TÜRKİYE'DE TÜPLÜ DALIŞ
Herkese merhabalar.
Umuyorum hepiniz iyi ve sağlıklısınızdır. Bugünkü yazımda sizlerle Türkiye'de tüplü dalış hakkında bazı bilgi ve görüşlerimi paylaşmaya çalışacağım. Öncelikle 'Türlü Dalış' nedir?
Tüplü dalış ek malzemeyle yapılan, sualtında bize hava sağlıyabilen ve satıhtan bağımsız bir şekilde yapılan normal soluduğumuz hava bileşenlerini içeren yani (%21 Oksijen ve % 79 Azot yada Nitrojen) bir karışımla yapılan dalıştır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde dalış için elverişli birçok bölgenin olduğunu, gerek tarihi ya da yapay resiflere sahip zenginliklerle dolu olduğunu görürüz. Ama malesef biz insaoğlu bunun ne derece önemli olduğunun farkına varmış değiliz. Denizlerimiz, özellikle Karadeniz ve Marmara olmak üzere, Karadeniz'in bir hayli pis ve anoksik (oksiken seviyesinin düşük olması) sebebiyle 200 metre altında canlı yaşamamaktadır. Ayrıca Marmara Denizi'ne malesef, İstanbul'un nufus ve bina yoğunluğunu da göz önünde bulundurursak, birçok kimyasal ve ev atığının da döküldüğünü bilmekteyiz. Bu çok acı bir tablo olup, yaşıyan canlı türlerini de bir bir yok ettiğimiz anlamına da geliyor. Denizci bir toplum da olmadığımızdan bunun ne denli önemli olduğunu kavramış degiliz. Ben yapmış olduğum Marmara ve çevresi dalışlarımda her türlü, beyaz eşyadan tutun da, kimyasal atıklara kadar çok sayıda atığın atıldığını gözlemledim. İnsanlar binlerce dolar sarfedip yurtdışına gidip dalış yaparken, ülkemize dalış turizimi açısından fazla rağbet görmemektedir. Örneğin Çanakkale ve çevresinde 400'den fazla tarihi savaş batıkları bulunmaktadır. Bu batıkların bir çogu dalınabilir seviyelerden 1000 metre derinliklere kadar uzanmaktadır. Bu denli tarihi derin olan ülkemizde daha fazla özverili olup denizlerimizi korumuş olsaydık gelecek nesillere de değerli bir şeyler bırakmış olurduk.
Tüplü dalış bu noktada, dalıcı adaylarınında bilinçlenmesi ve mevcut su birikintilerinin altında neler olduğunu ögrenmeye ve keşfetmeye dair çok güzel bir keşfetme aktivitesidir. Kurmuş olduğum kanalımdada Tüplü dalışla ilgili videolar ve sualtı görüntüleri bulunmaktadır, arzu ederseniz burarada da yaptıklarımı kanalıma abone olarak takip edebilirsiniz.
YouTube:https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw
Web Sitesi: www.psalvatore.com
Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere.
Hoşça kalın ve doğada kalın.
Peter Salvatore