Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü göreve geldiğinden bu yana iklim krizine karşı duyarlı davranıyor. İzmir’de İklim Değişikli Müdürlüğü kurulan ilk belediye Çiğli oldu. Gümrükçü Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi ilan edildi. Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediye başkanı böyle bir göreve seçildi.
“Çiğli İklim Eylem Planı” çalıştayı yapıldı. Burada yapılan konuşmalar kitaplaştırıldı. “Düşük Emisyonlu ve İklim Dirençli Şehirler İçin Belediyelerin Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında dört belediye ortak hareket etme kararı aldı. Bunlardan biri Çiğli Belediyesi oldu. Başta da ifade ettim. Başkan Gümrükçü bu hassas konuda ekibiyle kafa yoruyor. Yapılanları ve yapılacakları Başkan Gümrükçü’den dinledim.
Özetle şunları söyledi:
“Dünya bir iklim krizi yaşıyor. Eskiye göre daha sıcak, uzun yazlar, karsız kışlar yaşamaya başladık. Geçen yıl nar tanesi gibi dolular düştü, fırtınalar, yoğun yağışlar oldu. Orman yangınları artmaya başladı. Bunların tamamı dünyanın dengesinin insanoğlu tarafından bozulmasından kaynaklı semptomlar. Biz fosil yakıtları tükettik, yeraltı kaynaklarını bitirme noktasına getirdik, tüketim çılgınlığı içindeyiz. Sadece kaynakların tükenmesi değil, bu durum iklime de yansıdı. Bunun için karbon salınımını azaltmamız lazım, envanterini çıkarmamız lazım. Bunlar devletlerin, ülkelerin görevi, artık belediyelerin de görevi. Farkındalık yaratmak gerektiğini düşünüyoruz. Biz Çiğli Belediyesi olarak mevsimlerin değişmesini, dünyanın ısınmasını engelleyemeyiz ama sadece bu süreçlerde azaltım yaparak katkı koyabiliriz. Bu tüm insanların görevi. Yarın susuzluğu hep birlikte yaşayacağız, çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmak için çalışmalıyız. Ben geçtiğimiz yılın sonunda Avrupa İklim paktı tarafından Türkiye Büyükelçisi olarak bu konuları çalışmak üzere görevlendirildim. Belediye Başkanı olmadan önce de Çiğli’yi dirençli kent yapacağız diye sözümüz vardı halkımıza. Dirençli kentin çok başlığı var; depreme, pandemiye, salgına dirençli olmak da bunlardan bir tanesi. Şu anda iklim eylem planını hazırlıyoruz”
Öncü olmak istiyoruz
“Karbon salınımıyla ilgili organize sanayi bölgemiz yani doğaya dışarıdan müdahale eden bölgemiz var. Çöp tesisimiz var, onu yeni bir teknolojiye dönüştürdü Büyükşehir Belediyemiz, yenilenebilir enerji üretiyor, metan gazını bağladı, sera gazı etkisini azalttı. Büyükşehir’in arıtma tesisi bizde. Bunların yanı sıra belediyenin güneş enerjisine özendirilmesi, tarımsal ürünlerin desteklenmesi gibi birçok kalem var. Biz farkındalık yaratmak için Hopa’dan başladık, tam 21 günlük seyahatle, Türkiye’nin 3 tarafını rüzgar ve güneş enerjisiyle mazotsuz gezdiler. Aruzda yolculuk bitti, duyurular yapıldı. Belediyelerimiz karşılama düzenledi. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu projenin en büyük destekçisi, projeye dahil oldu, arkadaşlarla görüntülü konuşuldu. Şimdi sürecin sonucunda uğranılan limanlardan, illerin sınırından su örnekleri aldık. Deniz kirlilik ölçümlerini yapacağız, canlı çeşitliliği ile ilgili bilgi sahibiyiz. Barış Karadeniz, Sinop Milletvekilimiz geçtiğimiz günlerde 25’e yakın ile giderek balıkçılarla tek tek görüştü. Deniz kirliliği, iklim değişikliği, balıkçıların sorunları bunları raporlaştırıp Türkiye’nin gündemine katkı koymak gibi bir amacımız var. Çiğli olarak bu konularda öncü olmak gibi bir arzumuz var. Bu konuların belki günlük siyaset içinde karşılığının olmadığını düşünebilir insanlar ama gerçekten çocuklarımıza düzgün bir dünya bırakmak istiyorsak eğer, bugünden bu konuyu görmeli, sorumluluk almalıyız. Biz üzerimize düşen görevleri belediye olarak yerine getirmeye çalışıyoruz.”
Gerçekten bu konuda herkesin bireysel olarak sorumluluk alması gerekiyor. Kurumlara da büyük görev düşüyor. Çiğli Belediyesi’nin bu konudaki faaliyetlerini yakından takip ediyorum ve destekliyorum. Umarım bu tür çalışmalar daha da çoğalır.
İklim değişikliği insanoğlunun önündeki en büyük tehlike! Bu tehlikenin farkına geç olmadan varmalıyız…