Peter Salvatore

Peter Salvatore

tasarimci3dmax@gmail.com

Tüm Yazıları

Herkese tekrar merhabalar…

Bugün sizlere denizlerin zehir ustalarından ve inanılmaz bir evrim sürecinden geçerek, avını ilginç bir yöntemle avlayan, Koni Salyangozu diğer adıyla mermer yüzeyli salyangoz hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Dış görünüşü insanı cezbeden, tropik ülkeler ve onların sularında bulunan gerek deniz dibinde yada, denize girilen kumsal bölgelerde de bulunan bir canlıdır. Bildiğimiz salyangozlardan çok farklı olan ve inanılmaz güçlü bir zehir bileşeni barındıran bir canlıdır. Gerek dalgıçlar olsun gereksede o ülkere gittiğinizde dikkat edilmesi gereken bir canlı türüdür.

Haberin Devamı

Koni Salyangozu omurgasızlar gurubunun yumuşakçalar gurubundan olup karından ayaklılar sınıfına girmektedir. Bilinen 500 tür içinde en zehirli olanı Koni Salyangozudur.

Yaşam alanları tropik yerler olmakla beraber, Avustralya, Endonezya Asya ve sıcak sularda sıklıkla görülebilmektedir. Koni Salyangozu adeta bir biyokimya uzmanıdır. İlginç olan noktalardan biri ise, çok yavaş hareket etmesine karşın çok daha hızlı hareket eden balıkları avlayabilme yetenekleri vardır. Bu yüzden avlanma metodlarıda Biyologların ilgisini çekmektedir. Vücüdunda bulundurduğu zıpkın uçlu iğnesi ile saldırır.

En etken gizli silahını ve saldırıya hazırlanmadan evvel, izlediği yol ise bir hayli saşırtıcı ve bir o kadarda ilginç olduğunu düşünüyorum.

Bu silahın adı Salyangozun suya saldığı İnsülin hormonu. Bu hormonu avını sersemletmek için kullanmaktadır. Bunu nasıl yaptığına geçmeden önce isterseniz insülin hormonunun ne olduğuna kısaca bir bakalım...

İnsülin hormonu kandaki şeker seviyesini olması gereken normal sınırlar içinde tutmaya çalışan önemli bir hormondur. İnsülin molekülü, insanın yaşamı için hayati önem taşımaktadır. Canlılarında sağlıklı bir formda yaşamlarını sürdürebilmeleri için insülin miktarınında olması gereken seviyelerde olması gerekmektedir. Aynı şekilde bir balığında sağlıklı bir şekilde yaşıyabilmesi için kanındaki şeker miktarı olması gereken limitler aralığında olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Bu noktada Koni Salyangozu İnsülini en etkin silah olarak kullanmaktadır. Öncelikli olarak yiyeceği balık ondan daha hızlı olacağından, balığı bir şekilde sersemletip yavaşlatması gerekmektedir. Bunu da avlanacağı balığın yanına bol miktarda insulin bırakarak yapar. Balık sudaki oksijeni solungaçlarından süzdüğü sırada bol miktardada çevresine bırakılmış olan İnsülini de solumuş olur. İnsülin bu noktada balığın solunum sistemine girmeye başlar. Gereğinden fazla insülin miktarı balığın solunum sistemine girmesinden dolayı, insülin hızla yükselerek, kandaki şeker seviyesindede ani düşüş meydana gelir. Buda balığın hipoglisemik şoka girmesine sebep olur.

Bu noktadan sonra Koni Salyangozunun işi kolaylaşır. Çünkü balık giderek uyuşmaya ve hareket edemez hale gelecektir. Daha sonra Koni Salyangozu sakince balığa yaklaşarak ona güçlü bir zehir enjekte eder.

Resimde gördüğünüz, hareketsiz balığı yavaşca ağzının içine çektiği andır.

Bu denli önemli bir hormonu silah olarak kulanabilmesi inanılmaz bir döngünün içinde milyonlarca yılın evrilmesiyle olduğunu düşünüyorum. Çünkü, insülini vücudundaki zehir genlerine bağlı olarak üretmektedir.

Haberin Devamı

İnsülin oldukça karmaşık bir protein molekülüdür. Koni Salyongozu’nun ise üretmiş olduğu insülin 43 adet aminoasitinin birleşmesinden meydana gelmektedir. Kaldıki pek çok hayvanda insülin olmakla beraber, her hayvanında insülini kendine özgü bir şekilde gelişmiştir.

Bu tropik yerlere gittiğinizde, bu eşşiz kabuklu minik canlıyı gördüğünüzde elinize almamanızda yarar olduğunu düşünüyorum. İnsanlara kesinlikle tehditkar bir canlı değildir tehdit edilmediği sürece.

Lütfen doğada canlıları bulunduklari ortamlarinda sevelim, onların yaşam alanları oralar ve buna saygı gösterelim.

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Çalışmalarımı web sitemden takip edebilirsiniz. Sitemden Yotube taki kanalımada bağlanabilir oradaki videolarımıda takip edip abone olabilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.