Recep İvedik karakterinin yaratıcısı ünlü oyuncu Şahan Gökbakar ile yönetmen kardeşi Togan Gökbakar’ın işleri artık ‘Çamaşırhane’den çıkacak... İki kardeş bu ay ortak olarak yapım şirketi Çamaşırhane’yi kurdu.
Togan Gökbakar, Çamaşırhane’yi yapımcılık işleri için hazırladıklarını teyit ederek, şirketin yaklaşık 1 ay içinde faaliyete geçeceğini söyledi. 100 bin lira sermayeli ‘Çamaşırhane Film’in yüzde 70’i Şahan Gökbakar’ın, kalanı da Togan Gökbakar’ın oldu.
İvedik’ten 92 milyon TL
Bilkent Üniversitesi Tiyatro mezunu olan Şahan Gökbakar, ilk olarak 2005’te yaptığı ‘Dikkat! Şahan Çıkabilir’ isimli komedi programıyla parladı. Gökbakar’ın daha sonra oynadığı Recep İvedik film serisi, tüm zamanların en çok izlenen ve hasılat yapan Türk filmleri olarak tarihe geçti. Recep İvedik 1, 2 ve 3’ü toplam 11.9 milyon kişi izlerken, toplam hasılat 92.3 milyon lira oldu.
Togan Gökbakar ise, ‘Recep İvedik’ serisinin yanı sıra ağabeyinin oynadığı Turkcell reklamlarının da yönetmenliğini yapıyor.
İki kardeş şu an Recep İvedik 4’ün çekim hazırlığında. Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon mezunu olan Togan Gökbakar, 2006’da ilk uzun metrajlı filmi ‘Gen’ ile seyirci karşısına çıkmıştı.
Cem Yılmaz da kurmuştu
‘Çamaşırhane’ şirketi, sinema filmlerinden televizyon dizilerine, çizgi filmlerden belgesellere kadar tüm yapımcılık işleriyle uğraşabilecek. DVD, internet sitesi gibi işler de şirket üzerinden yürütülebilecek. Çamaşırhane’nin merkezi olarak İstanbul Levent seçildi.
Gökbakarların dışında ağabey - kardeş olarak yapımcılıkla uğraşan ünlülerin başında Cem Yılmaz ve kardeşi Can Yılmaz geliyor. Yılmaz kardeşlerin şirketi, 100 bin lira sermayeli CMYLMZ Fikir Sanat Film Yapım... Türkiye’deki tek ‘kardeş yönetmenler‘ olan ‘Taylan Biraderler’ Yağmur Taylan ve Durul Taylan’ın reklam filmleri için kurduğu ‘UPT Prodüksiyon’ şirketi de akla gelen örnekler arasında.
18 teknoloji ‘meleği’ oyuna geldi
Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimcileri ‘oyuna’ yatırım yaptı. Aralarında Gittigidiyor’un kurucularından Burak Divanlıoğlu ile Serkan Borancılı, Markofoni’den Sina Afra ve Yemeksepeti’nden Nevzat Aydın’ın da bulunduğu toplam 20 girişimci bu ay ‘Gideros Bilişim ve Yazılım’ adlı bir şirket kurdu.
Aslında Gideros’un esas kurucuları Aslı Soykurum Çetin ve Atılım Çetin. 88 bin lira sermayeli yeni şirketin yüzde 82’si onların. Diğer 18 ortak ise, Etohum adlı oluşum etrafında toplanan teknolojik ‘melek yatırımcı’lar. İyi bir fikri olan ancak sermayesi bulunmayan şirketlere yatırım yapan girişimcilere ‘melek yatırımcı’ deniyor.
İsim Kastamonu’dan...
Etohum’daki 18 kişi de teknoloji alanında gelecek vaat eden girişimleri seçerek destek oluyor. Aslı Soykurum Çetin, şunları anlatıyor:
“Gideros, programcılık bilgisi çok olmayan kişilerin kolay oyun geliştirmesine ve bir oyunun iPhone, iPad ya da Android telefonlar gibi farklı platformlara taşınmasına olanak sağlıyor. Yaptığımız ortaklık bize finans ve motivasyon açısından destek oldu. Gideros oyun geliştirme aracının bazı özellikleri ücretli olacak. Eşimle Gideros ismi için çok sevdiğimiz Kastamonu’nun Gideros Koyu’ndan ilham aldık.”
Walt Disney ‘irtibatı’ artırdı
Türkiye’de yıllardır irtibat ofisiyle faaliyet gösteren ABD’nin eğlence devi Walt Disney, İstanbul’a ‘yerleşti’. Bu ay İstanbul Levent’te ‘The Walt Disney Company Medya Eğlence’ adlı bir şirket kuran şirket, Türkiye’deki varlığını artırmayı hedefliyor. Walt Disney’in Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Genel Müdürü Sinan Ceylan, şunları söylüyor:
“Walt Disney Türkiye’de irtibat ofisi olarak faaliyet gösteriyordu. Şimdi ise işleri geliştirmek istiyoruz. Pazarı yeterince tanıdık. Burada nüfus genç, ekonomi dinamik. Türkiye’de lisans işlerimiz var. 3 kanalımız yayında. Film, DVD, dergi, kitap, bilgisayar oyunları ve internet faaliyetlerimiz sürüyor. Disney’in Türkiye’ye ilgisi çok farklı alanlarda bariz olarak çoğalıyor. Ancak eğlence parkı gündemde değil.”