Prof. Dr. Erol Ulusoy

Prof. Dr. Erol Ulusoy

erolulusoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Trafik kurallarına uyulmaması durumunda idari para cezası kesiliyor. Bazen de sürücü belgesine el konuluyor veya araç trafikten men ediliyor. ‘Spin atma’ya ise yüksek idari para cezası uygulanması yanında sürücü belgesi 60 gün geri alınıyor.

İstanbul gibi yoğun trafik sıkışıklığının yaşandığı yerlerde trafik kurallarına harfiyen uymak pratikte pek mümkün değil. Yıllardır İstanbul trafiğinde araç süren bir sürücü olarak benim gözlemim şudur; sürücüler, kendilerinden ziyade diğer sürücülerin hata yapacağını hesaba katacak şekilde dikkatli araç kullanmaktadırlar. Bu İstanbul trafiğine ve sürücülerine mahsus bir özelliktir.

Haberin Devamı

Her trafik kuralına uymamanın bir idari para cezası, bazen de sürücü belgesine el konulması, aracın trafikten men edilmesi idari yaptırımları vardır. Cezanın ve yaptırımın ağırlığı, kuralın ihlalinin trafik güvenliğini ne kadar tehlikeye attığına bağlı.

Sürücü belgesi alınıyor

Örneğin, park etmeyle ilgili trafik kurallarının ihlalinin idari para cezası genellikle 196 TL civarındayken, sürücü ceza puanı 10 ile 15 puan arasında değişmektedir.

Buna karşılık “spin atma” denilen, herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi eyleminin idari para cezası 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu md 67/II’ye göre, 9.125,00 TL’dir.

“Spin atma”ya sadece yüksek bir idari para cezası verilmemekte, sürücü belgesi 60 gün süreyle geri alınmaktadır. Yasada aracın da 60 gün süreyle trafikten men edileceği yazılı olsa da “spin atan” sürücünün aynı zamanda aracın sahibi olup olmamasına açıklık getirilmemiştir.

Aracın sahibinden, örneğin babasından izinsiz olarak aracı alıp “spin atılması” halinde babanın 60 gün süreyle aracını kullanamaması, Anayasa madde 35’teki mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelmez mi! Nitekim Anayasa Mahkemesi de 14/3/2019 tarihli ve 2019/1 E., 2019/14 K. sayılı kararı ile aracın trafikten men edilmesini ancak ve ancak sürücünün araç sahibi olduğu haller için geçerli kabul etmiştir.

Haberin Devamı

Spin attığı için idari cezai işleme tabi tutulan sürücünün sürücü belgesini tekrar alabilmesi için sadece sürenin bitmesi yetmez, aynı zamanda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına engel hâli olmadığının da anlaşılması gerekir.

Her şey normalse, trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla, 60 günlük sürenin sonunda belgeleri iade edilir.

Trafikte ‘spin’ cezası ehliyetsiz tam 60 gün

Karşılıksız çekte feryat dinmiyor

Karşılıksız çek sebebiyle hapis cezası alan ve hapis tehdidi altında olan esnafın sayısının 250 bin civarında olduğu söyleniyor. Okuyucularımdan Niyazi Bey, sesleniyor: “Merhaba Erol Bey, 2018 yılında dolandırıldım ve alacağımı tahsil edemediğim için çeklerimi ödeyemedim. Dava sonuçlandı. Ticari alacak bahanesiyle beni dolandırana ceza yok, ben paramı alıp çeklerimi ödeyemediğim için 5 yıl ceza yatacağım. Beni haklı bulduğu halde paramı tahsil edemeyen devlet bana neden hapis cezası veriyor?” Bu feryadın artık duyulması gerekir. Alacaklının alacağını hızlı ve güvenli tahsil edici kuralları getirerek, Anayasa madde 38 ve insan haklarına aykırı hapis cezasının kaldırılması gerek.

Haberin Devamı

Latte’nin halleri

Trafikte ‘spin’ cezası ehliyetsiz tam 60 gün

Tatil sezonunda birçok hayvan sever tatile hayvanları ile gidiyor. Biz patililerin araç içerisinde güvenli seyahatleri için mevzuatta düzenleme yok. Her ne kadar Hayvanları Koruma Kanunu madde 4’te hayvanların türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşınması gerektiği yazılı olsa da bunun hayvanların bireysel taşımasıyla ilgili olmadığı açık.

O zaman biz patililer en güvenli nasıl taşınırız, sorusuna da bireysel çözüm önermem gerekiyor. Ben Latte olarak sahibime önerdim, box’lara sığacak kadar küçük olanlarımızı mutlaka box içerisinde ve sabitlenmiş olarak taşıyın. Box’a sığmayan büyük patililerin ise, özel emniyet kemerleri ile taşınması can güvenliği için gerekli. Bu emniyet kemerinin bir ucu sağ arka koltuğun, diğer ucu ise soldaki koltuğun kapı kısmındaki yere sabitleniyor. Böylece ani bir frende savrulmanın önüne geçiliyor hem sürücü hem de diğer yolcular için tehlike asgariye indiriliyor. Box içinde veya emniyet kemerine bağlı olarak seyahat etmek bizim için sıkıcı ama katlanmamız gerek.