Mart ayında gerçekleşecek Metaverse Moda Haftası, dünyada bir heyecan fırtınası estirdi. Peki, nedir bu Metaverse? Sanal gerçekliğe açılan kapı hakkında sizler için hazırladığım yazıma buyurunuz
"Evren” ve “ötesi” kelimelerinin birleşiminden oluşan metaverse terimi, ilk olarak bilim kurgu yazarı Neal Stephenson’un 1992 tarihli “Snow Crash” isimli romanında kullanılmış. Bugünkü anlamıyla Metaverse, video konferans, oyun, kripto para birimleri, sanal gerçeklik ve canlı yayın gibi farklı dijital teknolojilerin bir araya geldiği bir sanal dünyadır diyebiliriz. İş, bilgi ve iletişim araçlarının iç içe geçip çalıştığı üç boyutlu internet, Marvel evreni gibi bir şey özetle. Ve bu evrende ben, bir Burcu Şebnemoğlu avatarı yaratarak gün içindeki sanal toplantılarıma katılıyorum, işim bitince avatar arkadaşlarımla sanal tiyatroya gidiyorum, tiyatro çıkışı sanal restoranda yemek yiyip hesabı kripto paramla ödüyorum. Böyle anlatınca uzak bir gelecekteki olasılıktan söz ediyorum gibi gelebilir kulağa, fakat Metaverse bir gelecek projesi değil, bildiğiniz geldi aşkımsular. Zaten bir işe Mark Zuckerberg yatırım yaptıysa o iş olur. Facebook CEO’su, Metaverse’e tam 10 milyar dolarlık ilk etap yatırımını açıkladıysa çanlar çalıyor demektir.
TEMELLERİ ATTIK
Metaverse’e girişimizin temellerini Facebook, ardından da Instagram ile attık aslında. Bir gerçek biz varız bir de oralarda oluşturduğumuz profiller. Gerçek biz belki içimize kapalı, asosyal, silik bir tipiz ama sanal profilimiz milyonlarca takipçili bir hesap olabilir. Ya da yüzünü hiç görmeden yazıştığımız, hatta derin sırlarımızı paylaştığımız sanal arkadaşlarımız var. İşte Metaverse, bu halin birkaç adım sonrası.
KOLAY MI OLACAK?
Gözümüze o kocaman artırılmış gerçeklik gözlüğünü takıp bütünüyle Metaverse’de yaşamamıza daha var. Zira sanal bir evrenin gerçek evrenimiz olması için tüm dünyada kusursuz çalışan 5G ve hatta 6G gerekiyor. Ayrıca o kocaman gözlükler henüz pek pratik değil, yani çantaya atıp evden çıkamayız ki! Zaten Metaverse, evden çıkmamak üzerine kurgulanmış. Yani oturduğumuz yerden dilediğimizi yapmak üzerine. Belli ki az daha bekleyeceğiz sanal bir evrende hep beraber yaşamak için.
SANAL MODA HAFTASI
Bu evrene geçiş yapanların sayısı artıyor; bakınız, 24-27 Mart tarihlerinde, sanal evrende ilk defa gerçekleşecek UNXD Metaverse Moda Haftası’nı konuşur olduk şimdiden. Söz konusu fashion week, Paris, Milano, Londra ve New York gibi moda şehirlerinde IRL podyumlarının sunumları tamamlanınca, Decentraland üzerinden takipçilerle buluşacak. Podyum gösterileri, pop-up mağazalar ve partiler düzenlenecek; çevrimiçi avatarlar, kripto paralarla kıyafet, NFT satın alabilecek. (Bu arada ufak bir not: Bu âlemde paranın karşılığı token veya coin; Tescilin karşılığı da NFT’dir.) Decentraland Fashion District’teki sanal arazi 2.4 milyon dolara satılmış; dijital moda işinden ise yılda 1 trilyon dolar getiri bekleniyormuş! Olaya gel! E düşünün, geçen yıl Gucci, Animal Crossing, Pokemon Go, The Sims ve League of Legends ile farklı iş birlikleri gerçekleştirdi. Animal Crossing’de ayrıca Jacquemus, Marc Jacobs, Valentino gibi markalar karşımıza çıktı. Burberry, Honor of Kings karakterlerine özel kıyafet tasarladı. Balenciaga, Fortnite koleksiyonu çıkardı. Lis Nas X ve Roblox konseri, Travis Scott’ın ve Ariana Grande’nin Fortnite konserleri milleti çılgına çevirdi. Özetle canlarım, söz konusu moda haftasına bir sanal bilet alıp biz de katılmalıyız ki konudan uzak kalmayalım!
Haftanın güzellikleri:
Kilimanjaro: Bomontiada, eski komşumdur. Bir yıl yaşadığım Bomonti semtinde neredeyse her günüm burada geçiyordu. Anadolu yakasına taşındıktan sonra aramıza mesafe girmişti ama geçen hafta tekrar kavuştuk. Kilimanjaro, oradaki en favori restoranım; menüsüne eklediği yeni tatlarıyla yaratıcı ve lokal malzeme içerikli mutfağıyla beni mest etti. Şef Melih Demirel’e alkışlar!