Herkese merhabalar.
Bugün dalış ve çekim yaparken canlılara nasıl yaklaşmalıyız ile ilgili bazı bilgi ve düşüncelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım.
Her zaman söylediğim gibi, biz dalgıçlar sualtında misafiriz ve misafir gibi davranmamız gerektiğini unutmamalıyız. Öncelikle kamera, fotoğraf ekipmanı edinmeden evvel mutlaka dalış geçmişinizi,tecrübenizi objektif bir şekilde sorgulamalısınız. Demek istediğim şu ki, iyi bir yüzerlilik olmadan, suda rahat hareket etmeden yapacağınız çekimler en iyi kalitede sistemle bile suya girseniz sonucu pek değiştirmeyecektir. Bu yüzden önceliğiniz de yüzerlilik olmalıdır.
Bunu hallettikten sonra bütçeniz ve hedefleriniz doğrultusunda sualtında çekim yapacağınız ekipmanı edinmeye başlayabilirsiniz. Ekipmanınızı edindikten sonra mutlaka, aldığınız makina ile karada çalışmalar yapmaya ve makinanın özelliklerini iyi kavramaya çalışın. Daha sonra da makinanın kabini yani sualtı housing olarak adlandırılan su geçirmez koruyucu kabin ile beraber çalışmalar yapmalısınız. Çünkü sualtında makinanızın ayarlarına hakim olabilmeli ve bunları seri bir şekilde yapabiliyor olmalısınız. Bunların hepsini tamamladıktan ve pratiğini iyicene yaptıktan sonra, sırada neler çekeceğinizi kafanızda belirlemelisiniz. Daha önceden çekeceğiniz canlılar hakkında bilginiz yok ise, İnternetten kısa bir araştırma yapmakta ve çekeceğiniz canlıların yaşam alanları hakkında bilgi edinerek gitmenizde yarar vardır. Bu sizi hem zaman kaybından kurtaracak, hem de seçeceğiniz bölge konusunda da fikir verecektir.
Gelelim canlılara yaklaşma konusuna;
Çekeceğiniz canlı balık ya da dibe bağımlı bir canlı ise farklı yöntemler uygulayabilirsiniz. Örneğin bir deniz tavşanının videosu ya da fotoğrafını çekecek iseniz durum daha durağan olacağından işiniz bir nebze daha kolay olacaktır.
Sebebi ise, deniz tavşanları çok yavaş hareket ederler. Çoğu zaman onları durağan görürsünüz. Bu da çekim açınızı ayarlamanız konusunda size zaman tanır. Yalnız şunu yapmamalısınız. Elinizle bu canlıları alıp istediğiniz yere konumlandırmak. Birincisi aşağıda hiç bir şeye dokunmamalısınız. Sebebi ise, onun yaşam alanına saygısızlık ve huzur kaçıran bir durumdur, ikincisi ise dokunacağınız canlının ne olduğunu bilmiyorsanız ve bu zehirli bir tür ise, ciddi sıkıntılar yaşarsınız. Bu söylediğim sadece denizaltı için değil, bütün canlılar için geçerlidir.
Dediğim gibi, deniz tavşanları her ne kadar durağan olsalar da...Canlılara yaklaşırken palet vuruşlarınıza çok dikkat etmelisiniz. Frog kick, kurbağa vuruş şekli işe yarayan bir vuruş stilidir. Bu konu ile ilgili yazı web sitemde bulunmaktadır. Özellikle tortusu yüksek, çamurumsu bir dip yapısında dalış yapıyorsanız, örneğin Marmara Denizinde, bu tortulara çok rastlanır. Paletinizi hızlı bir şekilde vuruyorsanız dipteki bütün tortuyu kaldıracak ve çekeceğiniz görüntüyü hatta başkaları da çekim yapıyorsa onların da görüntüsünü bozmuş olacaksınızdır.
Eğer bir balık çekecekseniz, bu durum biraz daha zordur, çünkü balığa yavaş yaklaşmanız, yaklaşırken ışıklarınızı ona göre konumlandırmanız gerekir. Eğer makro ya da geniş açı çekiyorsanız ışıklarınızın konumu değişecektir. Nefes alış verişinizi hızlı değil daha sakin bir şekilde yapmanızda yarar vardır.
Çünkü regülatör ses yapar. Balıklar ve bir çok canlılar kabarcıklardan ve sesten ürkerler. Bu yüzden nefesinizi daha sakin ve sık sık almamaya bakın yani ortalığı kabarcıklarla dolu bir yere çevirmeyin. Yoksa bir şey çekemezsiniz. Hayvan hemen kaçacaktır. Tabi bunu yaparken de nefes tutmayın. Unutmayın ki Scuba dalış kurallarından en önemlilerinden biri olan “ASLA NEFES TUTMA” dır.
Özellikle dipte daha çok vaktini geçiren İskorpit ve Kırlangıç balıklarına yaklaşırken de yavaş yaklaşırsanız, sizden ürkmeyecek ve dilediğiniz gibi onların görüntülerini alabiliyor olacaksınızdır. İşin püf noktası sakinlik ve yavaş yaklaşmada yatıyor.
Tabi ki her zaman canlı istediğimiz konumda olamayabilir, ya da makinanız büyükse bir kaya altına girmeyebilir. Bu durumda da o canlıyı kışkırtacak ya da kaçıracak hareketlerde bulunmayınız. Sabırla bekleyiniz, bazı durumlarda bulunduğu ortamdan dışarı çıkacak ve istediğiniz konuma gelecektir.
Bu iş sabır ve emek işidir. Maalesef emek olmadan da her zaman istediğimiz görüntüleri alamıyoruz, bazen de hiç alamayacağınız zamanlar da olacaktır. Bu yüzden moralinizi bozmamalısınız. Ya da tam canlı istediğiniz konumda iken bu sefer makinanızda bir sorun çıkabilir ya da yaptığınız ayarlarda sorun olabilir. Bu işe bir bütün olarak bakmak ve gerçekten tutku ile yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Sabırlı olun, sabırlı olun, gerisi gelecektir.
Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.
Çalışmalarımı web sitemden takip edebilirsiniz. Sitemden Youtube taki kanalıma da bağlanabilir oradaki videolarımı da takip edip abone olabilirsiniz.
Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.
Instagram: peter_salvatore
Web Site: www.psalvatore.com
Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.
Peter Salvatore.