Peter Salvatore

Peter Salvatore

tasarimci3dmax@gmail.com

Tüm Yazıları

Dalışta Tecrübenin Önemi

Herkese merhabalar!!!

Nasıl gidiyor hayat ? İstediğiniz gibi herşey yolundamı ? Hayır seslerini duyar gibiyim, zaten insan ne zaman mutluki. Hep bir hoşnutsuzluğu var malesef.

Ne ise esas konumuza geri dönelim. Bugün, genel olarak tecrübenin gerek dalışta olsun, gerekse hayatımızda olsun, önemini anlatmaya çalışacağım.

Sizce tecrübe nedir ? Genetik, doğuştan kodlarımıza yazılmış bir şey mi ? yoksa sonradan öğrenilebilen, gözlem doğrultusunda gelişebilen bir şey mi ?

Bana göre her ikiside. Genetik olarak kodlarımızda zaten yazılı olan bir çok kod ve bilgi var. Bunu ben mevcut kullandığımız bilgisayarlardaki işletim sistemlerine benzetmekteyim. Biz, bu kodlarımızda saklı verileri ortaya çıkarmasını öğreniyor ve bunu zaman içinde tecrübe doğrultusunda geliştiriyoruz. Bu yüzden, herşeyde olduğu gibi tecrübe insan hayatında çok önemli bir yer teşkil etmekte. Tecrübe, aynı zamanda yapmış olduğunuz hatalardan da çıkaracağınız dersler doğrultusunda ilerliyen birşeydir. Burda önemli olan aynı hatayı tekrarlamamak. Aslında buna hatada dememek lazım belkide. Sadece, yaptığınız her neyse beklenenin dışında bir cevap aldıysanız,alıyorsanız ve bu size zarar vermiş ise o zaman sorunu daha analitik ele alıp bir daha tekrarlamamak sizin, konuyla ilgili birikiminizi ve tecrübenizide artırıcaktır. Dalışta da tecrübenin önemi büyüktür.

Haberin Devamı

Bu yüzden bütün dalış sistemlerinde başlangıç seviyesinden uzman ve daha üst seviyelere doğru uzanan sertifikasyon sistemleri bulunmaktadır. Burda karıştırılan bir nokta olduğunu düşünüyorum. O da dalıcıların hızlı bir şekilde bu sertifikasyon sistemlerinde ilerliyor olması. Unutmayın burada hızlı koşmak ve o sertifikaya sahip olmak, sizi tecrübeli dalıcı yapmaz. Bu sertifikalara hızlı koşulmuş bir yoldan ulaştıysanız, aksine sizi tehlikeli ve engebelli bir yol beklemektedir. Her zaman temelin sağlam atılmasından yanayımdır. Temeliniz ne kadar sağlamsa, yaşıyacağınız olumlu veya olumsuzluklara karşıda tecrübeniz o doğrultuda olaylara cevap vericektir. Dalıcıların tecrübelenmesi, yaşadıkları olaylardan çıkaracakları derslerle ilintilidir. Eğer kişi, bunu umursamayıp atlıyorsa, “ Ne olacak ki bana bir şey olmaz”; mantalitesi ile yaklaşırsa, sorunu hiç bir zaman anlıyamıyıp ve doğru olduğunu sanarak, yıllar boyu o şekilde devam edicektir. Burada eğitmeninde rolü büyüktür. Eğitmenin tecrübesi bunu farkedip, dalıcısına bunu izah edebiliyorsa, o dalıcı bir sonraki dalışında aynı hatayı yapmamaya bakacaktır. O şekildede olmalıdır. Hatalardan korkmamak lazım. ( Tabiki kendine fazla güvenen ve kamikaze tarzı dalış yapan kişilerden kesinlikle söz etmiyorum. ) Hatalar, bizim veri bankamızdır. Her dalışınızı yazın. Yazmaktan kastım sadece log defterinize değil. Dalış ile ilgili, kendinizi sorgulayın. Ama bunu yaparken kendinize objektif olun, kendinizi kandırmayın. Eğitmeninizin, her dalıştan sonra sizi eleştirmesini isteyin.

Haberin Devamı

Örneğin:

· Yüzerlikte sorun varmı ? Varsa nelerdir ?

· Hava tüketimim ne durumda ?

· Malzemeyi kurarken yaptığım hatalar varmı ?

Haberin Devamı

· Dalışta Fizik fizyolojik sorun yaşadım mı ? Yaşadıysam sebepleri ne olabilir?

· Panik durumu yaşadım mı? Eğer yaşadıysam bu benim dalış tecrübesizliğimden mi yoksa o günkü dalış koşullarına uygun değilmiydim

Gibi gibi bu listeyi daha da uzatabiliriz.

Eğer yaptığınız her dalış sonrası eğitmeniniz, süpersin,kralsın,aslansın gibi yaklaşımlarla size yaklaşıyorsa, şahsi düşüncem, eğitmeninizi değiştirin. Eleştiri ister olumlu, ister olumsuz olsun yaptığınız o anki dalış üstüne olmalı.

Bu nedenle, her dalışınızı, bulunduduğunuz ortamı, dalıcıları, dalıcılar üstündeki kişisel gözlemleriniz bunların hepsi kendi gelişiminiz için önemlidir. Dalış karada başlar. Dalıcıların nasıl hazırlandıklarını gözlemleyin. Bu tecrübesizden tecrübeliye kadar olan her dalıcıyı kapsamalıdır. En olumsuz düşündüğünüz hareketten bile, kendinize bir çıkarım yapmalısınız. Eğer size göre hatalı bir durum varsa, uygun bir dille sizde karşı tarafa anlatmalısınız. Tecrübenizi sadece kendinize saklamayın. Eğer tecrübenizi kendinize saklarsanız, kendi gelişiminizde bir noktada duracaktır. Paylaşırsanız, bilginizde büyüyecek ve farklı bakış açılarıda kazanmış olucaksınız ki, buda dalış tecrübenize eklenecek olumlu bir durumdur. Bol bol dalış yapın. Sadece teorik bilgi, pratikte uygulanmadığı takdirde her zaman havada kalacaktır. Tecrübeniz doğrultusunda dalışlar yapın...

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burda yapmış olduğum çekimler ve gelicek olan belgesel projeleride yer alıcaktır. Aşağıdaki linkten abone olup takip edebilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.