Merhabalar !!!
Bugün sizlerle denizlerimizde de yaşayan, zehirli bir canlı türü ile ilgili bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu canlının adı Trakonya.
Trakonya Trachinus Draco familyasından olup yüksek dozda Drakotoksin zehir barındıran bir canlıdır. Bu zehir histamin, katekolamin, noradrenalin ve hemolitik aktiviteye sahip karışımlar barındırmaktadır.
Bu balığın gövdesi yeşilimsi sarı, koyu yeşil ve kahverengi , mavi – kahverengi eğik sırt çizgileri ile donanmıştır. Maalesef ülkemizde yanlış avlanma bunun başında Trol avcılığı bu balığın neslini tüketmeye yaklaşmıştır.
Ege, Akdeniz ve Marmara Denizinde yaşayan bu canlı kışın yaklaşık 150 metre derinliğe, yazları ise 5 metreye kadar olan sığ sulara gelmektedirler. Genelde çamurlu, kumluk zemine kendini gömerek gözlerini dışarda bırakır.
Kafasının üstünde bulunan bu siyah dikenler çok zehirlidir. Normalde insana karşı bir tehditi yoktur, ama kışkırtıldığında kumdan çıkıp saldırı yapabilir. Saldırı anında kafasındaki bu dikenle vurmaya çalışır ve deriye temas olduğu zaman da sorun büyük olur.
Trakonya çarpması çok ciddi bir ağrı ile başlar ve sokulan bölgede ciddi bir şişme başlar. Siz bile şaşırabilirsiniz, örneğin elinize batarsa eliniz sanki iki elinizi üst üste koymuş gibi olabilir. Ardından bulantı, kusma bazı durumlarda hipertansiyon artından hipotansiyon ve kalbin durmasına kadar gidebilecek ölümcül noktaya gidebilmektedir.
Trakonya sokmasında yapılması gereken bazı hususlar mevcuttur. Bunları kısaca sıralayacak olursak
· Isırılan bölgeyi dayanabileceğiniz kadar sıcak suda tutmaya çalışın. Kesinlikle soğuk su yada buz kompresi yapmayınız. Soğuk su zehrin daha fazla yayılmasına sebep olacaktır.
· Eğer diken derinizde kalmış ise, steril bir cımbız ile dikeni çıkarınız. Diken çıksa bile, sorun geçmeyecektir.
· Isırılan bölgeyi su ve sabun ile yıkayanız ve iyice durulayınız. Yaranın üzerini bant ile kapatmayınız. Yaranın hava alması gerekmektedir.
· Eğer kaşıntınız var ise bunu kontrol altına alabilmek için hidrokortizon içeren kremler yaraya uygulanabilir. Eğer ısırılan yer iltihap kapmış ise krem sürmeyi durdurunuz.
· Zehir bazı durumlarda, kazazedeye CPR kalp masajı yapılması gerekebilir. Eğer bu konuda bilgi sahibi iseniz kalp masajı yapınız. Aksi takdirde ilkyardım personelinin kalp masajı yapmasını bekleyiniz.
Bu canlının boyu 55 cm kadar uzayabilmektedir. Özellikle, olta ile avlanırken yakalandığında sudan dışarı çıktığı zaman çok masum, kıpırdamadan adeta ölü gibi dururlar. Aldanıp onu ellerinizin arasına almayınız. Korkulan başınıza gelecektir. Dudak altından sıkıca tutarsanız, balık çırpınsada size iğnesi zarar veremeyecektir.
Yazın kumluk alanlarda denize giriyorsanız ve o bölgede daha önce Trakonya görülmüş ise
Bir deniz ayakkabısı ile denize girmekte yarar vardır. Özellikle plaj sessiz ve sakin bir yer ise Trakonya dinlenmek, uyumak için sığ sulara gelir ve kendini kuma gömer. O sırada siz üstüne basar iseniz yine şiddetli bir ağrı ile zehirlenmiş olacaksınızdır.
Marmara Denizinde bu canlının, yaptığım gece dalışlarında videosunu çekmiştim. Konu ile ilgili videoyu seyretmek içinde videoya tıkla ya basarsınız videomu izleyebilirsiniz.
İnsana bir tehdit olarak görülmeseler de, insanoğlu ne yapıp edip kendini doğadaki bütün canlılar için bir tehdit haline getirmeyi başarmıştır. Umuyorum bu en kısa zamanda son bulur ve bu canlılar gibi daha nicelerinin bu Dünya da milyonlarca yıldır yaşayıp evrilmiş olmaları onların olmadığı yada önemsiz olduklarını göstermemektedir.
Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.
Çalışmalarımı web sitemden takip edebilirsiniz. Sitemden Youtube taki kanalıma da bağlanabilir oradaki videolarımı da takip edip abone olabilirsiniz.
Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.
Instagram: peter_salvatore
Web Site: www.psalvatore.com
Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.
Peter Salvatore.