Vogue ABD’nin efsanevi genel yayın yönetmeni Anna Wintour’un yıllardır tam açmadığı gizem perdesi aralanıyor. Moda yazarı Amy Odell’in “Anna” isimli kitabı raflara düştü
2022 çıkışlı, başrolünde Maria Pedraza’nın olduğu “Las niñas de cristal” (Kristal Kızlar) isimli filmi geçen akşam seyrederken filmdeki Nora karakterine takıldım. İspanya Ulusal Bale Akademisi’nin baş eğitmeni eski balerin Nora, mesleğine hastalık derecesinde âşık, en ufak bir disiplinsizliğe göz yummayan, “Dans, gece kulübünde edilir. Biz burada dans etmiyoruz bir yaşam biçimi şekillendiriyoruz” diyen bir kadındı. “Seni yalnızlığa ve hatta kimi zaman zalimliğe itebilir. Ama bir işi ancak hayatın yaparsan, o işin en iyisi olabilirsin,” diye düşündüm filmi izlerken. Peki, işinin en iyisi oldun, zirveye çıktın diyelim; Güneş’e yaklaştıkça yanmaz mısın? Yanabilirsin. Yanmaya da bilirsin. Bu tamamen senin ne kadar demir leydi olduğunla alakalı bir durum. Filmin ertesi günü önüme düşen “Anna” biyografisi de Nora’yı anımsattı bana. Bu tarz kadınlar şeytana Prada’sını ters giydirir, yanlış mıyım?
Kitap hazırlığı
1949 doğumlu İngiliz asıllı Wintour, 1998’den beri Vogue ABD’nin genel yayın yönetmeni, son birkaç yıldır da Vogue’un yayıncısı Condé Nast’ın sanat yönetmenliğini yapıyor. Aynı kurumun çatısı altında, tepe yöneticilikte 30 küsur yıl dayanmak kolay mıdır, sorarım size. Bob saç kesimi, soft powder giyim stili, büyük çerçeveli güneş gözlükleriyle herkesin bir stili olabileceğinin altını çizmiş bu ikonik kadın. Bir bebeğin gıdısına fotoşop yaptırması, Vogue koridorlarında insanlara omuz atarak dolaşması, bozuk paralardan nefret ettiği için çöpe atması, geçirdiği estetik ameliyatın ertesi sabahı dikişli, mosmor yüzüyle sabahın 05.30’unda ofise gelmesi, ev sahipliği yaptığı MET Gala’nın menüsünde soğanı ve sarımsağı yasaklatması, “Anna” biyografisinden öğrendiğimiz ilginç detaylar. Fakat dedim ya, bunlar sadece detay, kitabı inceleyip bakmak lazım. Yazar Amy Odell, bu kitabı yazmaya karar verdiğinde önünde iki yol olduğunun; -ya Anna’yı karşısına alacağının ya da Anna’nın ona destek olacağının- bilincindeymiş. Ve Anna, Odell’i desteklemeye karar vermiş. Kolay değil, ünlü genel yayın yönetmeninin yörüngesine giren 250 kişiyle konuşmuş Odell. Kitabın odak noktası, bu kadının nasıl bu denli güçlenip bu gücü elinde tutabildiği ve hepsinden önemlisi, nasıl gizemini korumayı başardığı. Tasarımcı Tom Ford şöyle demiş: “Anna’nın şaşırtıcı yanı, ortalama bir insanın bile onun kim olduğunu bilmesidir. Kim olduğunu biliyorlar, fakat hakkında bir şey bilmiyorlar.”
Anna oyunu nasıl oynuyor:
1- İyi bir takım kur
2- Karar ver ve hızlı geri bildirim yap
3- Mikro değil, makro yönet
4- Başarısızlığı kabul et
5- Güvenli alanından çık
6- Herkesi sevme
Anna’nın sevdiği ünlüler:
Bradley Cooper
Kate Moss
James Corden
Roger Federer
David ve Victoria Beckham
Anna’dan hoşlanmayan ünlüler:
Azzedine Alaïa
Kim Kardashian ve Kanye West
Melania Trump
Giorgio Armani
Anna Prada giyer
2006 yapımı Şeytan Marka Giyer (Devil Wears Prada) filmindeki zalim ve idealist genel yayın yönetmeninin aslında Anna Wintour olduğunu biliyoruz. Bir zamanlar Anna Wintour’un gerçekten asistanlığını yapan Lauren Weisberger’in çok satan romanından uyarlanan filmi çekebilmenin hiç de kolay olmadığı itirafı bile henüz geçen yıl geldi. Filmin yönetmeni David Frankel, Wintour’un gazabından o zamanlar aşırı korktuklarını itiraf etti. Modacılar elbise vermekten korktukları için, yüz elli parça giysi zar zor toplanmış; Rachel McAdams gibi bir sürü ünlü isim filmde oynamayı reddetmiş; Wintour’un Metropolitan Sanat Müzesi ve Bryant Park gibi önemli mekanlarda forsu olduğundan, çekim yeri bulmakta zorlanılmış; Film ekibinden biri, Vogue ofisine kimlik değiştirerek gizlice girmiş. Peki Anna ne yapmış? Filmin galasına Prada giyerek katılmış. Şimdi bu kadına saygı duyulmaz da ne yapılır?
Yazar Amy Odell, “Anna” kitabını onu tanıyan 250 kişiyle görüşerek yazdı.