Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin tıpkı 2. Dünya Savaşı yıllarında olduğu gibi Yunanistan’a acil yardımda bulunması gerekiyor.

Nazi işgali altındaki Atina ve Selanik’te açlıktan her gün yaklaşık 3 bin kişi ölürken Kızılay, Kurtuluş isimli vapurla Atina’ya çok sayıda yardım seferi düzenledi, Pire Limanı’nda hava akını dahil çeşitli saldırılara uğrayan Kurtuluş, bir kaza sonucu battıktan sonra yardım Dumlupınar gemisiyle devam etti. Sadece bunlar değil, Türkiye, İtalyanlarla savaş sırasında Yunanistan’a, şeker, cephane, asker çorabı gibi ciddi yardımlarda bulundu.

Haberin Devamı

Bunların hepsi geçmişte kaldı ve 2024’te, Türkiye’nin Yunanistan’a bir kez daha insani yardımda bulunması gerekiyor.

Yunanistan’ın Sağlık Bakanı’nın görünmez F-35’lerle bir gece ansızın Ankara’ya gelebileceklerini söylediği bir ortamda ne yardımı diyenler çıkacaktır, haklılar, anlatayım:

★ ★ ★

Yunanistan, 2028’de teslim almaya başlayacağı F-35 uçaklarını Mora Yarımadası’ndaki Araksos Hava Üssü’nde konuşlandıracak.

Bir F-35’in, tam yük ve yakıtla kalkıp, hedefe gitme ve hedef üzerinde görevini yapma ve geri dönme mesafesini kapsayan muharebe yarı çapı bin 81 kilometre.

Türkiye, Yunanistan’a yardım yollamalı…

Yani Araksos’tan kalkacak bir F-35’in havada yakıt ikmali yapmadan Ankara’yı vurup, geri dönmesi imkânsız.

Bunu yapabilmek için havada yakıt ikmali yapması gerek ama Yunanistan’ın tanker uçağı yok.

Hadi 2028’e kadar bir yerden bulup aldılar diyelim, havada yakıt ikmali demek F-35’in görünmezlik yeteneğini yok eder zira tanker uçakların görünmezlik yeteneği yok.

Yani Yunanistan Sağlık Bakanı’nın daha gelmemiş uçaklarla Ankara’yı vurma planı baştan sonra bir parodi, ciddiye alınacak yeri yok.

★ ★ ★

İşte Yunanistan’a tam da bu noktada yardım etmemiz lazım.

Dört yıl sonra teslim alacağı F-35’lerle, menzil olarak imkânsız bir uçuşla Ankara’yı vurmayı hayal eden, uçağın geri dönebilmesi için tanker uçaklara sahip olmadıklarını bilmeyen bir Sağlık Bakanı, nüfusu en yaşlılar kategorisinde yer alan Yunanistan halkına gerekli sağlık hizmetini sunamaz.

Türkiye olarak başta beyin olmak üzere organ nakli konusunda Yunanistan’a yardım etmemiz şart gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Şaka bir yana, Yunanistan ile barış arayışlarında, Milli Savunma Bakanı Dendias’ın ülkeye Başbakan olmak için kullandığı zehirli dili zaten biliyor ve bekliyorduk ama bu komik Sağlık Bakanı hiç hesapta yoktu.

Aptal dostun olacağına akıllı düşmanın olsun atasözünden yola çıkacak olursak Yunanistan Sağlık Bakanı’nın ne dostluğuna ne de düşmanlığına ihtiyacımız yok.

★ ★ ★

Bu noktada yapmamız gereken şey aslında son derece basit:

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Sağlık Bakanı’nın bu açıklamasını hemen Washington’a iletmeli.

Hatırlayın bize F-16 satışı zamanında Türkiye uçakları Yunanistan’a karşı kullanamaz şartı koyalım diyen ABD’li senatörler vardı.

ABD Büyükelçisi Flake, Avrupa Şampiyonası zamanında Milli Takım forması giyerek kazanmaya çalıştığınız sempatinin etkisi geçti.

Ülkenizin satışına onay verdiği silahlarla ülkemin başkenti tehdit edilirken siz ne yapıyorsunuz?

Türkiye bir gece ansızın gelebilirim dediğinde, uluslararası anlaşmalara göre silahsız olması gereken ama cephanelik haline gelmiş adalara gelmek ve oraları silahsızlandırmaktan bahsediyor, Atina’yı vurma cümlesi kurmuyordu.

Haberin Devamı

Şimdi birisi Ankara’yı vurmaktan söz ediyor. Aradaki fark ABD’li gözlerinizin bile görmezden gelemeyeceği kadar büyük.

Almanya Büyükelçisi, Eurofighter satışında engel çıkaran tek ülke sizsiniz.

Yunanistan’dan gelen bu açıklamadan sonra satışa engel çıkarmaya devam etmeniz demek, Türk-Yunan ilişkilerinde Atina’dan yana tavır almanız demektir. Türk halkı olarak tavrınızı böyle okur, gelecekteki ilişkileri de buna göre şekillendiririz.

Bu da bize Almanya’nın bir saldırıya uğramanız durumunda veto yetkimizi kullanarak 5. Madde kapsamında Almanya’nın NATO tarafından savunulmasını engelleme hakkı verir.

★ ★ ★

Daha önce de yazmıştım, 1 litre temiz suya, bir damla idrar konduğunu görürsek, o suyu içemeyiz.

Dendias birinci damlaydı, şimdi ikinci damla gelmiş oldu ama zaten sonuç fark etmiyor, bir damla da suyu kirletiyordu.

Ankara ve Atina arasında barış bu damlaları filtre ederek, mantığın gücüyle gelecek.

Türkiye ile barışın Türklerden önce Yunan halkına iyi geleceğini bilen akıl gelişince barış yapmak daha kolay olacak.

Yazıda Ankara’yı vurma girişiminin gerçek olması durumunda askeri açıdan Türkiye’nin yapabileceklerinden özellikle hiç bahsetmedim, zira bu o iki damladan daha fazla kötü koku gelmesinden başka bir işe yaramayacaktır.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis son derece zeki bir politikacı, o da aptal dostun olacağına akıllı düşmanın olsun noktasına mutlaka gelecektir, yine de elini çabuk tutmasında herkes adına büyük fayda var...