Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Evde yemek yapma” konusundaki araştırmalar, bu trendin uzunca bir süre daha bizimle yaşayacağını gösteriyor. O zaman her birimiz küçük birer şef olduk diyebilir miyiz?

Tüketici pazar araştırması yapan Hunter isimli firmanın son verilerine göre, pandemiyle hayatımıza hepten giren evde yemek yapma alışkanlığı, uzunca bir süre daha varlığını sürdürecek. Düşünün ki “Mutfağımda vakit geçirmeyi sevdim” diyenlerin oranı yüzde 71, “Bu sayede param cebimde kaldı” diyenlerin oranı yüzde 67, “Boğazımdan nihayet sağlıklı bir şeyler geçti” diyenlerin oranı yüzde 56, “Vallahi kendimi daha hafif hissediyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 56 çıkmış. Hayatında ilk defa mutfağa girip aşırı eğlendiğini belirten yüzde 81’lik kesimi de hesaba katarsak şeflik işinin bizi iyice sardığını söyleyebiliriz.

Git ekmek al!

Haberin Devamı

Özellikle geçen yıl evlere ilk kapandığımız dönemde aşırı popüler olan yemek yapma işi bir ara zıvanadan çıkmıştı. Ben dâhil etrafımdaki herkes mutfakta ekmek yapıyordu mesela. Sohbetlerimiz, “Sen kuru maya mı kullandın, yaş maya mı?” gibisinden sorularla ilerliyordu arkadaşlarımla. Bir adet ekmek yapacağım diye koca bir paket unu çanağa son kez boca etmemim ardından, “Ee yeter! Efe! Git marketten bir ekmek al!” diye haykırmıştım. Araştırma şirketi Hunter, mutfakta yemek yapmaya başladığımızdan beri normal zamandan yüzde 25 daha fazla malzeme ziyan ettiğimiz bilgisine ulaşmış ki ben çok daha fazla ziyan etmiş olabilirim. Yani şeflik iyi hoş da, insan duracağı noktayı bilmeli.

Şef videoları

Şeflik bu kadar popüler olduğundan beri deli gibi tarifler dönüyor aramızda. Hayatından bezmiş insanların çektiği ruhsuz yemek videolarından tutun, dünyanın en zor yemeğini aşırı kolaymış gibi gösterirken eksik malzeme veren şeflerin videolarına kadar her bir şeyi izledik, not aldık. Evet, yemek yapmayı sevdik ama bence bir parça yorulduk bu tempodan. Ben de evde yemek yapma trendinin daha uzun zaman süreceğini düşünüyorum, lakin tarifler kesinlikle hafifleyecek ve kolaylaşacak. İzleyip görelim.

Haftanın güzellikleri

Haberin Devamı

Rüya Çiftlik Mengen: Şefleriyle meşhur Mengen’e, geçen hafta sonunu geçirmek için gittim ve on altı bungalovlu Rüya Çiftlik’de konakladım. Orada bize sürpriz yapan, sadece nisan ortasındaki kar yağışı olmadı. Çiftliğin birbirinden tatlı hayvanları, yeşil kırları, temiz havası ve bir de üzerine Uzay Tolgay’ın yemekleri, tek kelimeyle uçurdu çekirdek ailemizi. Uzay Hanım’ın rahmetli kayınpederi, tarihi İnci Profiterol’un sahibiymiş. Restoranda, ex eşi Suat Bey’le birlikte çalışıyorlar. Alabalık, tandır usulü ördek, mücevher pilavı, profiterol, panna cota ve daha niceleri için deneyimlemenizi kalpten öneririm.