Meyve toplayarak, toprağı çapalayıp ot yolarak, ekolojik bir tatil yapmak isteyenler TaTuTa’nın kapısını çalabilir.
Ekolojik bir çiftlikte tatil yapmak ya da orada gönüllü olarak çalışmak ister misiniz? İçinden geçtiğimiz bu süreçte hem çok keyifli hem de öğretici olabilir. Size bu hafta yıllardır büyük bir hayranlıkla takip ettiğim bir projeden bahsedeceğim: TaTuTa. Aslında yıllar önce başlatılan bir “Ekolojik çiftliklerde tarım turizmi ve gönüllü, bilgi, tecrübe takası programı”. Projenin bugün buraya bağlı ve doğa dostu üretim yapan 78 çiftlikle ilgili kısmını arzu ederseniz Buğday Derneği ya da direkt TaTuTa web sitesinden okuyabilirsiniz.
Biz gelelim işin belki sizi çok ilgilendireceğini düşündüğüm ekolojik tatil kısmına. Yıl boyunca ya da yılın belli zamanlarında Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış ekolojik çiftliklerden seçeceğiniz birinde misafir olabilirsiniz ama çat kapı gidilmesi doğru değil tabii. Mutlaka gitmek istediğiniz yörede ziyaret etmek istediğiniz çiftliği seçerek irtibata geçip müsaitlik durumlarını ve fiyatlarını öğrenin. Yemek ve konaklama masraflarını karşılayarak belirlediğiniz çiftlikte, havanın suyun, güzel ortamın tadını çıkarabilirsiniz.
Burada geçireceğiniz tatil sırasında mevsimin meyvelerini toplayabilir, zeytin bölgesinde ve mevsimindeyse zeytin hasadına katılabilirsiniz; toprağı çapalamak, ot yolmak ya da taş taşımak bu uğraşlar arasında olabilir. Bu arada bulunduğunuz çiftlikte işlere yardım etmeseniz de pek çok şey öğrenebilirsiniz. Özellikle bu gezegende sürdürülebilir bir yaşam için orada neler yapıldığını, neler olmadan yaşanabileceğini, çevreye zarar vermeyen tarım hakkında bilgi edinebilir, çiftlik sahiplerinin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.
Farklı bir deneyim
“Ben gönüllü olmak istiyorum” derseniz de, sizi çok keyifli ama belki zorlu da olabilecek bir deneyimin beklediğini söyleyebilirim. Gönüllü olmak için TaTuTa’nın web sitesinden gitmek istediğiniz bölgede, arzu ettiğiniz bir çiftlik seçerek onlara yazmanız gerekiyor. (Web sitesi ne yapmanız gerektiği konusunda sizi yönlendiriyor ve gerekli bilgileri de veriyor.) Çiftlik ile irtibata geçtikten sonra eğer uygunlarsa ve gönüllü arıyorlarsa neler yapabileceğinizi karşılıklı belirleyerek ufak bir ücret karşılığında burada unutulmaz bir deneyim kazanmak üzere yola koyulabilirsiniz. Sizden istenecek şeyler yapabileceklerinizi aşmaz. Fakat günün büyük bir kısmını çalışarak geçirmeniz gerekebilir. Zaten çiftlikler de tanıtımlarında gönüllülerin haftanın kaç günü ve ne kadar çalışacaklarını belirtiyor. Hatta bazı çiftlikler alışma sürecini de göz önünde tutarak gönüllülerin belli bir sürenin altında kalmasını istemiyor.
İster gönüllü ister konuk
Kulağa hoş geliyor değil mi? Bence de. Mutlaka deneyimlenmesi gereken bir tecrübe. Fakat şunu da hatırlatmak isterim. İster bu çiftliklere gönüllü olarak isterseniz konuk olarak gidin, hepsinin belli bazı kuralları var. Bunlara uymak da oraya gidecek herkesten bekleniyor. Öncelikle günlük hayatta alışık olduğumuz bazı lükslerden vazgeçmemiz gerekiyor. Rüzgâr ve güneş gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı bu çiftliklerde, kimyasal içerikli yiyecek, içecek, temizlik ve bakım ürünleri gibi endüstriyel olarak üretilen hiçbir şey tüketilmiyor.
Bu gezegen için iyi bir şeyler yapmak size uygun görünüyorsa ben de bu işin içinde olmak isterim derseniz, TaTuTa web sitesini inceleyerek Türkiye’nin değişik bölgelerinde yer alan çiftliklerin sunduklarını ve şartlarını okuyarak kendinize çok güzel bir tatil hediye edebilirsiniz.
Herkese harika bir ekolojik tatil diliyorum.