Bıçak saplanma şekilde hissedilen topuk ağrısı çoğunlukla, topuk dikeni olarak da adlandırılan, plantar fasiitten kaynaklanıyor. Topuk ağrısı, stres kırığı, tendinit, artrit, sinir tahrişi veya nadiren kist gibi başka nedenlere de bağlı olabiliyor. Birkaç potansiyel neden olduğundan, topuk ağrısının doğru şekilde teşhis edilmesi son derece önemli. Çocukluk döneminde topuk ağrılarının yüzde 90’ı büyümeye bağlı olarak görülüyor. Büyüme dışında düşme, çarpma, topuk bölgesinin zedelenmesi gibi travma sonucu da meydana gelebiliyor. Nadiren de olsa tümör nedeniyle de topuk ağrısı gelişebiliyor.
AYAKTAKİ BAĞIN KISALMASINDAN KAYNAKLANABİLİR
Erişkin dönemde topuk ağrısının nedenleri arasında tümör varlığı ve geçirilen travmalar olabilir. Topuk ağrısı plantar fasial yani ayakaltındaki bağın kısalmasına ya da zedelenmesine bağlı da gelişebilir. Ayrıca topuk dikeni olarak bilinen rahatsızlık da topuk ağrısına neden oluyor. Topuk dikeni kendi kendine oluşmaz. İlk önce plantar fasial meydana gelir ve eğer bu durum tedavi edilmezse topuk dikenine dönebilir. Dolayısıyla topuk dikeni aşaması görüldüyse hemen müdahale edilmeli. Topuk ağrısının en yaygın nedenleri plantar fasiit ve Aşil tendinitidir. Eğer 20’li yaşlardan sonra ortalama 40 ila 45 yaşlarına kadar topuk ağrısı görülüyorsa plantar fasial denilen ayak tabanında bir kasın kısalmasına ya da zedelenmesine bağlı ayak ağrısı akla gelir. Tıptaki karşılığı plantar fasiit olan bu rahatsızlık bir tabanlık ya da ayakkabı modifikasyonu, egzersiz ve ilaç tedavisiyle iyileştirilebiliyor.
35-40 YAŞ ARASI SIK GÖRÜLÜYOR
35 ve 40’lı yaşlardan sonra topuk ağrısı, plantar fasial ile birlikte gelişen topuk dikeniyle daha sık görülüyor. Topuk dikeni olarak adlandırılan rahatsızlık tam o planter fasialin kemiğe yapışma noktasındaki kemik dokusunun büyümesi. Dikenimsi bir hal alıp yumuşak dokuya batar ya da onun tahrişiyle birlikte ağrıya neden olabilir. Topuk ağrısının en büyük sebeplerinden biri de fazla kilo. Kilo ne kadar fazla ise topuğa binen yük de o kadar fazla oluyor. Bu nedenle topuktaki hasar da o derece artıyor. Topuk ağrısını sadece kemik ağrısı olarak düşünmemek gerekiyor. Tendonlarda oluşan kopma ve yırtılmalar aşil tendonunda travmalara neden olabilir. Bu travmalar özellikle sabahları aşil tendonunda ağrı ve sertliğe yol açıyor. Yorulma ve tendonun zorlanmasıyla topukta hissedilen ağrı da meydana geliyor. Aşil tendon hastalıkları, ayak arka adalesindeki kısalıklar ve rahatsızlıklar, bel fıtığı, obezite bu hastalıklar arasında.