Peter Salvatore

Peter Salvatore

tasarimci3dmax@gmail.com

Tüm Yazıları

Herkese Merhabalar!!!

Bugün sizlerle dalış tür çeşitlerinden biri olan Gece Dalışı hakkında paylaşımlarda bulunmak istiyorum. Öncelikle gece dalışı, gerek dalınan bölgedeki canlılık potansiyelini görüntülemek olsun, gerekse o büyülü gece ortamını yaşamak ve gözlemlemek açısından dalışın en keyifli türlerinden biri olduğunu düşünüyorum.

Şahsen ben, gece dalışlarından çok keyif alan biriyimdir. Yanlız, dalışın sabit kuralları olduğu gibi gece dalışınında kendi içinde barındırdığı, esnetilmeye müsait olmayan kuralları vardır.

Haberin Devamı

Birincisi, gece dalışı, gündüz dalışına göre balıkadama daha fazla görsellik sunar. Sebebi, canlıların çoğu gündüz dinlenirken, gece avlanmaya çıkarlar. Bu da sualtı çeşitliliğini artıran bir durumdur. Özellikle fotoğraf yada video çeken balıkadamlar için gece dalışları herzaman özel ve yeri ayrıdır.

Gece dalışlarında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle aydınlatma için güçlü, lümeni yüksek ışıkları tercih etmekte yarar vardır. Tek fener değil, iki fenerle gece dalışına girilmelidir. Olası bir durumda ana fenerde bir sorun olursa , yedek feneri kullanabilirsiniz. “Nede olsa dalış eşimde fener” var iki tane almaya ne gerek var demeyin. Her dalıcı kendinden ve kendi güvenliğinden sorumludur. Dalış bıçağınız elinizi attığınızda kolay ulaşabileceğiniz bir noktada olmalı. Yaz aylarında, bindirmeciler kiyi bölgelere ağ atarlar, ağ bölgelerine yakın yerde dalış yapılıyorsa çok dikkatli olunması gerekir. Gece dalışlarında giriş ve çıkışlar iyi kontrol edilmelidir. Gerek pusula ile derece almak ve dipte doğal olarak gözlemliyebileceğiniz cisimleri kerteriz almak ve bulundukları derinliğide kaydetmek kaydıyla ve geri dönüldüğünde mutlaka, kerteriz olarak aldığınız cisimleri tekrar bulabilmek sizin doğru noktadan çıkmanıza yardımcı olacaktır. Olası bir kaybolma yada tek kalma durumunda paniğe kapılmayıp, sakin bir şekilde dipte ışık hüzmesi aramak. Eğer herhangi bir ışık hüzmesi görülemediyse kontrollü bir şekilde bulunduğunuz konumunda güvenlik kurallarına uyaraktan 5 metrede 3 dakika emniyet beklemesini yaparak yüzeyde diğer dalış eşleriyle buluşmakta yarar vardır. Unutmamak gerekirki en küçük bubbledan daha hızlı yüzeye çıkmamak gerekir. Gece dalışlarında, gündüz dalışlarındaki gibi rezerv hava 50 bar değil, 70 bardır. Derinlik maximum 15m geçilmemelidir. Eğer Marmara gibi tortusu fazla bir denizde dalış yapılacaksa, Yüzerliliğin iyi kontrol edilmesi gerekir. Yüzerlilik, iyi olmassa dipte bütün tortuyu kaldırıp görüşü gece olması sebebiylede daha da kısıtlı ve zor bir hale dönüştürecektir. Bud a dalıcı üstünde olumsuz bir psikoloji, panic yaratabilir. Eğer yüzerliliğinize güvenmiyorsanız, dibe yakın bir şekilde gitmeyin. Dipten biraz yukarda hareket edin. Dipte hiç bir şeye dokunmayın (eğer gerçekten neye dokunduğunuzu bilmiyorsanız). Gece, dibe bağımlı bir çok zehirli tür de ortaya çıkar. O sırada siz farkında olmadan elinizi koyduğunuz yerde, zehirli bir tür olup yaralanabilirsiniz. Bu nedenden dolayı da canlıya saygı ve korumak amaçlı hiç bir şeye dokunmamak gerekir.

Haberin Devamı

Gece dalışı yapabilmek için en az 2 yıldız dalıcı olmak gerekmektedir. Bazı kurumların, 2 yıldız olmadan dalıcıları gece dalışına soktuklarını gözlemlemekteyim. Bu çok yanlış ve kural dışı bir davranıştır. Dalıcının başına bir şey gelirse suçlu dalış merkezidir. Bu noktada kurum size “boşver ne olucak, birşey olmaz” dese de bir dalıcı olarak siz girmemelisiniz. Güvenliğiniz, sağlığınız hiçbir şeyden daha önemli olmamalıdır.

Haberin Devamı

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burda yapmış olduğum çekimler ve gelecek olan belgesel projeleri de yer alıcaktır. Aşağıdaki linkten abone olup takip edebilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.