Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Firavunların Altın Geçidi’yle Mısır, turizm açısından önemli bir harekete imza attı. Bu çıkışla önümüzdeki dönemde Mısır’a yoğun bir ilgi ve ziyaretçi akını bekleniyor

Firavunların uzun yolculuğu

3 Nisan’da Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen muhteşem bir törenle 22 firavun mumyası, yıllardır bulundukları Tahrir Meydanı’ndaki Mısır Müzesi’nden 5 kilometre uzaklıkta bulunan, şehrin Fustat bölgesindeki Ulusal Mısır Medeniyetleri Müzesi’ne (NMEC) taşındı. Tüm dünya Firavunların Altın Geçidi olarak adlandırılan bu töreni canlı yayında nefesini tutarak izledi.

Haberin Devamı

18 kral ve 4 kraliçe mumyası, her kral ve kraliçenin adına özel olarak hazırlanmış antik Mısır tarzında dekore edilmiş, dönemin at arabalarını andıran altın renkli araçlarla taşındı. İçlerinde I. Seti, Hatşepsut, II. Ramses gibi çok ünlü firavunların da bulunduğu 22 mumyanın taşınırken geçtikleri güzergâhtaki tüm yollar trafiğe kapatıldı. Kortej yola çıkar çıkmaz eş zamanlı olarak özel bir gösteri ve müzik programı da düzenlendi. Programda bu firavunlar ve eserleri hakkında bilgi veren kısa videolar da yer aldı. Taşınma esnasında mumyalar özel sarsıntı emici altın koruyucular içerisindeydi. Kahire Üniversitesi profesörü Salima İkram, mumyaların yeni muhafazalarındaki sıcaklık ve nem kontrolünün eskisinden çok daha iyi olacağını belirtti.

18 Nisan’dan  itibaren sergilenecek

Töreni Ulusal Mısır Medeniyetleri Müzesi’nde yerli ve yabancı bir heyetle izleyen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, kortej müzeye vardığında, dışarı çıkıp önünden geçen firavunları ayakta karşıladı. Bu törenin ardından ertesi gün Ulusal Mısır Medeniyetleri Müzesi kapısını ziyaretçilere açtı. Törenle taşınan mumyaların ise gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından 18 Nisan’dan itibaren sergileneceği açıklandı.

Taşınan 22 mumya, MÖ 1580 ile MÖ 1085 arasında Mısır’da hüküm süren firavun hanedanları dönemine ait. 1871 ve 1898 yıllarında  Thebes’in kalıntılarında yani Yukarı Mısır’da Luksor’daki Krallar Vadisi’nde iki grup halinde keşfedilmişlerdi. Bu mumyaların çoğu Luksor’dan Kahire’ye Nil üzerinden bir tekneyle getirildi, birkaçı ise birinci sınıf bir tren vagonunda taşındı. Mısır Müzesi’nde sergilendiler ve geçen yüzyıl boyunca dünyanın dört bir tarafından milyonlarca turist tarafından ziyaret edildiler.

Haberin Devamı

Firavunların uzun yolculuğu

Ulusal Mısır Medeniyetleri Müzesi’nde Kraliyet Mumyalar Salonu, Luksor’daki Krallar Vadisi’ni yaşatacak şekilde tasarlandı. Artık müzede bu mumyaları ziyaret edenler, aynı zamanda mumyaların bulunduğu orijinal mekân olan Krallar Vadisi’ni de deneyimleyecek.

Bazı yazılarda adı geçen ve mumyalar oraya taşınmış gibi düşündüren Gize’deki Büyük Mısır Müzesi (GEM) ise henüz açılmadı. Bu müze (GEM), Gize’deki Büyük Piramitlerin yanında Tutankhamon’un hazinesinin sergileneceği ayrı bir müze olup, önümüzdeki yıl açılacak.

İlk stratejik hareketi değil

Mısır mumyaların taşınması töreniyle turizm açısından çok önemli bir harekete imza atmış oldu. Zaten ülkede yıllardır çok kötü durumda olan turizm sektörü, Kovid-19 salgını yüzünden büyük darbe aldı. Böyle bir ortamda, çok da doğru bir zamanlamayla yapılan bu çıkış, önümüzdeki zaman diliminde Mısır’a yoğun bir ilgi ve ziyaretçi akını yaratacak.

Haberin Devamı

Mısır’ın bu konudaki ilk stratejik hareketi değil bu. Hatırlarsanız, 1995 yılında tüm dünya Fransız yazar Christian Jacq’ın kaleme aldığı beş ciltlik “Ramses” kitaplarını hayranlıkla okumuş ve herkes sırf bu kitaplar nedeniyle Mısır’ı ziyaret etmeye başlamış, çok kötü günlerden geçen Mısır turizmi bir anda canlanıvermişti.

Firavunların uzun yolculuğu

Bazı yerlerde çarpıtmalara gitti

Eski Mısır bilimcisi olan Jaqc’ın bu kitapları, Mısır hükümeti ve turizm sektöründeki firmaların isteği üzerine yazdığı söylendi o yıllarda ve bu konu hiç yalanlanmadı. Kitaplar değişik medeniyetlere ilgi duyanlar ve sırf bu nedenle seyahat edenler için yazılmıştı. Tarihi romanların uyandırdığı ilgiyi bu kitaplarla çok iyi değerlendiren Mısır, turizm konusunda büyük fayda görürken diğer ülkelerin turizm sektörü zarara uğradı. Christian Jaqc, ne yazık ki “Ramses” kitaplarında, anlattıklarının çoğu gerçeğe dayansa da bazı yerlerde çarpıtmalara gitmiş, kazananı belli olmayan, hatta Ramses’in neredeyse kaybettiği Kadeş Savaşı’nı sanki Ramses, Hititlere karşı büyük bir zafer kazandı gibi göstermişti. Turizmde kazanan o zaman da Mısır olmuştu ve görünen o ki şimdi de Mısır olacak.