Sanata ve kültüre önem veren gezginlerdenseniz Azerbaycan sizi bu konuda mutlu edecek ülkelerden biridir. Şimdi üstelik yeni tip kimlik kartıyla vizesiz seyahat edebilirsiniz
Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir anlaşma yapıldı. Buna göre artık her iki devletin vatandaşları yeni tip kimlik kartlarıyla ve vizesiz bir şekilde seyahat edebilecek. İlkbahar, yaz ve sonbahar ayları bir Azerbaycan gezisi için ideal zamanlardır. Zengin kültürel mirası, sahne sanatları başta olmak üzere diğer tüm sanat dallarına verilen değer gittiğinizde mutlaka dikkatinizi çekecektir. Sanattan bahsetmişken başkent Bakü’de bulunan Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ndeki dünyanın en uzun soluklu sergisinden bahsetmeden olmaz. Dünya çapında üne sahip sanatçımız Ahmet Güneştekin’in pek çok önemli eserinden oluşan ve 2019 yılında ziyarete açılan “Belleğin Alfabesi” sergisi, Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde hâlâ gezilebiliyor.
Ateş Kuleleri
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki belki de en ilginç yapı topluluğu 2013’de en iyi otel ve turizm kompleksi ödülünü alan Ateş Kuleleri’dir. Otel, ofis ve konut olarak kullanılan ve 3 binadan oluşan bu yapı topluluğu, aslında Azerbaycan’ın ilk gökdelenleri olma özelliğini de taşıyor. Burayı akşam da mutlaka ışıklandırılmış haliyle görmelisiniz. Yüksek bina merakı olanlar için Azeri TV Kulesi de ilginç olabilir. İçinde bir dönen restoranın bulunduğu bu kule de zaman zaman özel olarak aydınlatılıyor.
Bakü’de alışveriş etmek ve rahatça dolaşmak isterseniz trafiğe kapalı olan Nizami/Targovi Caddesi tam size göre. Elbette Bakü’de özellikle görülmesi gereken yerlerin başında İçeri Şehir gelir. Burada UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 15. yüzyılda Şirvahşahlar Hanedanlığı için yapılmış Şirvanşahlar Sarayı, 8 kattan oluşan ve müze olarak hizmet veren, pek çok efsaneye ev sahipliği eden taş işçiliğinin en güzel örneklerinden Kız Kulesi kültür gezilerinin olmazsa olmazıdır. Müzeler, çeşitli eğlence merkezleri, alışveriş ve iş merkezleri, anıtlar ve heykelleriyle Bakü sahil şeridinde yer alan Bakü Bulvarı mutlaka baştan sona yürünmeli.
Halıdan edebiyata müzeler
Kafkas bölgesinin halı kültürü için önemi düşünülürse binlerce halının sergilendiği Letif Kerimov Halı Müzesi mutlaka zaman ayırıp gezilmesi gereken yerlerden biri. İslam mimarisinin güzel örneklerinden olan ve 13. yüzyıla tarihlenen ama ne yazık ki 20. yüzyılın başlarında yıkılan sonra da orijinal haliyle yeniden inşa edilen Bibi Heybet Camii, mutlaka sanat derseniz Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Merkezi, Azerbaycan Edebiyatı Müzesi gibi noktalar da listenizde olsun. Sürekli yanan bir dağ gördünüz mü? Bakü’de var. Altındaki doğal gaz rezervlerinin yüzeye çıkmasıyla yanan ve hiç sönmeyen Yanar Dağ görmeye değer.
Bakü dışında
Bakü’den 30 kilometre uzakta yer alan Zerdüştlüğün kadim tapınaklarından Ateşgâh’ı mutlaka görün. Buranın yakınlarında yer alan çamur volkanları da sağlık turizminde önemli bir isim olan Azerbaycan’a gelen turistlerin dikkatini çeken bir yer. Kobustan Millî Parkı da pek çok medeniyete ev sahipliği etmiş ve bugün bir açık hava müzesi olarak ülkenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan noktalarından biridir. Çok sayıdaki kaya resimleri mutlaka ilginizi çekecektir. Bunların dışında Şeki’deki Şeki Hanları Sarayı, Gence’deki 17. yüzyıla tarihlenen Şah Abbas ya da Cuma Camii, binlerce şişeden yapılmış Şişe Ev, Leyla ile Mecnun’un yazarı Nizami Gencevi’nin anıt mezarı da mutlaka görülmesi gerekenlerden.