restoranlara, marinalardan televizyon stüdyolarına geniş bir alanda hizmet verme imkânına sahip olacak.