Endoskopik Uygulamalar

28 Kasım 2019

‘‘Endoskopik Uygulamalar Tercih Edilebilir Ama Limitimizi de Bilmeliyiz’’

Kansız ameliyatlar olarak da adlandırılan endoskopik yöntemler kadın hastalıkları ile ilgili problemlerin tanı ve operatif tedavisi içinkullanılmaktadır. Laparoskopi olarak adlandırılan teknikte, karın içinin görüntüsü, kameralar yardımıyla ameliyathane içerisindeki televizyon ekranlarına yansıtılmakta ve operasyon yapacak ekip tarafından karın içindeki bütün organlar kolaylıkla gözlenebilmekte... Bu incelemeler sonucunda hastalık değerlendiriliyor, kesin teşhis konuluyor ve uygun olan operasyona karar veriliyor. Lazer, elektrik enerjisi ve çeşitli kesici ve kan durdurucu aletlerin yardımı ile istenilen operasyon gerçekleştiriliyor.

Endoskopik yöntemlerle yapılan ameliyatlar karın kesisi ile yapılan açık operasyonlara göre önemli avantajlar sağlıyor. Her şeyden önce bu tip uygulamalar hastanede kalış süresini kısaltıyor. Dış gebelik, basit yumurtalık kistleri, endometriosis, idrar kaçırmalarının düzeltilmesi, miyomların alınması ile ilgili operasyonlar sonrasında hastanın hastanede kalmasına sıklıkla gerek kalmıyor. Aynı gün evine çıkan hasta, 48 saat içerisinde günlük yaşamına dönebilmenin

Yazının Devamı

Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi

21 Eylül 2017

Günümüzde kadın hastalıklarının tedavisinde ilerleme kaydedilmiş ve çoğu hastalığın tedavi yöntemleri bulunmuştur. Genel olarak rahim hastalıkları, rahim içi hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları kadınların sıklıkla karşı karşıya kaldıkları hastalıkların başında gelmektedir. Tabii bu tür hastalıklar kadınlarımızda kadınlık hissiyatının kaybolacağı veya anne olabilme yetisini kaybedeceği korkularını beraberinde getirmektedir.

Rahmin iç döşemesine Endometrium denilmektedir. Rahmin iç dokusunun olması gereken yer dışında vücudun başka yerde büyümesine Endometriozis denir. Ağrılı adet, ağrılı cinsel ilişki, kabızlık ve karın ağrısı gibi şikayetlerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kadında görülen bu hastalık kadınların kısırlığına neden olabilmektedir.

Genelde 30 lu 40 lı yaşlarda görülmektedir. Çocuk sahibi olan kadınlardan çok hiç çocuk sahibi olmayanlarda daha fazla görülmektedir. Ayrıca bu hastalık kalıtım yoluyla da geçebilir.

Temel belirtisi karin ağrısıdır. Ağrı cinsel ilişki sırasında, adet öncesi ve sonrası dönemde ve idrar yaparken artmaktadır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte tedavisi hastalığın yaygınlığına ve şikayetlere göre değişiklik

Yazının Devamı

Doğurganlık check-up'ı nedir?

20 Şubat 2017

Doğurganlık check-up'ı nedir?

Yeni evlenmiş çiftlere ve gebelik istemeyip korunan çiftlere belli zaman aralıklarında ‘ Doğurganlık Check-Up ‘ ı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Neden mi ?

İnsan üremesini kadın ve/veya erkeğe ait çeşitli hastalıklar,sorunlar ve problemler etkileyebilmektedir. Bunların bir kısmı çiftin kendilerinin saptayabileceği belirtilerle gidebileceği gibi bazılaraı konuya özel tetkikler ve tanı metodları yapılmadıkça tespit edilemez.Kadınlarda rahim,fallop tüpleri ve yumurtalıkların erkeklerde testislerin fonksiyonlarını bozabilecek infeksiyonlar, gelişme anomalileri, kistler, tümörler, hormon bozuklukları, cinsel ve ruhsal sorunlar çiftin istedikleri zaman çocuk yapabilme olasılıkları üzerine olumsuz etkiler yapabilirler. Ayrıca yine bireylere ait yaş, genetik ve bağışıklık sistemlerine ait faktörler, obesite, stres, yorgunluk, sigara ,alkol kullanımı ile beslenme alışkanlıkları hatta meslekleri, eğitim düzeyleri, sosyal ve moral tercihleri, çeşitli nedenlerle aldıları tıbbi tedaviler ve geçirdikleri ameliyatlar olumsuz etkiler yapabilir. Ancak bireylere ait hastalıkların ve problemlerin çiftin üreme fonsiyonlarını ne düzeyde etkilediklerini belirlemek

Yazının Devamı

Ovülasyon İndüksiyonu ve Aşılama Süreçleri

30 Ocak 2017

TÜP BEBEK TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Yumurtlamanın Artırılması (Kontrollü Over Stimülasyonu)

Bu tedavi, yumurtlaması normal olan hanımlarda yumurta sayı ve kalitesini artırmak ya da yumurtlaması olmayan ya da bozuk olan hanımlarda da yumurtlama elde edilmesi için uygulanmaktadır.

Unutmayınız!

Tüm bu tedaviler kişiye özeldir. Yani altta yatan probleme yönelik olarak farklı tedaviler kullanılmaktadır. Tedavi başlangıcınızdaki tetkikler ve muayene bulgularınıza göre size uygun olan tedavi seçeneği belirlenecektir. Bu yöntemle elde edilebilecek başarı oranları sizlere net olarak verilecektir. Kullanılan ilaçlar, ağızdan alınan tablet şeklinde ya da cilt altı ve /veya kas içi enjeksiyon şeklinde uygulanan iğne şeklinde olmaktadır. Tedavi seçiminde olduğu gibi takip de kişiye özel olarak yürütülmektedir. Ayrıca bazı hastalarımızdaki hormon bozukluğuna yönelik özel bazı ilaçlar da gerekli olduğunda kullanılmaktadır. Yumurta sayı ve kalitesi artırıldığında sperm tarafından döllenebilme olasılığı artmaktadır.Bazı özel grup hastalarda yumurtlama tedavisi verilmeden yumurtlama olmadığı için (örneğin doğumsal olarak yumurtalığı uyarıcı hormonları eksik olan ve/veya olmayan

Yazının Devamı

Açıklanamayan İnfertilite

12 Ocak 2017

Açıklanamayan İnfertilite

İnfertil çiftlerin yaklaşık %10 - 15 'inde bu durumu açıklayacak herhangi bir neden bulunmamaktadır. Hem kadın ve hem erkek detaylı mueyeneden geçirilir, yapılması gereken tüm testler yapılır, sonuçlar değerlendirilir ve infertiliteye neden olacak bir olgu saptanmaz ise bu duruma açıklanamayan infertilite denir.

Ülkemizde yaklaşık 2 milyon çiftin şu anda veya yakın bir gelecekte kısırlık sorunu yaşayacağı tahmin edilmektedir. İstediği zamanda çocuk sahibi olamayan insanlar ülkemizde önemli sosyal, psikolojik, moral ve ekonomik sorunlar ve çıkmazlar yaşamaktadır. Sorunların kısa sürede çözümü kendileri için en uygun ve doğru olabilecek bir tedaviyi sunabilecek bir merkeze başvurmaları ile gerçekleşebilir. Ancak seçim o kadar kolay değildir; Hasta kendisi için en doğru olanı nasıl seçecektir? Hastalar sıklıkla önemli bir sağlık sorunuyla karşılaşıp karar vermek zorunda kaldıklarında onca düşünmelerine rağmen doktora sonunda şunu sorarlar: Siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız? Burada doktorun en önemli görev ve sorumluluğu ortaya çıkar. Onlar gibi olabilip kendi profesyonel bilgi, birikim ve tecrübelerine göre en doğru, kısa, ucuz ve tarafsız

Yazının Devamı

Tüp Bebek tedavisinde Trofektoderm Biopsisi neden önemli?

23 Ağustos 2016

Tüp bebek tedavilerinde başarısızlığın en önemli iki nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki yumurtanın spermle döllenmesi sonrasında gelişen embiryonun sağlıklı çocuk oluşturamayacak kadar kalitesiz olmasıdır. İkinci neden ise embiryonun gömülüp gebeliği başlatacağı rahim içi zarının yetersiz kalmasıdır.

Döllenmiş yumurtanın kalitesi sperm tarafından döllenmesı sonrası gelişmesinin laboratuvarlarda özel sistemlerle izlenmesi sonunda anlaşılır. Döllenmesi sonrasında 3. günde embiryonun içerdiği hücre sayısı, hücrelerin büyüklükleri, birbirlerine oranları, istenmeyen hücrelerin varlığı gebelik oluşturabilme olasılığı hakkında bilgi verir ve en iyi embiryoların seçilerek kullanmasına yardımcı olur. Bu şekilde gebelik olasılığı tedavi edilen hasta bazında en yüksek değerlere eriştirilmeye çalışılır.

Embiryo kalitesini etkileyen diğer önemli bir faktör ise döllenme sonrasında oluşan embiryonun genetik yapısıdır ve embriyolardaki genetik düzenle ilgilidir. Kadın yaşı,spermle ilgili problemler,bağışıklık sistemi ve diğer genetik nedenler,döllenme sırasındaki gelişen sorunlar,ilaçların etkileri,kadına ait hormonal bozukluklar ve diğer hastalıklar oluşan embiryoların genetiğinde

Yazının Devamı

Bebek isteyen ailelere umut veren yeni yöntemler

4 Ağustos 2016

Polikistik over sendromu başta olmak üzere çikolata kistleri, bağışıklık sistemi bozuklukları olan kadınlarda yumurta gelişme ve olgunlaşma sorunu ile ortaya çıkan tüp bebek başarısızlığı yaşayan kadınların gebelik şansını artırmak için yeni bir yöntem var. 'Kümülüs hücre tedavisi' denen bu yöntem anne olma şansı önemli oranda artırıyor.

Polikistik over sendromu nedir?

PCOS dediğimiz bu sorun Türkiye’de sık rastlanan bir hormonal rahatsızlıktır. Adet düzensizliği, obezite, kıllanma ve sivilce oluşumuyla seyreder. Ayrıca yarattığı yumurtlama problemine bağlı olarak kısırlığa yol açması ile son derece önemlidir. Bu hastalarda yumurtlama, aşılama ve tüp bebek tedavisinde diğer hasta gruplarına göre ciddi farklılıklar var. Tedavi cevabı ve gebelik şansı yüksek olmakla birlikte tedavi detayları çok önemlidir. Yüksek başarı için hem kişiye özel tedavi seçeneği iyi bir şekilde belirlenmeli hem de yan etki yaratmadan ve komplikasyona yol açmadan yüksek gebelik şansı verilmeli.

Tedavide önemli noktalar nelerdir?

PCOS'de uygulanacak tüm tedavilerde kişisel cevap eşiği önemlidir. Bu eşiğin altında cevap alınamazken üzerinde aşırı yanıt ve buna bağlı ciddi sağlık problemleri olabilir. Zaman zaman

Yazının Devamı

Balanslama Tekniği gebelik şansını arttırıyor

21 Temmuz 2016

Balanslama Tekniği ile birlikte uygulanan yeni yöntemler gebelik şansını arttırıyor.

Balanslama tekniği:

Tedavi başlangıcında çiftin duygu,düşünce ve bedenin tedaviye hazırlanması,

İlaçların kişiye özel uygun doz ve kalitede seçimi,

Yumurtaların özel yöntemlerle belirlenen uygun,olgun spermlerlerle lazer yardımı ile döllenmesi,

Embriyoların gelişimlerinin belli aralıklarla videolarla yakından izlenmesi,

Gebelik oluşturacak embriyoların seçilmesi

Rahim içi zarının bağışıklık dengesinin sağlanması esasına dayanıyor.

Yazının Devamı