Balanslama Tekniği ile birlikte uygulanan yeni yöntemler gebelik şansını arttırıyor.
Balanslama tekniği:
Tedavi başlangıcında çiftin duygu,düşünce ve bedenin tedaviye hazırlanması,
İlaçların kişiye özel uygun doz ve kalitede seçimi,
Yumurtaların özel yöntemlerle belirlenen uygun,olgun spermlerlerle lazer yardımı ile döllenmesi,
Embriyoların gelişimlerinin belli aralıklarla videolarla yakından izlenmesi,
Gebelik oluşturacak embriyoların seçilmesi
Rahim içi zarının bağışıklık dengesinin sağlanması esasına dayanıyor.
Dış etkenler, iklim değişikleri, çevresel faktörler, kullandığımız ilaçlar, sigara ve alkol tüketimi, genetiği değiştirilmiş gıdalar ile vücudumuza dışarıdan aldığımız birçok madde, hava kirliliği, molekül yağmurları,stres,yorgunluk,bozuk çalışma şartları,psikoljik sorunlar ve depresyon insanların vücut dengesini yani balansını bozuyor ve sonuç olarak kısırlık ortaya çıkıyor. Ayrıca üreme sistemine ait hastalıklar, gelişme sorunları, hormon bozukları, genetik ve bağışıklık sistemi hastalıkları da etken oluyor. Bu nedenle varsa belirlenen sorunlar tanınıp çözülmeden tedaviye başlanmamalıdır. ‘Zihin-Beden ve Detoks Dengeleme Programı" bu konuda yardımcı olabiliyor.
Genellikle çok yumurtanın başarıyı arttırdığı kabul edilir. Elde edilen yumurtaların kalitesi sayısından önemlidir. Bu nedenle yumurtaların kişiye özel olarak uyarılması, en uygun olan ilaç ve doz seçimi önemlidir. Başarı kadının detaylı değerlendirilmesi sonunda elde edilen verilere göre yapılan tercihlerle yakalanır. Burada tedaviyi üstlenen merkezin bilgi ve tecrübesi ön plana çıkar. Yumurtaların genetik yapısını bozarak hatalı döllenmeye yol açabilir. Bu durumda gebelik oranı düşer, düşük olasılığı artar.
Yumurtalıkların fazla uyarılması ayrıca bazı hormonların yükselmesine yol açarak rahim içi zarının gelişmesini bozar ve embriyonun bu bölgeye gömülmesini engelleyerek gebeliği önleyebilir. Fazla ilaç fazla fazla gebelik demek değildir. Bazen boşa harcanmış fazla para demektir.
Spermlerdeki genetik sorunlar, gelişme anomalileri ve olgunlaşma sorunları yumurtaların döllenmemsine, genetik olarak problemli döllenme olmasına ve kalitesiz embiryo oluşmasına yol açar. Bu da gebelik oranlarının düşmesi ve oluşan gebeliklerin düşükle sonlaması olasılığının artması demektir. Bu nedenle erkeklerde genetik yatkınlık, sigara, alkol kullanımı, stres, yorgunluk, yaşlanma, çeşitli hastalıklar ve fazla kilo gibi nedenlerle ortaya çıkmiş olan sperm problemlerinin önceden özel testlerle tanınması ve tedavi edilmesi önemlidir. Konunun zamanlar tarafından planlanmış Hormon tedavileri, hayat tarzı değişiklikleri,vitaminler ve değişik destek tedavileri fayda sağlayabilir. Bazı durumlarda tüp bebek tedavisine gerek duyulmadan çift bebek sahibi olabilir.
Tüp bebek tedavisinde ise sperm sorunlarının olduğu durumlarda genetik yapısı normal, dölleme kabiliyeti yüksek spermlerin geliştirilmiş yüksek teknolojik tekniklerle seçilmesi gerekir:
a.Sperm çöktürme tekniği
b.Büyütmeli mikroskop
c.Spermlerin polarize ışığı yansıtmasına göre sperm seçimi
d.Mikrosıvı kanallarıyla yarıştırma tekniği
e.Bilgisayar programlarıyla sperm seçimi yumurta döllenme oranlarını ve kalitesini yükselterek gebelik olasılığını arttırır
Teknikler :
Şiddetli sperm sayı ve hareket azlığında
Azospermi hastalarında sperm seçiminde
Önceden kalitesiz embriyo geliştirmiş kadınlarda
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olgularında
Tüp bebek tedavisi sonrasında düşük yapan kadınlarda kullanıldığında balanslama yapabilmektedirler.
Spermin içine konulması sırasındaki sorunlar yumurta döllenmesini bozabilir mi?
Genetik faktörler, kadın yaşının 35 üzerine çıkması ve kullanılan ilaçlar yumurtaların çevresindeki zarın kalınlaşmasına yol açar. Bu da yumurtaların sperm tarafından döllenmesini önleyebilir. Ayrıca yumurta zarı kalınlaşması ,spermlerin mikroinjeksiyon iğnesi ile yumurtaların içine konulması sırasında bazı sorunlara yol açabilir.Bu durumlarda düllenme bozukluğu ve kalitesiz embiryo gelişmesi ortaya çıkar ve gebelik oranları azalabilir.Sorunu engellemek için Lzer ICSI yöntemi uygulanır. Lazer işlemleri ayrıca embiryo zarının kalınlaştığı ve hücrelerin rahim içine düşme işleminin zorlaştığı hallerde de kullanılır.
Hastaya özel inkübatörler ‘Ana Rahmi’ nedir?
Döllenmiş yumurtalar ‘inkübatör’denilen ana rahmi görevini gören özel dolaplarda geliştirilir. Bu yumurtalara ve embiryollara gelişmeleri sırasında uygun ısı,nem ve ortm sağlaması sağlanır.Dolapları kapaklarının sık açılması,kullanılan gaz basınlarını düşmesi,ısı değişiklikleri ortamı boazrak embiryoların gelişmesine zarar varir. Bu etkilerin önlenebilmesi için her çift özel bir mini inkübatör verilmesi gelişmiş merkezlerde kullanılmakta ve başarı oranlarını arttırmaktadır.
Bir de embriyoların videoyla izlenmesi yöntemi var
Bu yöntemle laboratuvarda embriyoların döllenmesi sonrasındaki gelişmesi,dakika dakika,saat saat ve gün gün özel videolarda kaydediliyor. Elde edilen veriler ışığında en iyi gelişim gösteren ve kadını gebelige en yaklaştıracak embriyolar seçiliyor. Şu durumlarda kullanılabilir:
1. Spermlerle ilgili sayı ,hareket yüzdesi ve anomali oranlarında problem olan çiftlerde IMSI ve çift kırılma teknikleriyle birlikte kullanıldığında
2. Yumurta sayıları az olan kadınlarda embriyo kalitesi saptanması ve muhtemel gebelik oranları hakkında bilgi sahibi olabilmek için
3. Tek veya iki embriyo transferi yapılacak hastalarda en iyi embriyoları seçmek için
4. Fazla embriyo oluştuğunda dondurulacak embriyoları seçmek ve bu embriyoların kullanılması sonucunda elde edilecek gebelik oranları hakkında fikir sahibi olabilmek için
5. Embriyo laboratuvarı kalite kontrolünü sağlamak ve takibi için
Embriyoların genetik yapısının iyi olduğu anlaşılabilir mi?
Gebelik öncesi embiryo genetik analizi veya olumlu dengelemesi olarak adlandırılan incelemeler yapılıyor. Bu tekniklerde gelişen embriyolardan 3 . veya 5. günlerinde hücreler alınıyor. Özel genetik teslerle kromozaom yapıları inceleniyor ve sorunsuz olanlar seçilebiliyor. 5. günde yapılan tetkikler daha iyi onuçlar veriyor. Seçilmiş olan embiryolar vitrifikasyon denilen bir yöntemle donduurlarak saklanabiliyor. Havuz yöntemi denilen bir yalaşımla biriktileren rahim içine verildiğinde gebelik oranları %50 üzerine çıkabiliyor.
Tedavi merkezinizi seçerken bunlara dikkat!
*Tüp Bebek tedavisi özenle planlanıp uygulanması gereken ciddi bir süreçtir. Paranızı,sperminizi,yumurtanızı, psikolojinizi, umudunuzu size özelliklerinize göre en yüksek başarı şansını verebilecek ‘Balanslama Tekniğini' uygulayabilecek bir merkeze yatırınız.
*Tedavi olacağınız merkezi siz araştırın ve dikkatle seçiniz. Fizik ortam,bilgili,tecrübeli yeterli personel,bilimden ve yüksek teknolojiden faydalanma, kişiye özel tedavi uygulamaları, başarıoranı ve size sunulan ekonomik programlar seçiminizi yönlendirsin. Başkalarının ısrarı özellikle bazı doktorların ısrarlı yönlendirmelerinden sakınınız.
*Aklınızda sadece tüp bebek tedavisine başlama kararı olarak bir tedavi merkezine başvurmayınız. Hemen tedaviye başlamayınız. Probleminizin nereden kaynaklarını ve çözüm yollarını öğrenin. Tedavinize aktif olarak katılın. Bebeginize yaklaşabileceğiniz için umutlu, huzurlu ve neşeli olun.
*Anlamadan,bilmeden bilinçsizce ve korkula kaygıyla yaptığınız tedaviler başarısızlığa mahkumdur. Hemnen umudunuzu yitirerek tedaviyi bırakmakmayınız. Şansınız devam ettiği sürece tedaviye devam ediniz.
*Tedaviniz size hatta tedavi olduğunuz zamana özeldir. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
Prof. Dr. Timur Gürgan
Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı
Website: http://www.gurganclinic.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/gurganclinic/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrtimurgurgan/
Tel: 0(312) 442 74 04