Prof. Dr. Erol Ulusoy

Prof. Dr. Erol Ulusoy

erolulusoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Estetik operasyonu doğru ve olması gerektiği gibi yapılmışsa, doktora da bir tazminat borcu yüklenemez. Doktor ancak hatalı operasyonun sonuçlarından sorumlu olur.

Son günlerde neredeyse bütün medya organlarında yer alan bir haberdi; İngiliz Demi Agoglia, İstanbul’da özel bir klinikte “Brezilya Kalçası” denilen estetik operasyonunu yaptırıp taburcu olmuş, sonradan yanında erkek arkadaşı olduğu halde kontrole giderken takside kalp krizi geçirmiş, klinikteki doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamamıştı.

Haberin Devamı

İngiliz basınında hemen ve sorgusuz, Türkiye’ye estetik operasyonları için gidilmemesine yönelik beyanlar yer almaya başladı.

Estetik ameliyatı ve tazminat

İngiliz Demi’nin kalp krizi ile geçirdiği kalça yükseltme estetik operasyonu arasında bir bağlantı olup olmadığını adli tıp raporundan sonra anlayacağız.

Ancak, Türkiye’nin sağlık turizmindeki başarısı ve payını sürekli büyütmesi doğal bir vahşi rekabetin yürütüldüğü bu alanda, karalama kampanyaları için her fırsattan merhametsiz ve kaba bir şekilde yararlanılacağını bilmek lazım.

İngilizlerin neden bir kalça kaldırma operasyonu orada 10 bin sterlin civarında olduğunu sorgulamak ve kendi doktor ve kliniklerini insanların güzellik duygularından fırsatçı para kazanma hırsıyla hareketlerini sorgulamak yerine, Türkiye’deki estetik operasyonlarını kötülemeye çalıştıklarını irdelemek gerekir.

Hijen bakımından, kullanılan tıbbi bilimsel metotlar bakımından ve operasyonu gerçekleştiren Türk doktorların “estetik tıp sanatı” yetenekleri ve maharetleri bakımından söyleyecek olumsuz bir şeyi olmayanların, “estetik operasyon için Türkiye’ye gitmeyin” korosunda solistliğe talip olmaları da hayret verici değil.

Doktorlarımız son tıbbi bilimsel teknolojileri kullanıyorlar, bütün uluslararası tıp kongrelerini yakından takip ediyorlar.

Estetik operasyonlar sonucu meydana gelen komplikasyonlar, her yerde ve her zaman olabilecek komplikasyonlar. Biz İngiltere’de ne kadar “kalça kaldırma” operasyonu olduğunu ve bunların kaçının sonunda hastanın kalp krizinden öldüğünü bilmiyoruz. Ama İngiliz Sağlık Bakanlığı bunu biliyordur.

Haberin Devamı

Tazminat doğurmaz

Sağlık turizmimizi art niyetli kötüleme kampanyalardan korumak da öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na düşüyor.

Adli Tıp Kurumunun da konuyu bir an önce aydınlatmasında fayda var. İki üç ay sonra hazırlanacak rapordan İngiliz Kamuoyu’nun hiç haberi olmaz.

Göğüs büyütme, göz kapağı ameliyatı, kalça kaldırma ve liposakşının yanı sıra boyun ve alın germe, karın germe ve burun ameliyatları, saç ektirme de en sık yapılan işlemlerdir.

Estetik ameliyatları çoğunlukla tıbbi yönden zorunlu olmayıp, güzel bir görünüm için istenir. Ancak estetik operasyonun sonunda ortaya çıkan eserden memnun olmama tazminat hakkı doğurmaz. Çünkü doktorun görevi ve sorumluluğu özel bir estetik etki yaratmaktan veya bir güzellik idealini gerçekleştirmek değil, yalnızca tanınmış tıbbi standartlara uygun olarak operasyonu yürütmekten ibarettir. Estetik operasyonu doğru ve olması gerektiği gibi yapılmışsa, doktora da bir tazminat borcu yüklenemez. Doktor ancak hatalı operasyonun sonuçlarından sorumlu olur. Hatasız bir operasyonun sonunda, örneğin yaptırılan “burun”dan tatmin ve hoşnut olunmaması, tazminat hakkı doğurmaz.

Haberin Devamı

Her estetik operasyondan önce hastanın bilinen ve olası bütün riskler hakkında aydınlatılması, allerjiler hakkında bilgilendirilmesi zorunludur.

Doktorun ağır tedavi hatası olarak nitelendirilebilecek ihmali, açık ve kesin bulgulara tepki vermemesi, bilinen risklerle mücadele etmemesi, standart bir yöntemi sebepsiz yere kullanmaması veya bilinen ve güvenli olan kuralları açıkça ve ciddi şekilde ihlal etmesi, bir bulguyu değerlendirmemesi veya bulgu ve verileri toplamaması durumunda ortaya çıkar.

Şunu da belirtmeliyim, bir estetik doktorunun, hastasının akıl hastalığına işaret eden anamnezi, klinik ve tanı geçmişini dikkate almaması büyük bir tedavi hatası anlamına gelir. Çünkü genel kabul gördüğü üzere depresyonda olanlara, ruhsal bozukluğu, psikolojik sorunları olanlara estetik operasyon yapılmamaktadır.

Estetik operasyonlarda hukuken hasta ile doktor arasında bir eser sözleşmesi yapılır. Konusu estetik amaçlı tıbbi müdahaledir.

Burun estetik ameliyatı ve tazminat

Sungur Bey’in küçük yaşta kaza sebebiyle burun kemiği kırılmıştır ve nefes darlığı da çekme başlamıştır. Tanınmış bir doktora gider. Doktor hem nefes alma güçlüğünün geçeceği, hem de şekil bozukluğunun düzeleceği konusunda garanti verir. Ancak Sungur Bey ameliyat sonrasında burnunun düzelmediğini, aksine hem burnundan nefes almasının daha da kötü ve çirkin bir hale geldiğini, üç ay sonra başka bir doktorda yeniden ameliyat olmak zorunda kaldığını, maddi ve menevi tazminat talep ettiğini belirterek dava açar.

Doktor hiçbir garanti verilmediğini, bu tür sorunların olabileceğinin yazılı ve sözlü olarak anlatıldığı ve yazılı onayının alındığını, ameliyat sonrası ilk sorunlar ortaya çıktığında kendisine başvurması gerektiğini söyleyerek davanın reddini talep eder.

Yargıtay, her ne kadar davalı doktorun Sungur Bey’i ikinci operasyon için çağırsa da, güveni sarsılmış Sungur Bey’in 2. operasyon için davalı doktora gitmesinin beklenemeyeceğini, bu sebeple Sungur bey’e maddi ve manevi tazminat ödenmesi gerektiğini belirtir.

Yüz gerdirme operasyonu ve tazminat

Birsel Hanım göz altı ve orta yüz germe estetik operasyonu yaptırmaya karar verir. Bir özel hastane ile anlaşır. Ancak operasyonundan hiç memnun kalmaz ve hastaneye dava açar. İddiasına göre tıbbi hata sonucu sol yanak ve yanak üstü kısımlarında hasarlar oluşmuş ve yanak bölgesindeki kasları koparak çalışamaz hale gelmiştir. Sol göz çukuru aşağıya doğru açılmıştır.

Davalı hastane operasyonu yapan doktorun hastane personeli olmadığını, Birsel Hanım’ın zararından sorumlu olmadığını söyler. Operasyonu yapan doktor ise operasyon öncesi Birsel Hanım’ı uyararak onam formu aldıklarını belirterek tazminat talebinin reddine karar verilmesini ister. Uyuşmazlık Yargıtay’a kadar gider. Yargıtay’a göre Birsel Hanım’a yapılan estetik müdahale sonucu itibariyle onun yararına sonuç vermediği gibi, Birsel Hanım’dan alınan onamda aydınlatma yükümlülüğünün yeterince yerine getirilmemiş, komplikasyon konusunda aydınlatılmayı yetersiz yapmış, uygulanan komplikasyon yönetimi de yeterli nitelikte değildir. Bu sebeplerle estetik doktorunun Birsel Hanım’a maddi ve manevi tazminat ödemesi gerekir.