Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

İzmir’de şuan bir numaralı gündem maddesi yıkılan Buca Cezaevi planları... Bilmeyenler için özetleyelim. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 78 bin metrekare alan için yeni bir plan hazırlayarak askı sürecini başlattı.
Yeni planda alanın bir bölümü; konut+ticaret, yeşil alan, rekreasyon alanı, okul alanı ve pazaryeri olarak ayrıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise buranın tamamının yeşil alan olmasını istiyor. Konunun muhatapları ile konuştum. 
Şehrin göbeğinde kalan cezaevinin yıkılması için AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, yoğun bir çaba harcadı. Çabaları da sonuç verdi. Kaya ile yıkılan bölgede buluştuk. Ben sordum, o yanıtladı. Kaya, özetle şu bilgileri benimle paylaştı: “Bakanlığımız 10 Ekim 2022’de ilan ettiği planlarla CHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış olan AVM planını ortadan kaldırmış oldu. Biz her zaman ‘Nasıl cezaevini buradan kaldırdıysak CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin AVM planını da kaldıracağız’ demiştik. Bunları yaptık, Buca’mıza ve İzmir’imize hayırlı olsun. Bu noktada önemli bir iş yaptık. Planla ilgili çok detaylı 2021 yılının Haziran ayından itibaren Buca Belediye Başkanı Erhan (Kılıç) Bey, İlçe Başkanımız Hakan (Kalfaoğlu) Bey, Genel Başkan Yardımcımız Hamza (Dağ) Bey ile beraber Bakanlığımızda toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılar neticesinde Buca’daki herkesin görüş ve önerileri, artı tüm kamu kurum ve kuruluşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda da çok güzel bir planı Buca’mıza kazandırarak 44 bin 442 metrekarelik geniş bir alanı Bucalı hemşerilerimizin kullanımına açmış olduk. Burası cezaeviydi, ne Bucalı buradan faydalanabiliyordu, ne de içine girebiliyordu. Bugün ise burayı yıkarak Bucalı hemşerilerimizin kullanımına açmış olduk. Kamu arazilerinde, en son Konak’ta gördünüz. Bir yer devredilirken karışlıklı protokol yapılıyor, takas yapılıyor. Bedava hiçbir kurum birbirine yer tahsis etmiyor. Zaten bu kamu yararı, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerekli yasal olarak. Gelinen noktada 44 bin 442 bin metrekarelik bu alanın büyük kısmını Buca’ya kazandırmış olduk. Buradaki arazi 7 bin 819 metrekarelik eğitim alanı dışında Buca Belediyesi’ne kalacak. Buranın imar uygulaması yapıldı. Geri kalanında konut, konutun oturabileceği alan buranın 6’ta biri. Yani beton ayak izi alanın 6’da biri, aşağı yukarı 13 bin metrekaresine denk geliyor. Bunlar plan notlarında açık açık yazılı. Burası Adalet Bakanlığı’ndan İller Bankası’na geçti. Biz metrekare metrekare burada Bucalı kazansın diye çalıştık. Vatandaşımız yer kazandı. Ağaçlık alanları görüyorsunuz, buraya yeşil bir bant çektik. Burada 1 tane ağaç bile kesilmeyecek, koruma alanı içine aldık. Yeşili korumak böyle oluyor, planlarda hepsi ayrıntılı olarak yazılı. ‘Yüzde 70’i özele açılıyor’ deniyor. Burada 1 metrekare özele açılan bir şey yok, burası Bucalı’ya açılıyor. Geri kalanı da İller Bankası’nın arazisi. İller Bankası kendi yapacağı inşaat ve çalışma için zaten yine Buca Belediyesi’ne gidecek, orada bir değerlendirme ve çalışma yapılacak. Maksimum rakamları koyduk biz. Biz hiçbir zaman ‘Ben yaptım oldu’ yapmadık. Öyle yapsaydık ne Buca Belediyesi’ni ne de başka kurum ve kuruluşları işin içine sokardık.”

Haberin Devamı

Buca Cezaevi planları

Haberin Devamı

‘İşbirliği şart’

Haberin Devamı

Daha sonra Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’la makamında bir araya geldim. Kılıç, cezaevinin yıkılma sürecinin işbirliği içerisinde gerçekleştiğini özellikle vurguladı. O da, buranın yeşil alan olmasını istiyor. Başkan Kılıç da şu düşüncelerini benimle paylaştı: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile aynı noktada ve aynı düşüncedeyim. Burası yeşil alan olmalı. Hizmetin siyaseti olmaz. Bir kentte kronikleşmiş bir problem varsa o problem için bütün bileşenler gerçek manada inanarak çaba sarf ettiğinde çözüme ulaşılabiliyor. Cezaevi bu sayede kalktı. Cezaevi kalktı ama iş bitmedi. Bu aşamadan sonra buranın kamu yararının yoğun olduğu nokta haline gelmesi gerekiyor. Biz kentin tam göbeğinde yeşil alana çok ihtiyaç olduğu, meydanlara çok ihtiyaç olduğu bir dönemde bu alanın yeşil alan olmasını istiyoruz. İçinde sosyal donatı alanlarının olduğu, belediye tesislerinin olduğu, otoparkın olduğu bir yer olsun isteriz. Her belediye başkanı bunu ister. Ben de bu alanın kamusal yararı yüksek bir alan haline getirilmesini istiyorum. Mevcutta 2003 yılında yapılmış bir plan var ve tartışmaların nedeni de bu. 2003 yılında yapılan plan doğru bir plan değil. Şu anda Bakanlık da bir plan hazırlamış, Bakanlığın planında AVM kaldırılmış belki ama bizim asıl istediğimiz tamamının yeşil alan olması. Bakanlığın yaptığı plan bizim istediğimiz sonucu çıkarmıyor. Bizim talebimiz buranın tamamının ya da büyük bölümünün kamu kullanımına ayrılması. Burada işbirliğinin şart olduğunu düşünüyorum. Kurumların, İller Bankası’nın, Büyükşehir Belediyemizin, ilçe belediyemizin işbirliği yapması gerekiyor. Nasıl cezaevinin kaldırılmasında işbirliğine gidildi, yine buna benzer bir çalışma yapılabilir.”
Bu konu uzun süre tartışılmaya devam edecek. Bakanlık askı sürecinde planda bir değişiklik yapmaz ise (yapacağını düşünmüyorum) bu planlar davalık olacak.
Ve son sözü mahkeme söyleyecek.

Buca Cezaevi planları