Merhabalar !!!
Bugün yine denizlerden ilginç ve bir o kadar da zehirli bir tür ile ilgili bilgi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bu balığın adı Taş Balığı, namı diğer Stone Fish.
Hemen bakıldığında bizdeki İskorpiti andırsa da , aslında farklı bir balık. Dibe bağımlı ve çok hızlı hareket edemediğinden evrim onda bu güçlü zehirin oluşmasına sebep olmuştur. Dünyada bilinen en zehirli ilk 5 türden biri olan Taş Balığının, üst tarafında 13 sivri iğnesi bulunmaktadır.
Her iğnenin iç tarafında iki zehir kesesi bulunmaktadır. Yani toplamda 26 zehir kesesi bulunmaktadır. Hareketsiz 48 saat durabilir. İnanılmaz bir sabrı vardır. Özellikle tropik sularda, Pasifik, Atlas ve Kızıldenizde kayalık ve kumluğun kesiştiği yerlerde, bazen de kaya oyuklarında hareketsiz avını bekler.
Mükemmel bir kamuflaj ustasıdır. Özellikle Kızıldenize giden dalgıçlar bu canlıya sık rastlarlar. Yanlız burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kızıldeniz gibi bir çok türü barındıran ve suları zengin denizlerde dalış yaparken bu canlıyı görebilmeniz bazen çok zor olabilir. Öyle dikkatli bakmanız gerekir ki, bazen de göremeyebilirsiniz. Bu yüzden yüzerliliğinize hakim olabilmeli ve dibe elinizi koymamalısınız. Yanlışlıkla elinizi bir kayanın üstüne ya da kuma, dizlerinizi, bedeninizi yaslarsanız ve altınızda bu sevimli taş balığı yatıyorsa, işte ozaman başınız dertte demektir. Üstündeki dikenler bedeninize battığı an güçlü bir zehir, zehir keselerinden zerk edilir.
İlk olarak şiddetli bir yanma ve kısa bir süre sonra da, kalp kasılmaya ve düzgün çalışmamaya başlar, bu noktadan sonra beyine yeteri miktarda oksijen gitmemeye başlar ve kazazede şoka girer. Kısa bir süre zarfında kazazede hastaneye yetiştirilmez ise ölüm gerçekleşir. Bu yüzden dalış yapan dalıcıların çok dikkatli olması gerekir. Kışkırtılmadığı takdirde insan için bir risk oluşturmazlar. Gayet sakin ve sessiz bir şekilde dinlenirler ve avlanırken de çok sakindirler.
Kabuklular ve küçük türlerle beslenen taş balığı, yakınından geçen avı bir süpürge makinası gibi ağzının içine doğru vakumlar.
Dibe bağımlı olduğundan çok süratli hareket edemez. Genel olarak bu türde dibe bağımlı bütün canlıların zehiri yüksek olur. Bu da, yavaş olsalar da diğer yırtıcılar tarafından kolay av olmalarını önler.
Ortalama 5 – 10 yıl yaşarlar. Taş Balığı dikeni serttir, üzerinizideki kalın neopren elbiseyi, hatta ayağınızda giydiğiniz lastik ayakkabıları bile delebilirler.
Taş Balığı bu denli zehirli olmasına karşın Japonyada "sashini" olarak bilinen lüks yemekte kullanılmaktadır.
Tropik sularda dalışlar yapıyorsanız, hiç bir şeye dokunmayın. Bu zaten dalış eğitimlerinde de size söylenmesi gereken kurallardan biridir. Sualtı habitatına hem saygı duymak hem de onları rahatsız etmemek adına bu çok önemlidir. Mutlaka dalış yapmadan ya da gideceğiniz bölge hakkında gitmeden evvel kısa bir araştırma yapın. Özellikle görebileceğiniz canlıları tanımaya çalışın, bu hem sizi bilinçli yapacak, hem de oluşabilecek bu tarz ısırılma, sokulma risklerinden de sizi korumuş olacaktır.
Doğada her canlıyı korumalıyız, bu ister sualtında olsun ister karada olsun. Onlar bize her konuda yaşamlarımızın devamı için kapı açmaktadırlar. Özellikle farmakolojide hayvan zehirleri; ilaç yapımında çok kullanılmaktadır. Bu noktada daha bilemediğimiz o kadar çok keşfedilmemiş canlı var ki. Bunları göz önünde bulundurarak özverili ve saygılı yaşamamız gerektiğini düşünüyorum. Onlar var oldukça bizlerin de bu gezegende var olmamıza ve soyumuzun devam etmesine sebep olacaktır. Hoş bizlerin var olması ne kadar iyi ya da kötü, tartışılması gereken başka bir konu.
Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.
Çalışmalarımı web sitemden takip edebilirsiniz. Sitemden Youtube taki kanalıma da bağlanabilir oradaki videolarımı da takip edip abone olabilirsiniz.
Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.
Instagram: peter_salvatore
Web Site: www.psalvatore.com
Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.
Peter Salvatore.